ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat Raed Arafat, nu scapa de procesul in care juristul Adrian-Cristian Secu solicita ca instanta sa constate nelegala existenta, inca din 2016, a Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei, infiintat in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin Hotararea CNSU nr. 3/2016, transmite  Lumea Justiției:

La 24 aprilie 2024, judecatorii Madalina-Elena Vladu-Crevon, Liliana Visan si Decebal-Constantin Vlad de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus rejudecarea dosarului nr. 6228/2/2021 pentru insuficienta motivare a hotararii de la fond.

Prezentam minuta hotararii ICCJ nr. 2427/2024:

„Respinge exceptia lipsei de interes a recursurilor.

Admite recursurile declarate de Secu Cristian Adrian impotriva incheierilor din 20 iunie 2022, 8 septembrie 2022, sentintei nr. 111/2022 din data de 12 septembrie 2022 si incheierii din sedinta camerei de consiliu din data de 20 octombrie 2022, pronuntate de Curtea de Apel Brasov – Sectia contencios administrativ si fiscal. Caseaza incheierile si sentinta atacate si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante.

Definitiva. Solutia va fi pusa la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. Pronuntata astazi, 24 aprilie 2024”.

Redam minuta sentintei CA Brasov nr. 111/2022:

„Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii pentru lipsa plangerii prealabile.

Admite exceptia lipsei de interes in formularea actiunii. Respinge, ca lipsita de interes, actiunea in contencios administrativ formulata de reclamantul Secu Cristian Adrian in contradictoriu cu paratii Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, Grupul de Suport Tehnico-Stiintific si Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta si Presedinte al Grupului – Secretar de Stat Dr. Raed Arafat.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Brasov. Pronuntata in conditiile art. 396 alin.(2) din Codul de procedura civila, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, azi data de 12 septembrie 2022”.

Arafat a mai fost dat in vileag de instanta

In 12 septembrie 2022, magistratul Demis-Marius Sparios  de la Curtea de Apel Brasov respinsese actiunea pe motiv de lipsa de interes a reclamantului. Aceasta desi Adrian Secu explicase ca restrictiile pandemice l-au impiedicat sa-si ingrijeasca sanatatea. Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate atat actiunea lui Secu (introdusa initial in 1 octombrie 2021 la Curtea de Apel Bucuresti, apoi declinata de catre CAB in favoarea CA Brasov la 19 ianuarie 2022), cat mai ales Hotararea CNSU nr. 3/2016 si Regulamentul de organizare si functionare a Grupului de suport tehnico-stiintific.

In esenta, Adrian Secu (pe atunci student la Drept) argumenteaza ca Hotararea CNSU 3/2016 nu a fost niciodata publicata in Monitorul Oficial si deci este inexistenta. Altfel spus: hotararea neavand valoare juridica, nici Grupul de suport nu functioneaza legal. De altfel, hotararea si regulamentul pe care le puteti vedea in facsimil 1 nu exista niciunde pe Internet, Adi Secu obtinandu-le prin eforturi proprii. Mai precis, judecatoarea Valentina Gherasim-Proca de la Curtea de Apel Bucuresti a obligat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta sa depuna aceste documente la dosarul nr. 5056/2/2021, in care Secu a cerut suspendarea Hotararii CNSU nr. 3/2016 – cerere pe care magistrata CAB i-a respins-o in 2 august 2021.

Inainte de a va lasa sa cititi actiunea lui Secu si motivarea CA Brasov, amintim ca seful DSU Raed Arafat a mai fost zdrobit o data de catre judecatori, pe motiv ca a emis restrictii pandemice folosind o structura-fantoma. Este vorba despre Centrul national de coordonare si conducere a interventiei (CNCCI), infiintat in 2014 si controlat de catre Raed Arafat. CNCCI a intrat in legalitate abia la 5 mai 2022, la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a HG 574/2022. Hotararea de Guvern fusese emisa in 28 aprilie 2022, la peste trei luni dupa ce judecatorul Amer Jabre de la Curtea de Apel Bucuresti constatase ca niciodata din 2014 pana in acel moment nu fusese emisa vreo HG de infiintare a CNCCI (click aici pentru a citi). Sentinta lui Jabre a fost mentinuta definitiv de catre ICCJ (click aici pentru a citi).

Faptul ca Raed Arafat controleaza CNCCI reiese foarte clar din faptul ca seful centrului este numit cu acordul comandantului actiunii, potrivit art. din HG 574/2022: „Seful CNCCI este inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta sau persoana desemnata de acesta cu acordul comandantului actiunii la nivel national”. Cel putin in pandemie, seful CNCCI era colonelul IGSU Vasile Pirtea – altul decat inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi. Nu stim daca Pirtea conduce si in prezent CNCCI, intrucat centrul este inconjurat de o totala secretomanie, neavand nici site propriu, nici hotarari publicate in Monitorul Oficial.
 
Integral la Lumea Justiției