ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florentin Țuca: „Părintele și regizorul Ciprian Mega a venit la #PeDreptCuvânt.

Ctitor principal al Bisericii Românești din Cipru și preot paroh la Biserica Sfântul Spiridon din Oradea, părintele Ciprian Mega este, în aceleși timp, un cunoscut cineast, autor al unor creații de cinema foarte apreciate de critica de specialitate și de publicul larg, atât pentru valoarea lor estetică, cât și pentru abordarea regizorală extrem de curajoasă: filmul de scurt metraj „Nunta lui Iov”, selectat în 2015 la Festivalul Internațional de film de la Cannes, și trei lungmetraje: „Dimineața care nu se va sfârși” (2016), „Glasul care strigă-n pustie” (2021), respectiv „21 de rubini” (2023).

Am vorbit cu părintele Ciprian Mega despre motivațiile și întâmplările care l-au condus spre aceste filme, despre legătura și compatibilitatea dintre experiența de regizor și misiunea de preot, despre cinematografia de la noi, dar mai ales despre societatea românească și rolul Bisericii ortodoxe în societatea modernă – cu toate provocările ei ideologice.

„Dacă Biserica nu se curăță de la interior, nu va putea face față nevoilor societății de azi”, ne-a spus părintele Ciprian Mega, vorbind inclusiv despre implicarea politicului în Biserică și implicarea Bisericii în politică.

Mai poate fi Biserica ortodoxă un călăuzitor în vremurile noastre?”

Dintre declarațiile Părintelui Ciprian Mega:

„Acum, dacă dumneavoastră mi-ați spus părerea de jurist, vă spun și eu ca teolog, că avem de a face cu sperjur și Biserica ar trebui să fie foarte sensibila lucrul acesta, chiar dacă Președintele României în funcție nu este creștin ortodox, dar a avut votul și girul creștin ortodocșilor în această țară.

Atunci acum,  când suntem chemați după această experiență, să alegem din nou președintele, Parlamentul, trebuie să înțelegem că votul acesta, să fim conștienți că votul acesta, este de fapt o mărturie cum vreți dumneavoastră teologică, duhovnicească, nu este o problemă politică, ci este o problemă de a fi sau a nu fi. Este o chestiune care care ne poziționează pe noi în istoria, în istoria lumii, în această epocă în care, într-adevăr, în jurul nostru se întâmplă aceleași lucruri, dar nu putem să ne asumăm această lașitate care va schimba într-un fel traiectoria ulterioară a vieții noastre și societatea în general”.

„Din păcate, voi spune ceea ce preoții și foarte mulți credincioși scriu știu, dar oamenii se feresc să vorbească. Homosexualitatea a devenit un criteriu de promovare în multe zone din BOR, iar episcopia Oradiei este un exemplu evident în acest sens. Lucrurile acestea le-am spus cu multă durere și, din păcate, sunt lucruri pe care le știu preoții și se vorbește foarte mult despre lucrul acestea, cel puțin în zona noastră, în Bihor, toți știu de povestea din episcopia Oradiei”.

Biserica „este ștrangulată” de cazurile de homosexualitate din interior, care sunt întreținute de „noile securități, stăpânii României de oriunde ar fi ei”.