ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul rus a blocat în mod oficial accesul la platforma de video-sharing Rumble, ca urmare a refuzului companiei de a se conforma cererilor de cenzură, informează site-ul Reclaim The Net.

"Rusia a blocat oficial Rumble pentru că am refuzat să ne supunem cererilor lor de cenzură", a declarat Pavlovski, CEO-ul companiei.
 
El a subliniat aparenta contradicție în tratamentul aplicat diferitelor companii de tehnologie, menționând: "În mod ironic, YouTube încă funcționează în Rusia și toată lumea trebuie să se întrebe ce cerințe rusești respectă Google și YouTube?".

Blocajul survine pe fondul tensiunilor sporite privind libertățile pe internet în Rusia. Guvernul și-a înăsprit controlul asupra conținutului online, cerând ca platformele să elimine sau să blocheze conținutul pe care îl consideră sensibil din punct de vedere politic sau dăunător.

Această acțiune împotriva Rumble ridică întrebări cu privire la operațiunile altor giganți tehnologici din țară, în special YouTube. Serviciul video deținut de Google continuă să funcționeze, ceea ce sugerează că acesta ar putea îndeplini cerințele de reglementare rusești pe care Rumble le-a respins.

Într-un interviu revelator pentru X Spaces, Pavlovski a explicat mai detaliat decizia recentă a Rusiei de a bloca platforma, o mișcare pe care o leagă de poziția fermă a companiei împotriva cererilor de cenzură. Pavlovski a făcut o paralelă între evenimentele actuale și provocările din trecut, făcând referire în special la o situație similară din Franța.

"În urmă cu doi ani am plecat din Franța; ne-au amenințat că ne vor opri la nivel de telecomunicații, așa că am decis să luăm decizia de a părăsi complet țara", a declarat Pavlovski. Franța cerea ca Rumble să închidă sursele de știri rusești. Pavlovski a subliniat atenția mediatică semnificativă pe care a primit-o anterior această decizie, care contrastează puternic cu subestimarea actuală a interzicerii Rumble în Rusia. "Și fiecare ziar din Statele Unite și din Canada a acoperit modul în care permiteam surse de știri rusești pe Rumble", a adăugat el.

Pavlovski a detaliat că Rumble a primit mai multe solicitări din partea guvernului rus pentru a cenzura diverse canale, care nu au încălcat termenii serviciului lor. El a enumerat tipurile de conținut implicate: "Unul dintre conturi era cu privire la marijuana, altul părea a fi un fel de canal conspiraționist... Iar celălalt canal părea a fi un canal arab care era politic...".

Prin refuzul acestor cereri, Rumble a devenit ulterior inaccesibil în Rusia. Pavlovski a subliniat implicațiile pentru alte platforme care încă funcționează în Rusia, ridicând întrebări cu privire la conformitatea acestora. "Rumble a fost vârful de lance în ceea ce privește libertatea de exprimare... Deci, ce înseamnă asta? Se conformează [alte platforme] la fiecare cerere care vine? Sau ce se întâmplă mai exact? Cred că este o întrebare foarte importantă pe care toată lumea trebuie să și-o pună, pentru că, evident, Rumble nu este la fel de mare ca YouTube."

Pavlovski a menționat că de aproximativ o lună se bănuia că Rusia blochează Rumble, dar acest lucru a fost confirmat abia săptămâna aceasta: "S-ar putea să se fi întâmplat în urmă cu o lună, dar am confirmat că Rusia a pus Rumble pe o listă de blocaj și că suntem complet inaccesibili în Rusia. În întregime".

Vestea blocării din Rusia a urmat mărturiei lui Pavlovski în ceea ce privește tratarea cererilor de cenzură ale unei alte țări - Brazilia. Marți, Pavlovski a vorbit în fața Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, detaliind retragerea companiei din Brazilia din cauza cererilor de cenzură formulate de sistemul judiciar de stânga al națiunii.

Audierea, prezidată de reprezentantul Chris Smith, a analizat erodarea libertăților civile în Brazilia sub conducerea președintelui Luiz Inácio Lula da Silva și a judecătorului Curții Supreme Alexandre de Moraes. Martorii, printre care jurnalistul american Michael Shellenberger, au criticat tacticile represive ale guvernului brazilian, care au înăbușit libertatea de exprimare și au dus la acuzații de activitate criminală împotriva celor care expun cenzura guvernamentală.