ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce Kievul se străduiește să oprească avansurile trupelor ruse în regiunea nord-estică Harkov, informează AP, citat de Mediafax.

Aceasta este a treia tranșă de ajutor pentru Ucraina de când Congresul a adoptat fonduri suplimentare la sfârșitul lunii aprilie, după luni de blocaj, relatează Monitorul Apărării și Securității.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că țara sa se confruntă cu „o situație cu adevărat dificilă" în est, dar a spus că urmează o nouă aprovizionare cu arme americane și „vom putea să le oprim".

Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și rachete pentru acestea, precum și muniții pentru sistemele de rachete sol-aer avansate Patriot, artilerie, muniții antiaeriene și antitanc și o serie de vehicule blindate, cum ar fi vehiculele Bradley și vehiculele protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine MRAP.

Pentagonul va furniza, de asemenea, o serie de bărci de patrulare de coastă și fluviale, remorci, muniții de demolare, rachete antiradar de mare viteză, echipamente de protecție, piese de schimb și alte arme și echipamente.

Armele sunt trimise prin intermediul „autorității prezidențiale de retragere”, care scoate sistemele și munițiile din stocurile existente ale SUA, astfel încât acestea să poată ajunge rapid pe frontul din Ucraina.

Rusia a deschis un alt front în Ucraina, iar sursele ruse, cât și cele ucrainene raportează că operațiunea ofensivă de vineri din regiunea Harkov a blindatelor și infanteriei mecanizate rusești a dus la stabilirea unui cap de pod major de către forțele armate ruse, care ar putea permite viitoare operațiuni la scară mai largă în regiune.

În acest moment, se crede că forțele ruse au capturat cu succes așezările Strilecha, Krasne, Molokhovets, Pylna și Borysivka, la nord-est de orașul Harkov, cu unele avansuri rusești ajungând la peste 4 kilometri în teritoriul ucrainean.