ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 9 februarie 2024, în cadrul unui protest în fața DSP Argeș, am depus o petiție cu mai multe întrebări grupate pe șase teme:

I.                   Coaliția C40

II.                  Pulverizare de insecticide. Pulverizări de substanțe pentru intervenții climatice.

III.                 Situația COVID

IV.                 Prevenție, morbiditate,  mortalitate

V.                   Antenele 5G/6G.

VI.                 Calitatea aerului. Calitatea apei

Am considerat că este util să fac cunoscut acest răspuns și, în același timp, să îndemn și alți români să pună întrebări DSP-urilor din alte județe pentru a ne completa imaginea de ansamblu, pentru a vedea mai clar situația, minciuna, dezastrul in care ne aflăm. Poate așa vom ieși din letargie și vom fi mai motivați să acționam pentru viitorul nostru și al copiilor noștri.

Iată întrebările mele și răspunsul DSP Argeș;

I.                    Coaliția C40

1.     Știm că orașul Pitești, alături de alte orașe din România ca  Aiud, Alba Iulia, Bîrlad, Botoșani, Brașov, Buzău, Câmpina, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Lugoj, Moinești, Petroșani, Suceava, Tulcea, Zalău face parte din coaliția numită C40 Cities Climate Leadership Group (C40). Această coaliție are următoarele obiective (stabilite Forumul Economic Mondial) de îndeplinit  până în anul 2030 : 0 kg consum de carne, 0 kg produse lactate, 3 articole vestimentare noi de persoană pe an, 0 vehicule private deținute, 1 zbor pe distanță scurtă (mai puțin de 1.500 km) la fiecare 3 ani/persoană https://www.gandul.ro/actualitate/cele-16-orase-din-romania-care-vor-sa-elimine-carnea-lactatele-si-masinile-20044335https://c40.my.salesforce.com/sfc/p/#36000001Enhz/a/1Q000000MdxA/V3QLW6RLSz3O1N7QGaBkJC_ezIfKteg_zgIe5o57GFI. DSP Argeș a fost consultat pentru această decizie? Care este poziția DSP Argeș  în această privință? Pe ce studii se bazează aceasta atitudine?

2.      Solicităm realizarea unor dezbateri publice organizate de DSP Argeș, anunțate din timp, pe această temă.

Răspuns DSP

Directia de Sanatate Publica — Arges nu detine informatii din acest domeniu.

II.                 Pulverizare de insecticide. Pulverizări de substanțe pentru intervenții climatice.

3.     Care a fost programul de stropire in județul Argeș (perioada anului  si între ce ore,  în ultimii 5 ani )  cu avioane, drone si terestru?

4.     În ce scop si cu ce substanțe s-a efectuat stropirea în municipiul Pitești, anual,  în ultimii 5 ani ?

5.     Care este denumirea acestor substanțe si care sunt prospectele lor?  

6.     Unde sunt afișate informațiile legate de stropirea în județul Argeș - cu menționarea perioadei anului, intervalului orar, substanțelor folosite, prospectelor substanțelor - pentru informarea publicului?

7.     Care au fost studiile de impact asupra oamenilor, dar și asupra sistemelor biologice ale stropirii cu aceste substanțe?

8.      Solicităm realizarea unor dezbateri publice organizate de DSP Argeș, anunțate din timp, pe această temă.

Răspuns DSP

Direcția de Sănătate Publica — Argeș nu are atribuții pentru efectuarea acestor activități.

III.            Situația COVID

9.     Care a fost numărul de cazuri de covid raportate si numărul de decese prin covid exprimat integral cât și la suta de mii de locuitori în județul Argeș?

10.  Care a fost procentul persoanelor decedate prin covid din numărul total  de persoane internate cu covid în spitalele din județul Argeș, procent calculat pentru tot județul Argeș cât și pentru fiecare spital din acest județ? Cum se poziționează județul Argeș față de alte județe ale României în această privință?

11. Care a fost procentul persoanelor decedate prin covid din numărul total de persoane internate în ATI în județul Argeș, calculat pentru întreg județul Arges, cât și pentru fiecare spital în parte ? Cum se poziționează județul Argeș față de alte județe ale României în această privință?

12.  DSP Argeș recomanda și distribuie in continuare vaccinurile covid?

13.  DSP Argeș considera și în prezent că vaccinurile covid sunt sigure si eficiente?  Pe ce studii actualizate se bazează această atitudine?

14. Cați angajați are DSP Argeș? Câți dintre aceștia sunt medic si ce specialități au aceștia?

15.  Câte reacții adverse au fost raportate la DSP Argeș în legătură cu vaccinarea covid, în total și pe categorii de vaccin? Câte au fost investigate și cate au fost raportate mai departe la ANMDMR?

16.  Câte reacții adverse severe și câte decese post vaccinare covid au fost raportate de către DSP Argeș către INSP/ANMDMR?

17.  Ce loturi de vaccin covid care au determinat reacții adverse severe sau decese au fost analizate fizico-chimic de către DSP Arges ?

18.  Ce procent din personalul DSP Argeș s-a vaccinat anticovid cu doza primara (o doza pentru vaccinul Johnson sau două doze din vaccinurile Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca? Ce procent din personalul DSP Argeș a primit primul booster anticovid? Dar al doilea booster?  Dar al treilea booster?

19. Cine a decis purtarea măștilor în școli în județul Argeș pe perioada pandemiei covid? Care a fost poziția DSP Argeș în această privință? Care au fost studiile ce au stat la baza acestor decizii?

20. Cine a decis că învățământul în format fizic nu se poate relua decât dacă 60% din personalul didactic se vaccinează covid? Ce poziție a avut DSP Argeș în această privință? Pe ce studii s-a bazat această decizie?

21. Vaccinarea în procent de 60% a fost o condiție pentru desfășurarea activității in regim fizic și pentru alte categorii profesionale? A existat o astfel de decizie de desfășurare a activității online și pentru personalul din alte domenii de activitate - ex . personalul sanitar sau cel din primării sau alte categorii de funcționari publici? Cum se explică aceste diferențe de atitudine?

22. Cine a decis purtarea măștilor în spatiile publice interioare si exterioare pe perioada pandemiei de către locuitorii județului Argeș? Care a fost poziția DSP Argeș în această privință? Ce studii au stat la baza acestei decizii?

23. Cine a decis testarea covid a copiilor cu teste distribuite în școli? Pe ce studii s-a bazat această inițiativă? Care a fost utilitatea acestei inițiative? Care a fost poziția DSP Argeș in această privință?

24. Cine a decis desfășurarea online a învățământului pe perioada pandemiei? Ce poziție a avut DSP Argeș în această privință, având in vedere că expunerea copiilor la dispozitive electronice este nocivă? Pe ce studii s-a bazat decizia DSP Argeș în această privință?

25.  Solicităm realizarea unor dezbateri publice organizate de DSP Argeș, anunțate din timp, pe această temă.

Răspuns DSP

Numarul de cazuri de Covid-19 raportate in Corona-forms în jud. Arges:

- Nr. persoane infectate Covid-19 : 80.362

 -Nr. persoane reinfectate : 4.948

 -Nr persoane decedate : 2.045

-Nr. persoane decedate in spitalele din judet : 1.594

 Datele statistice referitoare la persoanele decedate de COVID -19 internate cu COVID in spitale sau la secții de ATI din spitale se afla in evidentele spitalelor.

Directia de Sanatate Publica - Arges distribuie vaccin Covid-19 la solicitarea medicilor de familie.

Directia de Sanatate Publica nu are atributii pentru efectuarea de studii privind eficienta vaccinarilor.

Directia de Sanatate Publica — Arges are 113 angajati dintre care 10 sunt medici: 3 medici epidemiologi, 4 medici specialitatea igiena, 1 medic specialitatea medicina muncii, 1 medic specialitatea laborator si 1 medic cu competenta limitata.

 Directia de Sanatate Publica - Arges nu a raportat reactii adverse la vaccinarea COVID-19 ( a fost investigat un numar de 14) si nu a raportat reactii adverse severe si nici decese postvaccinare. De asemenea, nu a raportat reactii adverse severe si nici decese postvaccinare COVID-19 catre INSP /ANMDMR.

Directia de Sanatate Publica nu poate analiza fizico-chimic nici un vaccin neavand atributii in acest domeniu.

 Personalul Directiei de Sanatate Publica - Arges este vaccinat anti - Covid-19 in procent de 100% .

Toate masurile din perioada pandemiei de COVID -19 au fost luate la nivel national incepand cu DECRETUL PRESEDINTELUI ROMANIEI Nr. 195/16.03.2020 si HOTARAREA NR. 36/21.07.2020 a COMITETULUI NATIONAL PENTRU SITUATII DE URGENTA (cu modificarile si completarile ulterioare).

IV.            Prevenție, morbiditate,  mortalitate

26. Care a fost rata natalității, a mortalității și sporul natural anual, în ultimii 10 ani în județul Argeș?

27. Ce programe de susținere a natalității a avut DSP Argeș în ultimii 5 ani?

28. Care este atitudinea DSP in ce privește testarea copiilor în școli pentru diverse boli infecțioase cauzatoare de alerte epidemiologice, epidemii, pandemii? Este obligatorie această testare sau este opțională, cerându-se în prealabil acordul părinților?

29.  Care este atitudinea DSP în privința vaccinării copiilor în școli pentru diverse boli infecțioase pentru care sunt declarate alerte epidemiologice/epidemii , pandemii? Este obligatorie aceasta vaccinare sau este opțională, cerându-se în mod expres acordul părinților?

30. Câte cazuri de infecții nozocomiale au fost raportate anual în ultimii 10 ani, în total și pe spitale, in județul Argeș? Cu ce germeni au fost aceste infecții nozocomiale anual, in ultimii 5 ani?

31. Care a fost numărul de doze de vaccinuri antigripale administrate anual în județul ARGEȘ, între anii 2014-2023 și care a fost numărul anual raportat de cazuri confirmate de gripă, numărul de internări pentru gripă, numărul de infecții respiratorii severe determinate de gripă și numărul de decese prin gripă anual, între anii 2014-2023?

32. Care a fost procentul de vaccinare antigripală al personalului DSP Argeș anual, în ultimii 10 ani , inclusiv pentru sezonul 2023-2024 ?

33. Având în vedere aceste date precum și cele de la nivel național sintetizate în articolul https://www.activenews.ro/opinii/Dr.-Geanina-Hagima-Gripa-si-vaccinarea-antigripala-%E2%80%93-concluziile-mele-bazate-pe-raportarile-oficiale-ale-INSP-intre-anii-2014-2023-187291, bazate pe raportări oficiale ale INSP, care este atitudinea DSP în ce privește vaccinarea antigripală? O recomandați în continuare?

34. Ce programe de promovarea unei vieți sănătoase pentru adulți au fost inițiate de DSP Argeș, anual, în ultimii 5 ani ? Ce sume au fost alocate pentru aceste programe? Ce rezultate au avut aceste programe?

35.  Ce programe de promovare a unei vieți sănătoase pentru copii  au fost inițiate de DSP Argeș, anual, în ultimii 5 ani? Ce sume de bani au fost alocate pentru aceste programe? Ce rezultate au avut aceste programe?

36. Care a fost incidența cancerelor  în județul Argeș în ultimii 10 ani?

37. Care a fost prevalența cancerelor in județul Argeș în ultimii 10 ani?

38. Care a fost mortalitatea prin cancer in județul Argeș în total și pe categorii de cancere în ultimii 10 ani?

39.  Ce măsuri de prevenție, ce programe de prevenție a desfășurat DSP Argeș pentru prevenirea cancerului si cu ce rezultate?

40. Care sunt factorii identificați de DSP Argeș care au contribuit la creșterea incidenței cancerelor in județul Argeș în ultimii 10 ani și mai ales in anul 2023? Ce studii au fost efectuate pentru identificarea acestor factori?

41. Care a fost mortalitatea anuală prin infarct miocardic si respectiv prin accidente vasculare in Argeș, in ultimii 10 ani ?

42. Care a fost incidența diabetului în județul Argeș in ultimii 10 ani?

43. Ce măsuri de prevenție , ce programe de prevenție a desfășurat DSP Argeș pentru prevenirea diabetului, ce sume s-au alocat pentru aceste programe și ce rezultate au avut aceste programe?

44. Care a fost prevalența obezității în rândul copiilor în județul Argeș in ultimii 10 ani? Ce cauze au fost identificate pentru apariția obezității în rândul copiilor?

45.  Ce programe de prevenție a desfășurat DSP Argeș pentru prevenirea obezității în rândul copiilor, ce sume s-au alocat pentru aceste programe și cu ce rezultate ?

46.  Solicităm realizarea unor dezbateri publice organizate de DSP Argeș, anunțate din timp, pe această temă.

Răspuns DSP

Testarea copiilor in scoli s-a efectuat in mod exceptional doar in perioada Covid-19. Pentru restul bolilor infectioase cauzatoare de alerte epidemiologice testarea se face in spitale/sectii de boli infectioase si este obligatorie pentru stabilirea diagnosticelor.

Vaccinarile la momentul actual nu se mai efectueaza in scoli, ci doar la medicii de familie.

Aveti mai jos situatia cu numarul de doze de vaccinuri antigripale administrate in judetul Arges in perioada solicitata : 201424345, dz. 2015 - 26646 dz., 2016 29567dz, 2017 - 29375 dz, 2018 - 55337 dz, 2019 -41866 dz, 2020 - 79432 dz, 2021 - 40868 dz, 2022- 48302 dz.  

Aveti mai jos situatia cazurilor confirmate de gripa in judetul Arges in perioada solicitata : 2014 - 2 cazuri , 2015 - 5cazuri, 2016 - 43 cazuri, 2017 - 5 cazuri, 2018 - 116cazuri, 2019 - 187 cazuri , 2020 - 144 cazuri, 2021 - 0cazuri, 2022 - 7 cazuri -2023 - 15 cazuri.

Infectiile acute severe de cai respiratorii nu se raporteaza de catre Directia de Sanatate Publica - Arges, intrucat judetul nu este santinela.

Personalul institutiei este vaccinat antigripal in proportie de 100%, iar Directia de Sanatate Publica - Arges recomanda vaccinarea antigripala.

Restul informatiilor solicitate la acest punct si existente in evidentele statistice ale Directiei de Sanatate Publica -Arges le gasiti atasate la prezenta adresa dupa cum urmeaza:

 - Evidenta cazurilor de cancer, diabet, obezitate, infectii nosocomiale, natalitate, mortalitate, spor natural, decese pe ultimii 10 ani in judetul Arges - 27 pagini

- Programe de promovare a vietii sanatoase pentru adulti desfasurate la nivelul D.S.P.- Arges in ultimii 3 ani - 38 pagini

- Programe de promovare a vietii sanatoase pentru copii desfasurate la nivelul D.S.P.- Arges in ultimii 3 ani -13 pagini

- Programe desfasurate de D.S.P.- Arges pentru prevenirea obezitatii in randul copiilor -2 pagini

Precizam ca programul de diabet se desfasoara prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si nu prin Directia de Sanatate Publica.

V.                Antenele 5G/6G.

47.  Ce poziție are DSP Argeș față de instalarea antenelor 5G/6G, precum și a infrastructurii 5G/6G ?

48.  Ce studii de impact asupra populației si asupra altor viețuitoare ale județului Argeș au fost efectuate înainte de a se lua decizia instalării antenelor 5G/6G in orașul Pitești? Va rog să le precizați/indicați link.

49.  Cunoașteți studiul Parlamentului European din iulie 2021 care concluzionează că radiațiile 5G determină infertilitate și tumori https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/690012/EPRS_STU(2021)690012_EN.pdf ? Având în vedere concluziile acestui studiu dar și ale altora, solicit oprirea imediata a emisiei de radiații electromagnetice 5G/6G pe raza orașului Piteștipână la realizarea unor dezbateri locale / referendum local pe aceasta temă.

50.  Cine a aprobat instalarea antenelor 5G și 6G în județul Argeș? Vă rog să indicați numele acestora.

51.  Ați informat populația județului Argeș despre beneficiile și pericolele radiației 5 G/6G?

52.  Care au fost evenimentele prin care DSP Argeș a informat populația despre pericolele radiației 5G/6G?

53.  Ce sume au fost alocate pentru realizarea acestor evenimente de informare? Indicați un link al DSP Argeș la care pot fi găsite informații despre efectele asupra sănătății ale radiației 5G/6G.

54.  Care sunt nivelele de radiații electromagnetice considerate sigure pentru sănătatea umană? Unde ați postat aceste informații?

55.  Cine se ocupă cu monitorizare nivelului de radiații electromagnetice în școli, spitale, alte instituții precum și în zonele locuite?

56.  Ce instituție este responsabilă de monitorizarea nivelului de radiații electromagnetice în orașul Pitești?

57.  Cu ce echipamente se realizează aceste determinări? Vă rugăm să prezentați un link sau un număr de telefon la care poate apela cetățeanul preocupat de aceste aspecte.

58.  Care este procedura prin care un cetățean al județului Argeș poate beneficia de o monitorizare a nivelului  de radiații electromagnetice pentru o anumită locație? Vă rugăm să ne oferiți un link sau un număr de telefon.

59.  Solicităm realizarea unor dezbateri publice organizate de DSP Argeș, anunțate din timp, pe această temă.

Răspuns DSP

Avand in vedere ca Directia de Sanatate Publica nu are ca obiectiv de activitate aspecte legate de antenele SG/6G, va punem la dispozitie un punct de vedere oficial de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti-Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar in acest domeniu :

 Punct de vedere oficial privind impactul asupra sanatati populatiei si al mediului (animale) determinat de antenele de telefonie mobile 5G si 6G:

Precizam ca in prezent, pe plan international, tehnologia 6G se afla in stadiul incipient de cercetare si dezvoltare si nu este implementata.

La nivel national expunerea populatiei la campuri electromagnetice este reglementata prin Ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1193 din 29.09.2006, "Normele privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz”. Aceste norme au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr.895 din 03.11.2006 si transpun integral prevederile Recomandarii 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene. Recomandarea 519/1999 este in vigoare si in prezent in Uniunea Europeana, in aceeasi forma in care a fost transpusa si in Romania. 

Rezultatele studiilor realizate la nivel european privind efectele asupra sanatatii datorate expunerii la campuri elecromagnetice, pot fi extrapolate si la populatia din Romania. Acest fapt se concretizeaza prin armonizarea legislatiei din Romania cu legislatia din UE caracteristicile de expunere a populatiei sunt similare, nu este necesar ca INSP sa aiba o experienta proprie. Cercetarile experimentale nu intra in aria de competenta a INSP.

Referitor la studiul Parlamentului European din iulie 2021( "Health Impact of 5G”):

Raportul "Health Impact of 5G” si-a propus evaluarea rezultatelor (2020) cu privire la  efectele non-termice, cancerigene si de reproducere/dezvoltare ale campurilor de radiofrecventa utilizate in tehnologia 5G, asa cum reiese din studii experimentale in vivo si studii epidemiologice.

 In Raport se precizeaza: "continutul documentului este responsabilitatea exclusiva a autorului si orice opinii exprimate aici nu trebuie sa fie considerate ca reprezentand o pozitie oficiala a Parlamentului.”

 La cap 3. "Lamuriri ale analizei” pct. 3.2 " Evaluarea expunerii”, autorul precizeaza ca "sinteza de fata nu poate concura cu o revizuire completa si aprofundata a studiilor incluse in evaluare. Acest lucru depaseste domeniul de aplicare al acestui document” (pag.44 din raport).

 In Raportul "Health Impact of 5G” au fost incluse si cele doua studii experimentale pe animale realizate in cadrul Programului National de Toxicologie al SUA (NTP) si de Institutul Ramazzini din Italia in 2018/2019. Autorii acestor studii concluzioneaza ca expunerea pe termen lung la campurile de radiofrecventa este cancerigena pentru sobolanii masculi, dar nu si pentru femelele de sobolani si soareci. Raspunsul critic al Comisiei Internationale pentru Protectia fata de Radiatiile Neionizante (ICNIRP) este ca, desi in aceste studii s-au respectat bunele practici de laborator, s-a folosit un numar mult mai mare de animale decat in cercetarile anterioare, iar animalele au fost expuse pe toata durata vietii, exista deficiente majore care impiedica formularea unei concluzii referitor la campurile de radiofrecventa si carcinogeneza. (link ICNIRP : https://www.icnirp.org/ems/upload/publications/ICNIRPnote  2019,2020.pdf ).

Mentionam ca in Raportul "Health Impact of SG”, asa cum a precizat si autoarea (pag.40), cercetarile nu au fost evaluate din punct de vedere al capacitatii de identificare a unor mecanisme de interactiune. Pentru a concluziona ca exista dovezi "suficiente”  de carcinogenitate la om sau la animale, ale campurilor de radiofrecventa, conform criteriilor specificate de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC Preamble, 2019, pag, 34, https://monographs.iarc.who.int/wpcontent/uploads/2019/07/Preamble2019.pdf) asocierea statistica trebuie sustinuta de o legatura cauzala.

Conform datelor stiintifice disponibile pana la ora actuala, imensa majoritate a specialistilor, precum si organismele internationale de profil, considera ca undele radio utilizate in comunicatii nu constituie o amenintare pentru sanatatea populatiei.

 Institutia care se ocupa cu monitorizarea nivelului de radiatii emise de antene in zone locuite, cu prioritate scoli, spitale, etc.

Conform site-ului Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) (https://infocentru.ancom.ro.5g-sanatatea-publica/#1610542899800-6411565e-0fd0) ANCOM "monitorizeaza permanent intensitatea campului electromagnetic generat de statiile (antenele) de emisie utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV si de telefonie mobila (inclusiv 2G, 3G, 4G, SG) sau de catre alte institutii de radiocomunicatii utilizate pentru furnizarea altor tipuri de servicii de comunicatii electronice.

 Rezultatele masurarilor efectuate de ANCOM incepand cu anul 2012 pot fi accesate la adresa : https://www.monitor-emf.ro/map

 Cum/unde pot cetatenii sa solicite in scris informatii cu privire la nivelul de radiatii electromagnetice pentru o anumita locatie

Cetatenii pot solicita in scris informatii cu privire la nivelul de radiatii electromagnetice pentru o anumita locatie operatorului de telefonie mobila care detine antenele instalate pe terasa cladirii sau in apropierea locuintei solicitantului sau unui laborator abilitat care efectueaza masurari de campuri electromagnetice.

VI.              Calitatea aerului. Calitatea apei

60.  Care este site-ul, link-ul la care se poate vizualizacompoziția apei de la robinet, echipamentele folosite pentru aceste determinări?

61.  Care este compoziția chimică și biologică standard a apei de la robinet? Cine stabilește aceste standarde? Au fost modificate aceste recomandări/standarde în ultimii 10 ani?

62.  Ce firmă se ocupă cu evaluarea calității apei de la robinet?

63.  Care este site-ul, link-ul la care se poate vizualiza compoziția apei de ploaie, inclusiv pentru magnetită, bariu, stronțiu, aluminiu și alte metale, fibre? Ce echipamente au fost folosite pentru aceste determinări?

64.  Care este site-ul, link-ul la care se poate vizualiza analiza/compoziția aerului din județul Argeș, inclusiv pentru magnetită, bariu, stronțiu, aluminiu, fibre? Ce echipamente sunt folosite pentru aceste determinări?

65.  Care este laboratorul la care se pot face analize amănunțite pentru compoziția apei de ploaie, a apei de la robinet, a aerului, a solului, a alimentelor? Cu ce echipamente este dotat acest laborator?

66.  Solicităm realizarea unor dezbateri publice organizate de DSP Argeș, anunțate din timp, pe această temă.

Răspuns DSP

 In conformitate cu ORDONANTA GUVERNULUI nr.7/2023 si a HOTARARII GUVERNULUI nr.971/2023, privind calitatea apei destinata consumului uman ( prin care au fost abrogate Legea 458/2002 si H.G nr.974/2004), monitorizarea calitatii apei de la robinetul consumatorilor din judetul Arges, racordati la sistemele publice de aprovizionare cu apa, este efectuata de catre operatorul de apa si de catre D.S.P.- Arges.

Prin legislatia mentionata mai sus sunt stabiliti parametrii microbiologici, chimici, care trebuiesc monitorizati, precum si frecventa de recoltare a probelor de apa in vederea determinarii in laborator a parametrilor la care am facut referire mai sus.

Laboratoarele in care se efectueaza monitorizarea calitatii apei pentru consum uman, trebuie sa fie inregistrate la Ministerul la Ministerul Sanatatii.  In judetul Arges urmatoarele laboratoare sunt inregistrate la Ministerul Sanatatii pentru efectuarea parametrilor chimici și  microbiologici din apa potabila:

·        Laboratorul de diagnostic si investigare in sanatate publica din cadrul D.S.P.- Arges

·        Laboratorul S.C APA-CANAL 2000 S.A Pitesti

·        Laboratorul EDILUL CGA Campulung

·        Laboratorul AQUATERM Curtea de Arges

·        Laboratorul UZINEI de APA din cadrul DACIA Mioveni

·        Laboratorul TIC MARCON SRL Campulung

Afisarea raportului monitorizarii calitatii apei se face anual pe site-ul  D.S.P.- Arges ( www.dsparges.ro-Servicii in Sanatate Publica-Evaluarea Factorilor de Risc ) , precum pe si pe site-ul operatorilor de apa din judet.

Aparatura necesara efectuarii parametrilor chimici si microbiologici din apa destinata consumului uman este specifica pentru determinarea fiecarui parametru si este stabilita prin STANDARDE nationale si internationale.

Directia de Sanatate Publica nu efectueaza analize la apa de ploaie.

Monitorizarea calitatii aerului este efectuata de Agentia de Protectia Mediului - Arges , careia ii puteti adresa solicitarea privind compozitia "PM ; PM2,5 ; PM 10 ".

In ceea ce priveste solicitarea dumneavoastra ca Directia de Sanatate Publica -Arges sa organizeze dezbateri publice pe temele mentionate, va informam ca institutia noastra nu are atributii in acest domeniu, institutia abilitata in desfasurarea de dezbateri publice pe teme de sanatate fiind Ministerul Sanatatii.

Alături de acest răspuns, mi-au fost trimite niște date ale județului Argeș pentru anii 2014-2023  (sintetizate în tabel) din care am tras următoarele concluzii foarte îngrijorătoare, in trend cu situația de la nivelul României:

-         Scăderea dramatică a nou născuților de la4135 în anul 2014 la 2205 în anul 2023, cu scăderea natalității de la 6.5 la suta de locuitori (2014) la 3.6 la suta de locuitori (2023)

-         Sporul natural negativ s-a accentuat , de la minus 4.8 în 2014 la minus 8.4 în 2023, fiind consecința scăderii importante a numărului de nașteri

-         Numărul bolnavilor de cancer rămași in evidență a crescut  de la 15835 persoane în anul  2014, la 21634 persoaneîn anul 2023.

-         Numărul bolnavilor de diabet zaharat a crescut de la 29567 cazuri  în anul 2014, la 44784 cazuri în anul 2023

-         Numărul persoanelor în evidența cu obezitate a crescut de la 16591 cazuri în anul 2014 la 21225 cazuri in anul 2023

-         Creșterea infecțiilor interioare din spital de la 107  cazuri în anul 2014, la351 cazuri in anul 2020, la 424 cazuri in anul 2021, 438 cazuri în anul 2022, 271 cazuri in anul 2023.

Citind întrebările și răspunsurile incomplete, dar sugestive ale  DSP Argeș se poate constata că această instituție acționează la ordin, nu este preocupată de siguranța, sănătatea oamenilor, că acțiunile de prevenție au fost total ineficiente de-a lungul timpului și nu este dispusă să găsească alături de cetățeni soluții pentru remedierea situației ( nu organizează dezbateri). Faptul că nu a fost raportat niciun efect advers postvaccinare covid și faptul că nu manifestă nicio preocupare, îngrijorare, precauție în ce privește tehnologia 5G generatoare, printre altele, de cancere și infertilitate (ba chiar „desființează” studiile concludente ca cel prezentat mai sus), sunt sugestive în acest sens.

Statistica oferită de dumnealor este un argument important pentru activitatea total ineficientă a DSP-urilor dar și a primăriilor/prefecturilor în ce privește sănătatea. Românii sunt din ce în ce mai bolnavi și ... din ce în ce mai puțini. Sunt convinsă ca aceasta situația din Argeș este similară cu a  DSP-urilor din celelalte județe. Cu ajutorul dumneavoastră, dragi români, trimițând astfel de petiții, putem certifica acest lucru.

Cât vom mai dormi? Când ne vom trezi? Cine să lupte pentru noi, dacă nu noi înșine?

Doamne ajută!

Răspuns Solicitare.PDF