ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După compania britanică AstraZeneca, a venit rândul grupului Sanofi să renunțe la vaccinul său COVID-19. Producătorul francez va comercializa de acum înainte serul produs de concurentul său american Novavax, pe care va încerca, de asemenea, să îl combine cu vaccinurile sale antigripale, informează AFP, conform Agerpres, citat de stiripesurse.ro

"Ultimele doze cu VidPrevtyn Beta", vaccinul COVID-19 dezvoltat de Sanofi, "au expirat la sfârșitul lunii ianuarie 2024. Am retras cererea de autorizare a lansării pe piață de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS)", a anunțat vineri grupul francez într-un e-mail transmis jurnaliștilor de la AFP.

"Această decizie nu este legată de probleme de eficacitate, de siguranță sau de calitate, ci pur și simplu de faptul că există o ofertă suficientă de alte vaccinuri anti-COVID-19 la nivel mondial", au precizat reprezentanții companiei Sanofi.

Principalii producători se confruntă, într-adevăr, cu o scădere netă a vânzărilor de vaccinuri COVID-19. Cu puțin timp înainte de Sanofi, grupul britanic AstraZeneca a anunțat miercuri retragerea vaccinului său, unul dintre primele seruri lansate pe piață în timpul pandemiei, invocând o scădere netă a cererii.

Cazul grupului Sanofi, al cărui vaccin a sosit destul de târziu pe piață, este totuși puțin diferit, întrucât grupul francez va prelua exploatarea unui alt vaccin COVID-19, cel produs de compania americană Novavax.

Sanofi și Novavax au încheiat "un acord de licență co-exclusivă pentru comercializarea în comun a unui vaccin COVID-19 și pentru dezvoltarea de vaccinuri combinate împotriva gripei și a COVID-19", au anunțat vineri cele două companii într-un comunicat de presă comun.

Acordul, în virtutea căruia Sanofi va plăti cel puțin 500 de milioane de dolari și până la 1,2 miliarde de dolari către Novavax, prevede ca grupul francez să comercializeze începând din 2025 vaccinul produs de compania americană. Compania franceză va gestiona, de asemenea, chestiunile care țin de reglementare, precum și de cercetare și dezvoltare.

Contractul prevede totodată ca Sanofi să poată dezvolta vaccinuri combinate împotriva gripei și a COVID-19, pe baza serului produs de Novavax. În plus, grupul francez va prelua o mică parte - mai puțin de 5% - din acțiunile companiei Novavax.

Pentru cele două grupuri farmaceutice, mizele sunt diferite, chiar dacă ambele companii au în comun faptul că propun vaccinuri COVID-19 care nu se bazează pe tehnologia ARN mesager.

Soarta companiei americane Novavax părea să fie amenințată în ultimele luni. Novavax, un mic grup farmaceutic al cărui portofoliu este foarte dependent de vaccinul său COVID-19, s-a confruntat anul trecut cu importante dificultăți financiare. Acțiunile sale, care atingeau sute de dolari în perioada de vârf a pandemiei, valorează astăzi doar 4-5 dolari.

Pentru Sanofi, un gigant a cărui existență nu este pusă sub semnul întrebării de scăderea vânzărilor pentru vaccinul său COVID-19, noul acord îi permite nu doar să tranșeze soarta propriului produs, ci și să mizeze pe o vaccinare în formulă combinată cu seruri antigripale.