ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania AstraZeneca va trebui să despăgubească un cetățean italian care a dat-o în judecată pentru reacțiile adverse grave suferite la vaccinul Covid. Informația a fost dezvăluită de Codacons, care s-a ocupat de cazul lui F.E.P., un bărbat de 37 de ani din Genova care s-a vaccinat în 2021, potrivit gazetaromaneasca.com

Știrea a apărut chiar în ziua în care compania britanică a anunțat retragerea la nivel mondial a vaccinului său Covid-19 și retragerea autorizațiilor de introducere pe piață pentru Vaxzevria în Europa. Codacons a anunțat că ASL 3 din Genova și Comisia Medicală a Spitalului din La Spezia au dat „undă verde pentru o despăgubire substanțială în favoarea unui cetățean genovez care a primit în 2021 vaccinul AstraZeneca anti-Covid, raportând reacții adverse grave.”

Mai exact, lui F.E.P. (acestea sunt inițialele cetățeanului de 37 de ani rezident în Genova), «la data de 26.3.2021, i-a fost administrată prima doză de vaccin AstraZeneca – menționează Codacons care a urmărit legal cazul. La două săptămâni de la injectare îi apare un hematom la hemitoracele stâng, iar situația se înrăutățește după a doua doză de vaccin, care a fost administrată în data de 10.6.2021, când a observat pete roșii pe glezne și vânătăi pe fese. A mers la unitatea de urgență a spitalului San Martino din Genova, a fost internat, iar analizele medicale au scos la iveală trombocitopenia mediată imun (ITP), o boală caracterizată prin reducerea drastică a numărului de trombocite circulante în urma distrugerii și suprimării producției acestora.”

De asemenea, pe 26.11.2021, „a fost diagnosticat cu ocluzie completă a venei bazilice din dreapta în secțiunea sa humerală din cauza unei tromboze venoase superficiale (TVS) și ocluzie completă a venei cefalice în secțiunea antebrațului de la TVS. Patologii care, pe lângă spitalizare și controale medicale frecvente, vor obliga cetățeanul să urmeze tratamente și terapii specifice pe bază de cortizon.”

Ce despăgubiri va primi pacientul

Pacientul a apelat apoi la Codacons pentru a obține asistență juridică, asociația demarând procesul vizând obținerea de despăgubiri pentru prejudiciul de vaccinare prevăzut de legea 210/92. Secția de Medicină Legală Militară La Spezia, competentă teritorial, la solicitarea ASL 3, a dobândit documentația și, după ce a supus cetățeanul unei evaluări de sănătate, „a stabilit acum legătura de cauzalitate dintre vaccinare și apariția patologiilor semnalate – a explicat Codacons –, scriind în procesul-verbal că «Apariția trombocitopeniei cronice mediate imun (ITP) care l-a afectat pe domnul FEP la câteva zile după prima procedură de vaccinare cu vaccinul AstraZeneca pentru Covid-19 constituie cu siguranță o reacție adversă gravă (răspuns dăunător și neintenționat la o vaccinare pentru care se poate stabili o relație de cauzalitate sau concauză cu vaccinarea în sine) potențial declanșată de procedura în sine, la un subiect anterior sănătos»”.

ASL 3 din Genova și Comisia Medicală Spitală din La Spezia au dat astfel undă verde pentru despăgubirile cuvenite cetățeanului în urma daunelor cauzate de vaccinare, „având în vedere afectarea permanentă a integrității psihofizice”, cu o despăgubire pe viață sub forma unei indemnizații bilunare de sumă egală, conform ultimelor tabele ministeriale, cu 1740,77 euro”, relatează Codacons.