Sfinții închisorilor

† 8 august: 33 de ani de la nașterea în Ceruri a Maicii Teodosia (Zorica Lațcu) - Perla monahismului românesc și a poeziei detenției. Evocare făcută de mărturisitoarea Aspazia Oțel Petrescu (VIDEO)

FOTO: Poeta Zorica Lațcu, viitoarea monahie Teodosia, la absolvirea liceului. Fotografie din Colecția Mănăstirii Vladimirești.
Zorica era dăruită cu harul de a aduce prin arta sa și pe alții la întâlnirea cu Dumnezeu. Ea știa să întindă cărări de simpatie de la o inimă la alta, adeverind că cel ce iubește poate multe. Poezia ei ne așează în misterul iubirii, stilul său, inconfundabil este de-o frumusețe clasică.

Părintele Justin, acum 12 ani, la Nașterea Domnului 2011: Este durere, este necaz, este suferință, este prigoană!

Dumnezeu să vă binecuvânteze și eu aș dori să nu fie ultima prăznuire împreună, să mai fie… Și eu aș vrea, dar totdeauna când încerci să o mai întinzi așa, atunci îți spune: „Ia vino, bătrânule, că ți-ai terminat treaba!” Dar toți care pleacă dincolo, să fiți sigure că sunt mai importanți decât aici. Acolo intră în corul acela frumos, ceresc.

MĂRTURISITORII Părintele Gheorghe Calciu despre fratele său de luptă, jertfă și biruință, Grigore Caraza, cu 21 de ani în temnițele bolșevice: O SABIE A DEMNITĂȚII ADEVĂRULUI! 8 ani de la Adormire (+10 noiembrie 2014)

Grigore Caraza (stânga, cu ochelari) și alți membri ai comunității românești din America, între care Zahu Pană (st) și Liviu Butura (dr), la întâmpinarea Părintelui Gheorghe Calciu, pe aeroportul JFK din New York, 9 august 1985
Cu mult înainte de a-l cunoaște pe Grigore Caraza, auzisem despre el ca despre o persoană deosebită: un om de o rezistență surprinzătoare la toate suferințele și ispitirile vieții de închisoare, un fel de legendă vie, mai ales după ce s-a aflat că refuzase să iasă din închisoare la termen.

In Memoriam Dom' Profesor Marcel Petrișor: Nicăieri în lume, comunismul nu a întâmpinat o rezistență mai puternică. Gândiți-vă doar că România a fost singura țară care a avut rezistență anticomunistă în munți, deși se afla sub ocupația armatei sovietice

Miercuri, 13 octombrie, la ora 12, dom' profesor Marcel Petrișor va fi depus la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Piața Eudoxiu Hurmuzachi (fostă Muncii), unde va rămâne până vineri în jurul orei 4. Vineri dimineața la ora 10 va ajunge în satul natal, Ocișor, jud Hunedoara (la biserică)

Galerie Foto ”Nu este permis ca un apostol să devină, sub nici o formă, colaborator voluntar al minciunii și imposturii.” Apelul Părintelui Liviu Brânzaș, ucenic al Părintelui Dumitru Stăniloae - 25 de ani de la nașterea în Ceruri (3 septembrie). 20 DE FOTOGRAFII

Foto: Pr. Liviu Brânzaș în fosta lui celulă din Aiud, numărul 322, unde a stat împreună cu Pr. Dumitru Stăniloae.
Părintele Liviu Brânzaș s-a născut în comuna Sâniob, județul Bihor, la 16 decembrie 1930. La vârsta de 10 ani, după Dictatul de la Viena, familia sa s-a refugiat. A primit o condamnare de 25 ani muncă silnică din care a ispășit 13 ani.

MĂRTURISITORII Să nu fim vinovați față de țara noastră... Strigătul lui Andrei Ciurunga (28 octombrie 1920 - 6 august 2004). AUDIO INEDIT: Cahuleanul cu Eminescu în celulă - Cartea lui și Răstignire

Cahuleanul care a iubit România ca pe Maica Domnului, striga din închisoare, cu fruntea-n slavă: „Nu-s vinovat față de țara mea”. Dar noi, noi cum suntem? Am făcut tot ce puteam să facem pentru ea, pentru țara noastră, pentru copiii ei, duși acum, rând pe rând, la abatoarele holoinjectării? Noi nu tăcem!, scrâșnea Ciurunga. Și noi, noi de ce tăcem?