ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multă lume s-a tulburat cînd am afirmat că irmosul "Îngerul a strigat" în Do Major ("Imitare rusă / Astfel tradusă") este melodie de marș masonic. Alții s-au tulburat pe tema colindelor și concertelor de Crăciun, cînd se desființează vecernii și utrenii și privegheri și compoziții de un mileniu și jumătate vechime ca să se cînte tot felul de extrase folclorice, barber shop music și șlagăre pop din fața sfintelor altare, expresie a protestantizării și secularizării Bisericii.

Evident, am devenit dușmanul multora prin aceste afirmații.

Realitatea este alta: Diavolul lucrează prin oamenii săi, care, toți, sub pretextul benevolent al inovației ("să fie bine, ca să nu fie rău" - prin "rău" ei înțelegînd ceea ce este autentic bisericesc), vin cu înnoiri care nu-și au locul și rostul în sfintele slujbe ale Bisericii. Finalitatea este una singură: răpirea duhului acestor sfinte sărbători de la creștini. Nu ai cum să te bucuri împreună cu Toți Sfinții de Nașterea Domnului dacă nu cunoști troparul și condacul și canonul și irmosul anti-axion ale acestui praznic pe glasurile pe care au fost compuse, dar știi pe din afară zeci de colinde. Nu ai cum să te bucuri împreună cu Toți Sfinții de Învierea Domnului dacă troparul "Hristos a înviat" este în Fa Major după Podoleanu și Muzicescu, iar "Îngerul a strigat" este în Do Major după Varlaam propagandistul pașoptist.

Articolul continuă după exemplul Video:

Sigur că dacă îi luăm pe fiecare în parte, toți sînt de bună voință - și compozitorii, și clerul, și mirenii din Biserică. Și totuși, bună voința nu este de ajuns, fiindcă rezultatul este unul depărtat de Hristos. Aș zice că este antihristic, dar iar mi se vor cere dovezi. Dovezile există, dar nimeni dintre creștini nu le poate răbda, nu le poate duce; nu intru în detalii. Este suficient să căutați versurile marșurilor revoluționare de la 1848 (care i-au inspirat pe acești compozitori de modă nouă) și veți avea ce regreta.


Realitatea este una singură: acești inovatori au furat Bisericii Ortodoxe Române autenticul (adică bucuria Duhului Sfînt care i-a inspirat pe Sfinții Imnografi din vechime) celor mai importante două sărbători creștine: Învierea și Nașterea Domnului.
(mai jos două file documentare și filmarea de unde a pornit discuția).


Extras VIDEO de unde a pornit discuția:

"Din ospățul Stăpînului" este un irmos al unui imn pe glasul 6. "Hristos a înviat" este troparul Învierii, pe glasul 5 - în mai multe locuri din Penticostar scrie această indicație și manuscrisele de pînă la anul 1930 nu cunosc alt tip de "Hristos a înviat" decît pe glasul 5. "Îngerul a strigat" este un irmos pe glasul 1, nu în Do Major.
Nici nu mai contează ce ar mai avea alții de spus. Glasul în care s-au compus aceste cîntări este cel care contează, fiind cel insuflat de Duhul Sfînt Sfinților Imnografi ai Bisericii. În anii 1930 preoții din București vin să-i ureze sănătate și mulți ani Patriarhului Miron Cristea, cîntîndu-i noua compoziție de "Hristos a înviat" în Do Major - glasul 3/8. Acest patriarh, un transilvănean destul de strict cu cele bisericești, în loc să le mulțumească preoților, le spune că îi va caterisi pe toți dacă nu se vor întoarce la tradiționalul "Hristos a înviat" pe glasul 5, așa cum scrie în toate versiunile Penticostarului, manuscrise sau tipărite.

Abaterea de la tradiția Bisericii este cel puțin o aberație. De foarte multe ori este erezie.

Ascultați cu atenție marșul în Do Major al lui Varlaam Protosinghelul "Îngerul a strigat" și înțelegeți că nu este muzică psaltică, de cult, ci este muzică militară, este un marș în toată puterea cuvîntului, de inspirație masonică.

Inițiatorii revoluției de la 1848 au fost, în imensa lor majoritate, membri ai unor loje masonice, pariziene sau locale. Unul dintre aceștia, dat în urmărire ca agitator la granița de nord a Valahiei, a fost Varlaam Protosinghelul. Știindu-i apucăturile, Sf. Andrei Șaguna l-a demis pe Varlaam de la strana bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului și a adus în locul său psalt bucureștean angajat pentru a slăvi pe Dumnezeu cum se cuvine.

VIDEO: