ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a mutat arme nucleare în Belarus. New York Times (NYT) susține că a identificat unde a amplasat Rusia armele nucleare și a publicat imagini din satelit pentru susținerea afirmațiilor. Potrivit cotidianului american, depozitul de arme nucleare rusesc este situat foarte apropate de de granița de nord cu Ucraina, notează EvZ.

Instalația este situată la 32 de km nord de granița cu Ucraina, într-un loc de depozitare militar în apropierea orașului Osipovichi. Unele dintre construcția recentă de acolo au caracteristici unice pentru instalațiile de stocare nucleară la bazele din interior din Russia .

Focoasele nucleare sunt de obicei depozitate în apropierea bazelor militare unde sunt staționați purtători de astfel de arme. Presupusa bază de stocare nucleară se află în aceeași zonă cu sistemele de apărare antirachetă Iskander din Belarus, care ar putea fi folosite pentru lansarea focoaselor nucleare sau convenționale. Rusia a livrat arme Iskander în Belarus în 2022. Această bază a fost folosită pentru a stoca arme nucleare în timpul Războiului Rece.

New York Times arată că baza, care a fost identificată pe fotografiile satelitului din apropiere de Asipovici, are caracteristici specifice pentru depozitele nucleare rusești: o nouă zonă de înaltă securitate este înconjurată de trei niveluri de gard în plus față de perimetrul de securitate actual al bazei. New York Times a descoperit, de asemenea, o zonă de încărcare acoperită, conectată la un buncăr subteran ascuns, din vremea sovietică.

FOTO: