ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte din Spania ordonă blocarea aplicației de mesagerie Telegram ca măsură de precauție, anunță Euronews.

Decizia a fost luată în urma unei plângeri depuse de organizații media, care au afirmat că platforma permite utilizatorilor săi să încarce conținut fără permisiunea lor.

Spaniolii au rămas fără acces la aplicația de mesagerie instantanee Telegram, cel puțin pentru moment, după ce Înalta Curte din Spania a ordonat blocarea acesteia ca măsură de precauție.

Judecătorul Santiago Pedraz a fost de acord să interzică temporar platforma după ce patru dintre principalele grupuri media din țară - Mediaset, Atresmedia, Movistar și Egeda - s-au plâns că aplicația difuzează conținut generat de acestea și protejat de drepturi de autor fără autorizația creatorilor.

Accesul la platformă - care este al patrulea cel mai utilizat serviciu de mesagerie din țară - va fi suspendat începând de luni, dar sâmbătă era deja suprimat la anumiți furnizori de telefonie mobilă. 

De ce a fost interzis Telegram?

Judecătorul a cerut companiei care deține aplicația să trimită anumite informații în cadrul acestui caz. 

După ce Telegram nu a răspuns la solicitările lui Pedraz, acesta a ordonat blocarea acesteia.

Potrivit unor surse juridice, această măsură este temporară și va dura doar câteva zile. 

În prezent, Telegram nu mai este disponibilă după ce diferiți operatori de teleco din Spania au blocat utilizarea acesteia în conformitate cu ordinul magistratului.

Accesul depinde de operatorii de rețea

Numeroși utilizatori ai acestei platforme de mesagerie au criticat decizia Înaltei Curți după ce aceasta a încetat să mai funcționeze pe dispozitivele lor. 

Cu toate acestea, judecătorul a declarat că decizia sa s-a bazat pe lipsa de cooperare a companiei.

Deși nu mai este disponibilă pe unele telefoane mobile, accesul depinde în continuare de fiecare operator de rețea. 

Deși aceștia se conformează deciziei Înaltei Curți și blochează deja Telegram, este un proces care poate dura uneori câteva ore.