ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 14 martie 2023, DSU - alias secretarul de stat Raed Arafat anunța cu surle și trâmbițe "Prima misiune pentru viață a noilor avioane SMURD Learjet 75”. Probabil nu va mai ști nimeni ce se va întâmpla cu pacientul mare ars dar important era "să ne lăudăm și să ne demonstrăm eficiența”. Dacă unii doresc să gândească și să cerceteze de ce avionul a zburat Pitești-București-Timișoara și nu direct Timișoara, vor afla, probabil, că managementul sistemului integrat a funcționat atât de bine încât a fost necesar un zbor până la București ca să aflăm că nu sunt locuri de mari arși în Capitală. Dar nu acesta este subiectul acestui articol.

Angajați SMURD sau salvatori în roșu NU EXISTĂ! Există POMPIERI MILITARI care ajută la dezvoltarea unui concept numit SMURD

Ce frapează și revoltă POMPIERII în textul lui Arafat sunt exprimările gen "Pentru voi, pentru toți salvatorii în roșu” sau "Ne înclinăm în fața voastră, dragi salvatori în roșu!” Nu este prima dată când secretarul de stat Raed Arafat împarte pompierii în albaștri și roșii sau în pompieri și angajați SMURD (detalii aici). De-a lungul timpului a mai făcut astfel de manevre, uitând că, ar trebui să știe, cu atât mai mult cu cât deține o funcție de secretar de stat în MAI, că POMPIERII SUNT MILITARI ANGAJAȚI AI INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, ADICĂ O ARMĂ conform NOMENCLATORULUI ARMELOR DIN ROMÂNIA ȘI NU ANGAJAȚI SMURD, SAU SALVATORI ÎN ROȘU. Și cu toate acestea POMPIERII sau IGSU nu au apărut nici măcar în tagurile de sub postarea apărută pe pagina oficială a DSU. Carevasăzică salvatorii roșii sunt plătiți de cine, domnule secretare de stat?

Acum câțiva ani, luat de val, Arafat spunea public că pompierii care nu fac SMURD, adică cei neîmbrăcați în roșu, SUNT NIȘTE LENEȘI. Detalii, aici.

Conform legislației, SMURD este un serviciu public fără personalitate juridică și fără buget propriu. De asemenea, conform articolului 112 din Legea 95⁄2006 "Serviciile mobile de urgență, reanimare și descarcerare sunt structuri publice integrate de intervenție, fără personalitate juridică, care FUNCȚIONEAZĂ ÎN ORGANIGRAMA INSPECTORATELOR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, respectiv a Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență, având ca operator aerian structurile de aviație ale Ministerului Administrației și Internelor, precum și, concomitent, după caz, în structura autorităților publice locale și/sau a unor spitale județene și regionale de urgență.”.

SMURD - MARCĂ ÎNREGISTRATĂ A LUI RAED ARAFAT

Niciun ministru de interne sau al sănătății sau vreun premier nu s-a sinchisit vreodată să întrebe DE CE FOLOSESC POMPIERII, PE MAȘINILE LOR, ABREVIEREA SMURD? Mai ales ținând cont de faptul că la Oficiul de Stat Pentru Invenții și Mărci, SMURD ESTE MARCĂ ÎNREGISTRATĂ PE FUNDAȚIA LUI RAED ARAFAT. Încă din 2001 titularul mărcii și al simbolului consacrat al SMURD era Societatea pentru Medicină de Urgență și Catastrofă (SMUCR) fondată și prezidată de Raed Arafat. Din 2011, la expirare, marca înregistrată a trecut pe Fundația pentru SMURD, o altă fundație în care Raed Arafat este membru fondator unic și stăpân absolut. Marca a fost reînnoită în 2021 de aceeași fundație.

Ce nu înțelegem noi este de ce România investește sume colosale de bani în conceptul unui cetățean și în imaginea pe care acesta și-o arogă cu prisosință de mare întemeietor și șef al situațiilor de urgență. Dumnealui este șef la Fundația pentru SMURD, dar conceptul domniei sale ESTE PLĂTIT CU ZECI DE MILIOANE DE EURO ANUAL, DE STATUL ROMÂN DIN BANII PUBLICI.

Salvatorii în albastru, adică POMPIERII MILITARI AI ROMÂNIEI, sunt motorul din spatele imaginii roșii a lui Arafat

Cetățenii sunt obișnuiți în mod mârșav și mincinos să asocieze mașinuțele roșii cu Raed Arafat. SMURD-ul lui Arafat. Pompierii lui Arafat. Expresii care nu aduc nici de departe un plus valoare imaginii instituționale a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din România. Să explicăm puțin cum funcționează acest concept încăpușat în bugetul și imaginea pompierilor.

Trebuie să precizăm, inclusiv pentru domnul Raed Arafat că extrem de mulți omuleți, de la inspector general, prim-adjunct inspector general, adjunct inspector general, inspectori șefi, prim-adjuncți inspector șef, adjuncți inspector șef, angajați ai serviciilor/direcțiilor de Logistică, Resurse Umane, Contabilitate, Juridic, comandanți și locțiitori de comandanți de sunbunități (detașamente, gărzi, secții, stații) și EXTREM de mulți alții, CARE NU VOR FI NICIODATĂ ÎMBRĂCAȚI ÎN COMBINEZON ROȘU, muncesc, organizează, semnează,răspund civil și penal pentru ca "imaginea- salvatorii în roșu” să funcționeze.

Fără Resurse Umane, roșu nu e angajat, nu ia pensie și nu i se calculează vechimea, fără inspector general sau inspectori șefi, roșu nu ia salariu - ei fiind ordonatorii de credite, iar fluturașul de salariu poartă antetul și responsabilitate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu a Fundației pentru SMURD. Fără logistică, nu se învârte roata ambulanței nici măcar în loc pentru că nu are motorină, ITP, reparații, cauciucuri și, mai rău, nu o cumpără nimeni de la Deltamed. Despre ce vorbim domnule secretar de stat? Care roșu? Hainele roșii fără oamenii în albastru sunt GOALE, PE UMERAȘ, SĂ LE ADMIRAȚI. De fapt, fără ofițerii și subofițerii de pompieri în albastru, fără Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ele nu există, că nu plătește nimeni pentru ele.

Cine plătește pentru SMURD? ROMÂNIA, ROMÂNII, BUGETUL DE STAT prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență!

TOATE Cheltuielile SMURD revin în sarcina STATULUI ROMÂN care prin Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății acoperă cheltuielile imense de funcționare a SMURD-ului înregistrat pe Fundația privată a lui Raed Arafat.

Redacția Agenda Pompierului cu ajutorul unor surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General de Aviație și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a realizat o simulare de cheltuieli pe care le are statul român cu SMURD.

Ce înseamnă SMURD pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență?

Înseamnă în primul rând RESURSĂ UMANĂ adică 3 SUBOFIȚERI OPERATIVI pe fiecare din cele aproximativ 420 de ambulanțe la nivel național. 3 oameni X 420 ambulanțe de prim-ajutor calificat, însemnând, zilnic, mobilizarea a 1260 de subofițeri operativi ai Armei Pompieri. Din punct de vedere financiar acești oameni sunt remunerați cu cca. 6000 RON pe lună, fără să punem la socoteală orele suplimentare, adică 7.560.000 RON pe lună = 1.512.000 euro pe lună = 18.144.000 euro pe an. Ați citit bine. Peste 18 milioane de euro pe an, fără ore suplimentare, plătește România prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pe resursa umană necesară SMURD.
 
Înseamnă CONSUM DE COMBUSTIBIL: aproximativ 7 tone de combustibil pe județ, pe lună, consumul pe ISU București -Ilfov urcând până spre 18 tone. Adică 298 tone motorină pe lună la 7,4 RON litru = 2.205.200 RON = 441.040 EURO X 12 luni = 5.292.480 euro/an. Peste 5 milioane de euro pe an cheltuie România prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru SMURD. BANI DIN BUGETUL PUBLIC.
 
Înseamnă REPARAȚII AMBULANȚE (ITP, schimburi de ulei, filtre, piese): am luat o medie anuală pe județ de 250.000 RON. Adică 250.000 X 41 judete = 10.250.000 RON = 2.050.000 EURO pe an, plătește România prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru SMURD.

Înseamnă cauciucuri pentru ambulanțe - Un set vară plus 1 set iarnă. Fără a mai adăuga roata de rezervă pe fiecare mașină ar însemna 420 mașini x 4 cauciucuri x 2 seturi x 800 RON = 2.688.000 RON = 537.600 euro pe an plătiți de România prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru SMURD.
 
Înseamnă Polițe RCA: 420 X aproximativ 200 de euro/mașină/an = 84.000 EURO/an plătește România prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru SMURD.

Ce înseamnă SMURD pentru Inspectoratul General de Aviație?

Nu ne vom referi la salariile aferente resursei umane care pune și aici totul în mișcare. Dar, uitându-ne pe siteul instituției am observat că în primele 3 luni din anul 2023 (ultimele informații afișate) elicopterele SMURD au avut 1060 misiuni. În medie, 350 misiuni pe lună. Să luăm o oră ca durată pe fiecare misiune. Mentenanța elicopterelor, incluzând salariul pilotului, combustibil, revizii, costă aproximativ 1800 de euro pe oră de zbor. 350 ore de zbor pe lună X 12 luni X 1800 euro = 7.560.000 euro.

Încă 7,5 milioane de euro plătiți de statul român prin Inspectoratul General de Aviație pentru ceea ce unii numesc "SMURDul lui Arafat”. Despre cheltuielile generate de avioane, ne abținem pentru că nu avem datele necesare. Cert este însă că un mare ars, în lipsa unui spital specializat, e sortit pierii în România.

CONCLUZIE: ROMÂNIA PLĂTEȘTE FUNCȚIONAREA SMURD, CONCEPTUL ÎNREGISTRAT PE FUNDAȚIA LUI RAED ARAFAT!

Din calculele de mai sus rezultă că suma aproximativă pe care România o plătește anual pentru SMURD, este de cca. 33.668.080 euro. Ea însă este mult, mult mai mare dacă luăm în calcul, pompierii albaștri, care pun în mișcare masinuțele roșii și dau viață "salvatorilor roșii” și toate celelalte cheltuieli pe care le-am enunțat anterior.

Cum spuneam, nu am calculat salariile albaștrilor care fac hainele roșii să dea bine la plimbare și la reclama DSU/Arafat/SMURD. Sunt mii de oameni implicați în greul din spatele roșului, oameni în fața cărora mă înclin cu respect și îi asigur că sunt cel puțin la fel de valoroși ca și colegii lor roșii care fără ei, nu ar putea participa la misiuni. Cu riscul de a mă repeta, în spatele culorii roșii stau de la inspector general, prim-adjunct inspector general, adjunct inspector general, inspectori șefi, prim-adjuncți inspector șef, adjuncți inspector șef, angajați ai serviciilor/direcțiilor de Logistică, Resurse Umane, Contabilitate, Juridic, comandanti și locțiitori de comandanți de subunități (detașamente, gărzi, secții, stații) și mulți alții. Nu am calculat nici salariile angajaților UPU, ale celor din dispeceratele integrate, ale celor de la Inspectoratul General de Aviație și nici a celor cam 100 de oameni angajați ai DSU care "coordonează” IGSU, IGAV, Spitale, dar precizăm că TOT ROMÂNIA PLĂTEȘTE ȘI AICI DIN BANUL CETĂȚEANULUI. INCLUSIV SALARIUL SECRETARULUI DE STAT RAED ARAFAT TOT ROMÂNIA ÎL PLĂTEȘTE.

Merge SMURD fără Raed Arafat?

Facem precizare că atât IGSU cât și IGAV sunt instituții MILITARE care funcționează bine, de la soldat la inspector general, pentru că există o IERARHIE MILITARĂ, despre care Raed Arafat se pare că nu a învățat în atâția ani petrecuți lângă pompieri (sau în cârca lor). Ei, ierarhia asta militară mobilizează și pune în mișcare POMPIERII, chiar și în ajutorul SMURD. Astfel, chiar dacă comandanții sunt în concediu SALVAREA VIEȚII OAMENILOR MERGE MAI DEPARTE. Când secretarul de stat e plecat în lume, vi se pare că stă IGSU în loc? Nu am înțeles de unde ideea că fără Arafat moare România, mor urgențele. Dacă mă uit doar la Crevedia, pot să spun sigur că era minunat dacă Arafat își vedea de treaba lui de medic și nu simțea nevoia de rolul de comandant suprem al haosului. Pompierii îi recomandă cu drag să citească măcar ISU 01 înainte să mai apară pe la vreo intervenție.

Domnule Arafat, chiar dacă ți-ar fi datorat pompierii ceva pentru anumite inițiative, te-au răsplătit cu vârf și îndesat și cu bani și plătind pentru conceptul pe care ți l-ai înregistrat "pe persoană fizică” în calitate de unic stăpân al Fundației pentru SMURD. Fundație care a adunat mereu 3% în numele pompierilor, dar care nu a mai prezentat public un bilanț de o grămadă de ani. Știm, pompierii în albastru - UNIFORMA OFICIALĂ A ARMEI, nu vă plac, sunt niște leneși. Dar până una alta asta e esența POMPIERILOR MILITARI CARE ÎN UNELE TURE, AU BUNĂVOINȚA( ATENȚIE!!! NU OBLIGAȚIA) DE A ÎMBRĂCA COMBINEZONUL ROȘU. Ei rămân SUBOFIȚERI OPERATIVI, ANGAJAȚI AI INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ.

Cât timp acești oameni există, românii vor avea un ajutor de nădejde. GARANTAT. Ce se întâmplă dacă pleacă Arafat? Nu știu. Ia și toți cei 25.000 de pompieri cu el? Nu? Atunci înseamnă că românii sunt în siguranță. Ia și medicii și piloții și spitalele și Guvernul României? Nu. Atunci viață merge mai departe, chiar dacă nu sub denumirea SMURD.

Arma POMPIERII nu stă nici măcar într-un comandant, nu a stat nici în Zagănescu, a transcens morții acestuia. Arma MERGE, de sute de ani, MERGE ÎNAINTE. Cu comandanții, cu militarii, cu oamenii politici care se perindă pe deasupra ei. Ar fi culmea să se oprească făra un secretar de stat sau fără Fundația acestuia. În plus, poate ar fi timpul ca legislația României să taxeze, măcar simbolic, apelurile false care alertează echipajele de prim-ajutor. Când nu se va urmări doar numărul de intervenții roșii pentru imaginea unui disperat după imagine, din cele 466.421 de intervenții anuale câte vor rămâne? Nici măcar 40 %. UPU-rile se vor relaxa. Medicii vor fi scutiți de burnout, bugetul sănătății nu va fi golit de investigații inutile dar obligatorii dacă ai pacientul în față. Și multe altele.

Da, POMPIERII ALBAȘTRI CARE ACORDĂ PRIMUL AJUTOR CALIFICAT, VOR MERGE ÎNAINTE. Munca și sacrificiul lor nu sunt definite de un concept, o marcă înregistrată, ci de EI, POMPIERII MILITARI îmbrăcați uneori în roșu. UNEORI.