ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele ieromonah Eftimie Mitra de la schitul Sfinții Români, ne oferă o nouă opinie despre filmul zilei. O redăm ca atare:

„Sunt unul dintre aceia care am considerat că filmul 21 de rubini are scopul să repare ceva din problemele grave din BOR. Cel puțin pr. Ciprian mi-a spus că acesta ar fi scopul acestui film. Atunci am crezut. La fel ca și mulți alții ne-am uitat la rezultat. Ce s-a schimbat? Doar s-a aruncat noroi peste BOR și peste situația politică din România. Se observă clar că ținta este BOR și politica occidentală. Nu mă erijez în avocatul politic al cuiva. Sunt de acord cu faptul că nici rușii, nici occidentalii sau americanii nu vor binele României. Toți vor România doar ca pe o colonie de exploatat sau un stat tampon în interesele lor expansioniste.

Atât propaganda rusă, cât și propaganda americano-occidentală au în planul lor și aspecte legate de ideologii sau curente care să pregătească ideologic un popor sau o națiune ca aceasta să accepte și chiar să dorească venirea noilor așa-ziși "salvatori”. Uitându-mă la rezultate, dar și la culisele din spatele filmului, observ că acest film pregătește o ideologie favorabilă cuiva. Nu doar filmul în sine care este un film artistic și atât, dar mai ales tevatura din jurul acestui film. Scandalurile cu scopul de a atrage opinia publică într-o anume direcție. Astfel îmi pun întrebarea: De ce nu poate fi văzut filmul pentru publicul larg?

Propaganda rusă de deznaționalizare a românilor din Basarabia

În contextul în care în Basarabia se duce o luptă acerbă între influența diplomației ruse și păstrarea conștiinței naționale românești dusă pe plan politic, cultural, în presă, biserică, rețele de socializare etc., are loc premierea, la Moscova, a unui film care lovește din plin în imaginea Bisericii Ortodoxe a României. Acest film este mediatizat și în mediile proruse din Republica Moldova și România încercând să dovedească „rătăcirea” celor din BOR. Nu toți moldovenii sunt atenți la presa din România, dar prin rețelele proprii se răspândesc și informații cu scop propagandistic.

Un preot din Republica Moldova, care aparține de Patriarhia Moscovei, îmi spunea exemplificând acest film: „Voi, românii, ar trebui să stați în țara voastră, nu să vă amestecați în treburile unui stat care nu vă vrea. Sunteți cei mai corupți și imorali, iar acum vreți să ne românizați cu forța. Voi mergeți pe calea homosexualității, iar noi vrem să rămânem ortodocși”. Ulterior am aflat că prin unele protopopiate ale Bisericii Ruse din Republica Moldova preoților li s-a spus să mediatizeze subiectul acestui film persoanelor cu care intră în contact. De ce oare? Simplu. Subiectul acestui film vine ca o confirmare a unei vechi propagande anti-românești din Basarabia.

Aceste ideologii nu sunt noi în Republica Moldova. Diplomația rusă, prin presă, politicieni, Biserica Rusă, dar și prin alte instrumente utilizate în acest sens, propagă românilor dintre Prut și Nistru ideea că românii și moldovenii ar fi popoare diferite, că România ar aduce LGBT în Republica Moldova, că limba română și moldovenească ar fi limbi diferite, iar BOR ar catoliciza și ar sodomiza moldovenii, că rușii au eliberat Moldova de sub ocupație românească etc.

Reflectând asupra modului în care este prezentat filmul de către propagandiștii ruși din România și Republica Moldova, nu pot să nu amintesc câteva dintre cuvintele doamnei Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, care a afirmat în repetate rânduri că românii și moldovenii ar fi popoare diferite, în timp ce moldovenii sunt considerați ca făcând parte din marea familie a slavilor românizați: „Vă amintiți când vorbim despre cetățenii din Moldova… Limba moldovenească există…Înțeleg că sună… Să reconfirmăm aceasta este destul de ciudat în secolul 21. Dar, pe de altă parte, acum trebuie să ne demonstrăm că există și două genuri, bărbat și femeie. Dar, asta e, intră în aceeași categorie. Când Sandu, Președintele Moldovei, încearcă să spună că nu există limba moldovenească și încearcă să o înlocuiască cu româna, să o redenumească sau să o reprogrameze, nu știu exact. Ar fi de dorit să spunem că da, unii cred că există și 80 de genuri…”

Prezentarea situației în România

Pe rețelele mediatice ale propagandistului filorus Cozmin Gușă apar tot felul de „informații bombă”, unele fără sursă care să confirme autenticitatea acestora. Printre aceste informații se numără și aceea că delegația din România a fost întâmpinată cu mult respect și dragoste tocmai de doamna Maria Zaharova, despre care ni se spune că ar avea un respect deosebit pentru poporul român. Da… Serios? Tocmai ne-am convins din afirmațiile dumneaei cât de mult respectă poporul român. (VIDEO cu Zaharova promovând teza stalinistă a "limbii moldovenești" și a "poporului moldovenesc", în bază)

O altă informație fără sursă distribuită pe rețelele mediatice ale domnului Cozmin Gușă ar fi aceea că preotul Ciprian Mega l-ar fi contrazis pe Medvedev tocmai la el acasă, într-o conferință de presă (deci publică), la Moscova, spunându-i să se scuture de gânduri negre împotriva poporului român. Această informație fără sursă circulă doar în România, nu și în țara unde ar fi fost făcută afirmația. Dimpotrivă, presa rusă îl prezintă pe pr. Mega drept un om care deschide ochii poporului rus în legătură cu dictatura din România și din Occident.

Am cercetat tot ce apare în presa rusă și pe rețelele de socializare rusești, dar nu am găsit nici măcar o singură dovadă care să confirme faptul că pr. Mega ar fi făcut astfel de afirmații. Am rugat și colaboratori dintre cei care urmăresc presa rusă, dar nici ei nu au găsit această informație, publică.

ACTUALIZARE după scrierea textului, înainte de aparițiile de la Realitate: În cele din urmă,  pr. Ciprian Mega a postat o secvență din cadrul conferinței de presă de la Moscova. Aici se observă că a făcut afirmația prin care îl contrazicea pe Medvedev legat de poporul român. Această afirmație a fost făcută la puțin timp după ce purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a adus acuze legate de prezența sa la Moscova. Presupunem că aceste afirmații le-ar fi făcut și dacă nu era provocat de Bănescu.

De asemenea, în cazul în care există dovezi că pr. Mega s-ar fi întâlnit cu Medvedev și cu Vladimir Putin, ar fi bine prezentate public, pentru credibilitate. În continuare, insist asupra celorlalte dovezi.

Tot pe rețelele de informare ale propagandistului rusofil Cozmin Gușă apare informația că pr. Mega ar fi intrat în vizită, timp de 20 de minute, la președintele rus Vladimir Putin. La fel ca și alte informații difuzate de domnul Gușă, nici aceasta nu are sursă și nici nu am văzut dovezi în acest sens. De asemenea, nici în presa rusă nu se face referire la o posibilă întrevedere dintre pr. Mega și Vladimir Putin. Se ridică întrebarea: singura sursă de informare a domnului Gușă sunt afirmațiile pr. Mega sau aceste informații de interes național se pot confrunta, așa cum prevede deontologia jurnalistică, și cu alte surse de informare? Dacă aceste surse există, și cititorii nu au avut încă acces la ele, este de dorit să fie puse urgent la dispoziția românilor, tocmai pentru a elimina orice suspiciuni și pentru a confirma veridicitatea lor.

Iată și care ar fi principala suspiciune: între cele două știri apare o flagrantă contradicție de logică. Ne întrebăm cum se poate întâmpla ca cei din delegația română a filmului să fi contrat propaganda moscovită anti-românească și să fie primiți, în același timp, cu atâta dragoste de către diplomația rusă, ostilă României și Bisericii Române? Cu atât mai mult, filmul să ajungă în finală (după cum ni s-a prezentat), iar regizorul să fi intrat în vizită la președintele rus, Vladimir Putin.

Așa cum pr Mega și-a făcut poze cu Maria Zaharova sau cu Konstantin Malofeev (foto în deschidere), nu ar fi putut să facă măcar o poză împreună cu președintele Putin sau cu fostul președinte Medvedev?

Dialogul de la Ion Cristoiu al pr. Ciprian Mega: între propagandă rusofilă și bâlbâială ieftină

În emisiunea lui Cristoiu din 28 aprilie 2024, preotul Mega susține că i-a făcut cadou lui Vladimir Putin un ceas defect, în scop simbolic. Acel ceas defect să îl repare președintele rus și să dea ora exactă la nivel internațional. Pe tot parcursul interviului, pr. Mega laudă Rusia din toate punctele de vedere, precum și Biserica Rusă, în timp ce filmul său înjosește România și Biserica României. Practic, după cum spune si jurnalistul Cristoiu: „E doar un film”. Un film nu reprezintă și o realitate, chiar dacă uneori poate fi inspirat din realitate. Printre altele, pr. Mega, dă de înțeles că viața în Rusia este mult mai ușoară, iar traiul mult mai bun decât în Europa. Dacă o fi așa, rămâne să ne documentăm.

Începând cu minutul 40 și următoarele, Ion Cristoiu îl întreabă direct pe Mega dacă l-a întâlnit pe președintele rus și pe Medvedev. Răspunsul lui Mega a venit pe ocolite, a fost o bâlbâială, fără detalii concrete. În cele din urmă, Cristoiu îi cere din nou lui Mega să răspundă clar dacă i-a întâlnit pe Putin și pe Medvedev, întrebare la care acesta dă un răspuns bizar: „Domnul Gușă nu minte”. Ne întrebăm: dar cine i-a dat lui Gușă informația a mințit?

Tot în România a fost lansată informația că o anumită persoană din cadrul SIE (Serviciului de Informații Externe) i-ar fi pus în vedere preotului Mega să plece din Rusia. Cristoiu a deschis și acest subiect, pe marginea căruia Ciprian Mega a țesut o poveste interesantă, încercând să o dea la întors: „Când a venit la masa noastră, s-a prezentat a fi un fiu duhovnicesc”. Orice jurnalist cu o minimă experiență observă că povestea e inventată pentru a atrage atenția asupra sa. În consecință, Cristoiu ia în râs explicațiile puerile ale lui Mega, replicându-i ironic: „Chiar așa de proști să fie ăia de la SIE încât să îți spună ție cine sunt?”. Mega începe apoi o nouă poveste, dar nici pe aceasta Cristoiu nu o crede. În final, pentru a-și justifica afirmațiile, Mega spune că are o poză cu presupusul „agent SIE”, care a dorit să se fotografieze alături de maestrul Dorel Vișan, și că i-o va da lui Cozmin Gușă pentru cercetări. La final, Mega s-a răzgândit, spunând că dacă așa-zisul „agent SIE” își va cere iertare nu va mai face publică poza acestuia. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Deși miza regizorului român a fost aceea de a câștiga simpatia și susținerea auditoriului, efectul a fost invers față de cel scontat: pr. Mega a reușit cel mult să se facă de râs.

Printre altele, Cristoiu observă că scandalul în jurul filmului are scopul de a face reclamă. S-a lansat în anumite medii (dar și în emisiunea lui Cristoiu) ideea că filmul a fost interzis. Cristoiu menționează că nu sunt motive pentru interzicerea filmului. Pentru a afla mai multe detalii, am recurs la o scurtă cercetare jurnalistică, contactând administrațiile unor cinematografe unde filmul nu a rulat. În mod neoficial, am primit de peste tot aceeași explicație: dacă nu există un anumit număr de bilete cumpărate, filmul nu mai rulează, fapt ușor de speculat de cei care căutau să se victimizeze pentru a atrage atenția.

Tot în emisiunea lui Cristoiu au mai fost lansate și alte povești cusute cu ață albă. Mega mai spunea că asupra producătorului principal al filmului și a familiei sale au fost făcute presiuni din partea organelor statului: „Chiar cu jumătate de oră înainte de plecarea la Moscova, soția acestuia a avut controale de la ANAF”. Urmează să demarăm o altă cercetare jurnalistică prin care să aflăm dacă într-adevăr au fost controale în acea zi la firma specificată de Mega și care ar fi contextul real în cazul în care aceste controale ar fi existat.

Deși pe rețelele domnului Cozmin Gușă ni s-a spus că filmul a ajuns în finală, în emisiunea lui Cristoiu pr. Ciprian Mega spune că la Moscova nu s-a câștigat nici un premiu.

Apărarea misionarului New Age-ist, Dorel Vișan

Un aspect esențial asupra căruia voi insista în cele ce urmează este participarea, la festivalul de film de la Moscova, a masonului și misionarului New Age, domnul Dorel Vișan. Sunt de notorietate, deja, învățăturile ezoterice, de tip New Age, pe care Dorel Vișan le propagă în presa și rețelele de socializare din România, între acestea evidențiindu-se afirmațiile anti-ortodoxe de la Holistic Fest Sibiu sau chiar de la Trinitas TV. Personal, i-am atras de mult timp atenția preotului Mega asupra asocierii toxice cu acest propagandist New Age, dar mereu acesta ignora sau încerca să minimalizeze subiectul recomandându-mi să nu mai am intervenții publice despre Dorel Vișan și senatoarea Diana Șoșoacă măcar un an de zile, sau cel puțin până după alegeri. Deși atenționările pr. Mega mi s-au părut bizare, la momentul respectiv le-am trecut cu vederea. Aș aminti aici că unii dintre susținătorii „Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove” subordonate Patriarhiei Moscovei, printre care și pr. Matei Vulcănescu, au fost prezenți la evenimentul de lansare a filmului „21 de rubini”, alături de senatoarea Șoșoacă și de Dorel Vișan.

După ce pr. Ciprian Mega a apărut la Moscova împreună cu masonul Dorel Vișan, l-am contactat pe whatsapp, amintindu-i de vechile discuții legate de asocierea sa nepotrivită cu acest controversat personaj. Din discuție se observă că l-a iritat subiectul, cu atât mai mult cu cât l-am informat că voi face publice unele aspecte legate de acest lucru. La câteva ore după discuție, pr. Ciprian Mega a intervenit pe rețelele de socializare, unde a difuzat un mesaj de susținere a actorului Dorel Vișan, menționând că acesta nu ar mai face parte din masonerie. În mod surprinzător, Dorel Vișan nu s-a dezis până acum de afirmațiile sale anti BOR, nici de învățăturile ezoterice de tip New Age anti-creștine, dar nici de masonerie, pe care o promova asiduu, cu ocazia decernării titlului de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca (în urmă cu câteva săptămâni), considerând-o un titlu de noblețe care îi face cinste, în timp ce pr. Ciprian se străduiește să dovedească integritatea morală și duhovnicească a actorului român. Oare de ce?

Promovare, scop, victimizări și context…

Vedem în jurul acestui film mult scandal, susținut în/de o parte a presei din România. Ba că este cenzurat, ba că sunt interzise like-urile, ba că una, ba că alta. Din câte observ, se caută cu orice preț întreținerea unui scandal în jurul acestui film, ca mai apoi totul să culmineze cu o atragere a atenției spre Moscova. Au fost multe filme cu participări și premii internaționale, dar în jurul niciunuia nu s-a făcut atâta tevatură. Rămâne să vedem care va fi parcursul, dar mai ales finalul.

În același timp, mă uimește și dibăcia cu care este folosită victimizarea. Un articol postat de domnul Cozmin Gușă suna astfel: „Răspunsul preotului Mega și al maestrului Vișan la atacurile șoroșiste”. Mesajul transmis în titlu seamănă cu lozincile senatoarei Șoșoacă, prin care se autoproclamă erou național și luptătoare împotriva corupției, tot pe filieră rusofilă… O fi venind si din partea șoroșiștilor unele reacții, dar reacțiile cele mai evidente sunt din partea multora care nu au nicio legătură cu Șoroș, ci sunt pur și simplu revoltați de propaganda rusofilă și masonică mascată sau dusă pe față, în ultimele zile.

Tot în contextul victimizărilor, vom prezenta și un comentariu publicat pe pagina de facebook a filmului „21 de rubini” de către masonul Adrian Toader Wiliams, Marele Maestru și fondatorul Ordinului Masonic Umaniterra, cel care l-a și premiat pe actorul Dorel Vișan: „Felicitări Părinte, felicitări maestre Vișan! Și Isus Hristos a fost batjocorit și răstignit pentru bunătatea Sa și Adevăr. Dumnezeu e în fiecare dintre noi. Omul e o ființă divină. Adevărul este ceea ce de care fugim atunci când nu ne convine. …sunt multe de rezolvat și făcut în această Românie, cât a mai rămas din țara asta. Cei care aruncați cu mizerie și batjocoriți, credeți că le știti pe toate (…) Astfel, extremiștii ce impun un sistem de gândire, o ideologie, pot rămâne în sucul lor propriu puși la murat, dar niciodată să nu impui cuiva să te iubească sau cel puțin să fie de acord cu tine. Lumina să ne arate calea tuturor. Nici Dumnezeu nu ne impune un sistem de credință. Am primit darul vieții și a liberului arbitru. Dumnezeu trăiește experiența vieții prin noi. Să nu-L dezamăgim…

Îl cunosc pe Ciprian încă de când a fost umilit de PS Sofronie la Oradea, când trebuia să fie hirotonit diacon, apoi preot. Am avut un respect pentru inteligența lui, dar și pentru că a dat dovadă de corectitudine în anumite situații, iar acum rămân dezamăgit și profund uimit de atitudinea sa din ultimele noastre convorbiri. Cum s-a schimbat așa ușor? Nu știm noi oare că dacă te faci frate cu cel rău până treci puntea, nu mai scapi de el?…

Nu voi uita niciodată că m-a ajutat când mama mea era bolnavă, dar asta nu mă poate determina să nu spun anumite lucruri, deoarece aici e vorba de neamul nostru românesc și de Biserica neamului meu. Nu intru în amănunte și consider că deocamdată e bine să mă opresc aici. Am decis să scriu aceste rânduri ținând seama că ceea ce fac „maeștrii” noștri reprezintă un deserviciu la adresa Bisericii României și poporului român.

Deocamdată se duce o intensă luptă de pregătire ideologică a populației românești, dar mai ales între Prut și Nistru, pentru acceptarea lumii ruse. Rezistența românească din Basarabia este destul de șubredă. Autoritățile României și istoricii români se mulțumesc cu salariile din bugetul statului, fără a se implica în mod real, iar acest film nu reprezintă altceva decât cireașa de pe tort a propagandei rusofile din Basarabia. Nu trebuie să ne implicăm în chestiuni politice nici pro-ruse, dar nici pro-americane, dar când e pusă la bătaie conștiința națională din Basarabia, sau chiar din România, trebuie să fim treji, deoarece poate afecta dramatic cursul istoriei.

Se spune că filmul a dispărut brusc de pe internet. Producătorii acestui film spun că anumite servicii secrete românești sau americane l-ar fi interzis. Oare chiar așa o fi? Presupunem că în România nu poate fi vizionat datorită unor interdicții la nivel național. De ce nu poate fi postat pe servere din alte țări unde Statul Român să nu poată avea drept de a-l opri? Filmul a fost publicat pe pagina de facebook "21 de rubini”, contracost. La puțin timp a fost șters. Cine are parola acestei pagini? Cine sunt administratorii? Cine poate opera pe acea pagină? Dacă s-ar fi dorit, variante s-ar fi găsit. Dovada: acum pagina a reapărut. Dacă filmul ar putea fi văzut de publicul larg nu mai era motiv de scandal.

În prezent e nevoie de publicitate prin scandal, nu asupra filmului, ci asupra mesajului care îl transmite acest film.

Nu contest că anumite persoane din cler ar avea unele metehne, pe care nici eu nu le pot aproba, dar a generaliza si a le răsfrânge asupra întregii Biserici, pentru ca mai apoi acestea să fie exploatate la maximum de propagandiștii rusofili din România și Republica Moldova, reprezintă ori un act de trădare, ori de inconștiență. Nu am nimic împotriva cuiva în mod personal, dar felul în care echipa filmului „21 de rubini” aprobă tacit unele atacuri la adresa rezistenței păstrării conștiinței naționale românești din Basarabia, ducând o propagandă rusofilă fățișă prin rețelele domnului Cozmin Gușă, dar mai ales atitudinea pr. Ciprian Mega de a-l apăra pe propagandistul New Age, Dorel Vișan, în ciuda tuturor evidențelor, trezește multe suspiciuni. Oare ce e mai grav: păcatele lui Sofronie sau erezia și blasfemiile împotriva ortodoxiei promovate de masonul Dorel Vișan pe o mare parte din rețelele media din România?

Tocmai aceste metehne sunt exploatate cu success de echipa filmului. Prin aceste metehne, factorii de decizie din eparhia Oradiei devin vulnerabili, iar rezultatele se văd…

Puntea de legătură între Moscova si echipa „21 de rubini”

Omul de legătură a preotului Mega și a lui Dorel Vișan cu politica rusească este Konstantin Valeryevich Malofeev, o persoană cu o activitate bogată în propaganda rusofilă din țările europene, dar și un agent al FSB. Este un influent om de afaceri foarte apropiat al președintelui Putin, președinte al trustului media Tsargrad unde activează Aleksandr Dughin (dedicat promovării Bisericii Ruse) și conducătorul mai multor organizații cu activitate intensă în Europa.

În octombrie 2012 candideaza în consiliul de deputati al asezarii Znamenskoye din Smolensk unde castigă majoritatea voturilor (74.85%) desi este acuzat de coruptie si dovedit că ar fi platit 500 de ruble pentru fiecare vot primit.

In iulie 2014 Ucraina dechide un dosar penal impotriva lui Malofeev, fiind acuzat ca finanțează „grupari militare ilegale” in estul Ucrainei unde, la vremea aceea, luptau impotriva armatei ucrainiene. Din 2014 incoace Malofeev si companiile sale apar pe listele de indivizi sanctionati in timpul revoltei pro-ruse din Ucraina, mentinute de Uniunea Europeană, Statele Unite si Canada.

Uniunea Europeana, Statele Unite si Ucraina l-au acuzat pe Malofeev de incercare de destabilizare si finantarea separatismului in Ucraina; conform regulamentului Eu nr 826/2014 din 30 iulie 2014, Malofeev este strans legat de activitatile rusilor separatisti din estul Ucrainei si Crimeea. A fost în trecut angajatorul lui Alexander Borodai, prim-ministru al auto-proclamatei Republici Populare Donetsk; l-a avut de asemenea ca angajat pe Igor Girkin, fost colonel FSB care ii asigura servicii de securitate lui Malofeev in cadrul visitelor in Kiev si Crimeea in saptamanile dinaintea anexarii Crimeei de catre Rusia.

In 2014 un grup de hackeri au publicat mai multe email-uri ale lui George Gavrish, un nationalist foarte apropiat si partener al lui Aleksandr Dughin, care sugera o arie mare de suport financiar care venea dinspre fondurile conservatoare ale lui Malofeev spre miscari radicale nationaliste din Europa. Majoritatea acestor fonduri au fost canalizate prin Fundatia Caritabila Sf Vasile cel Mare, controlata de Malofeev.

In septembrie 2019 guvernul bulgar ii pune interdictie la intrarea in tara pe o perioada de 10 ani, in urma unui presupus spionaj conspirativ care avea ca tinta schimbarea orientarii pro-occident a Bulgariei spre o influenta a Moscovei.

Interceptările telefoanelor dintre el si locotenentii săi din Ucraina precum si corespondența prin email dezvăluită de hackeri, arată o legatură strânsă cu Kremlinul prin care își coordona mișcările, de multe ori prin puternicul episcop ortodox Tihon pe care, Malofeev si Putin îl au amandoi ca duhovnic, după afirmațiile lor; în alte rânduri prin coordonare directă între Malofeev și consilierii lui Putin, Vladislav Surkov si Sergey Glazyev, dar și prin strânsa colaborare pe care o are Malofeev cu Institutul Rus pentru Studii Strategice deținut de Kremlin, care îl are ca președinte pe fostul KGB-ist generalul Leonid Reshetnikov. În plus, niste email-uri recente sugerează că cel puțin un angajat al lui Malofeev a participat la sedințe non-publice ale guvernului rus.

O scurtă prezentare istorică

În încheiere voi prezenta și o scurtă trecere în revistă a unor evenimente istorice, care ne arată cum Rusia a acționat politic și militar în teritoriul dintre Prut și Nistru, prin intermediul Bisericii Ruse. În perioada existenței în Moldova a unor instituții bisericești subordonate Moscovei, s-a recurs la o amplă campanie de deznaționalizare a populației românești:

  • Până în 1812, teritoriul Republicii Moldova era administrat canonic de o organizație bisericească românească, Mitropoliei Sucevei, care ulterior s-a mutat la Iași.
  • După ocupația rusească din 1812, au fost luate silit (politico-militar) parohiile de la Mitropolia Iașilor, fiind reorganizate sub Biserica Rusă.
  • În 1918, acest teritoriu revine României, iar parohiile de acolo sunt administrate de Mitropolia Basarabiei, respectiv de Biserica Ortodoxă Română.
  • În 1944, acest teritoriu este din nou ocupat de Rusia, iar bisericile și mănăstirile sunt trecute forțat (politic-militar) sub administrarea Bisericii Ruse. În această perioadă, Mitropolia Basarabiei (BOR) era inactivă.
  • După obținerea independenței, prin desprinderea Republicii Moldova de Rusia, Biserica Rusă nu vrea să renunțe la influența bisericească asupra Moldovei, iar prin decret al PF Teoctist, se reia activitatea Mitropoliei Basarabiei care a fost inactivă în perioada ocupației rusești.

Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, orice mitropolie creată prin silă și impunere politico-militară, răpind biserici de la altă mitropolie, este necanonică.

Azi, în Republica Moldova sunt mai multe mitropolii ortodoxe de nuanță slavă, dar lupta se duce doar împotriva Mitropoliei Basarabiei, care este singura românească.

O scurtă mențiune

  • Aș propune să punem înainte prezumția de nevinovăție, motiv pentru care prefer să cred că echipa filmului este atrasă într-o cursă. Prefer să-i consider mai degrabă naivi, decât trădători. Pe de altă parte, mă surprinde că unei persoane cu o inteligență deosebită și o experiență în culisele acestor vremuri i-ar fi scăpat astfel de detalii.
  • Aș avea rugămintea ca orice articol, informație sau știre preluată dintr-o altă țară să fie însoțită de o sursă clară și credibilă. Nu doar în acest caz, dar și în general.
  • Sunt sigur că se vor găsi răspunsuri și explicații, directe sau indirecte, la ceea ce am prezentat aici și doresc ca cele spuse de mine să nu fie folosite împotriva cuiva cu răutate sau în alte scopuri. Totuși nici nu trebuie ignorate.
  • Înainte de publicarea acestui articol am încercat să am un dialog onest și civilizat cu regizorul filmului, pe care îl cunosc de mult timp, dar nu am avut succes. Orgoliile și atitudinea de respingere a oricărei discuții m-au determinat să fac publice unele aspecte, iar dacă va fi necesar voi reveni. Atitudinea de "arici” sau "pisica cu ghiarele scoase” m-a făcut să îmi dau seama de sentimentul de vinovăție ascuns al fostului meu prieten care din instinc s-a poziționat ca într-o "tabără adversă”.
  • A se sluji în Biserica Rusă e un lucru firesc. Orice preot din Patriarhia Română sau din oricare patriarhie ortodoxă care este în comunie cu Biserica Rusă, are dreptul să slujească în orice lăcaș de cult al Bisericii Ruse, conform regulamentelor bisericești.
  • Menționez că opinia preotului Mega este potrivnică Mitropoliei Basarabiei (BOR), în timp ce acesta aprobă ca moldovenii să vină la BOR prin mitropolitul Vladimir, ceea ce faptic nu se poate realiza niciodată, deoarece acest ierarh (și subalternii săi) sunt fideli Bisericii Ruse și fac ascultare oarbă de Moscova. E ca și cum ti-ai băga singur purici în cojoc.”

Ieromonah Eftimie Mitra / Asociația Sarmisegetusa Regia

VIDEO CU ZAHAROVA ȘI „LIMBA MOLDOVENEASCĂ”:

Sursa video: https://fb.watch/rMozctMoao/