ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma morții lui George Floyd, un consiliu școlar din nordul Virginiei a eliminat numele unor personalități militare confederate din două școli. Patru ani mai târziu, consiliul de administrație a aprobat o moțiune de restabilire a numelor, transmite Nbc News.

Consiliul școlar din comitatul Shenandoah, Virginia, a aprobat la începutul zilei de vineri o propunere care va restabili numele liderilor militari confederați în două școli publice.

Măsura, care a fost aprobată cu 5-1, anulează o decizie anterioară a consiliului de administrație din 2020 de a schimba numele școlilor care fuseseră legate de Stonewall Jackson, Robert E. Lee și Turner Ashby, trei bărbați care au condus statele sudiste pro-sclavie în timpul Războiului Civil. 

Mountain View High School va reveni la numele Stonewall Jackson High School. Honey Run Elementary School va reveni la numele de Ashby-Lee Elementary School.

Consiliul le-a scos numele după ce un ofițer de poliție din Minneapolis l-a ucis pe George Floyd, alimentând o reglare de conturi rasială la nivel național. Apelurile pentru dreptate și echitate rasială au inspirat unele comunități să înlăture simbolistica confederată și statuile generalilor confederați.

Dar în comitatul Shenandoah, grupul conservator Coaliția pentru școli mai bune a cerut oficialilor școlari să restabilească numele lui Jackson, Lee și Ashby. "Credem că revizuirea acestei decizii este esențială pentru a onora moștenirea comunității noastre și pentru a respecta dorințele majorității", a scris coaliția într-o scrisoare adresată consiliului pe 3 aprilie, potrivit unei copii postate online.

Consiliul de administrație a luat în considerare o moțiune similară în 2022, dar a eșuat din cauza unui vot egal.

Consiliul a propus schimbarea numelor printr-un vot de 5-1, potrivit procesului-verbal al unei ședințe care a avut loc la 9 iulie 2020. Procesul-verbal spune că scopul rezoluției a fost "condamnarea rasismului și afirmarea angajamentului diviziei față de un mediu școlar incluziv pentru toți".

Membrii actuali ai consiliului au declarat că decizia consiliului din 2020 a fost luată în grabă și fără o contribuție adecvată a comunității. Aproximativ 80 de persoane au luat cuvântul joi înainte de votul consiliului, majoritatea împotriva restaurării vechilor denumiri.

În ultimul deceniu, iconografia confederată a provocat diviziuni sociopolitice intense în întreaga națiune.

Împușcăturile în masă împotriva negrilor de la Biserica Episcopală Metodistă Africană Emanuel din Charleston, Carolina de Sud, din iunie 2015, au declanșat dezbateri aprinse cu privire la afișarea publică a steagului confederat și la comemorarea Confederației. În acel an, oficialii din Carolina de Sud au votat pentru îndepărtarea steagului confederat de pe terenul Capitoliului de stat.

Doi ani mai târziu, sute de neonaziști și naționaliști albi au coborât în Charlottesville, Virginia, pentru mitingul mortal "Unite the Right". Aceștia au luat cu asalt orașul universitar în parte pentru a protesta împotriva planificării îndepărtării unei statui a lui Lee din Market Street Park din oraș, cunoscut anterior sub numele de Lee Park.

În urma asasinării lui Floyd și a protestelor masive împotriva rasismului, moștenirea Confederației a devenit din nou un punct central al discuției naționale. Cel puțin 160 de simboluri confederate publice au fost date jos sau mutate din locuri publice în 2020, potrivit unei numărători a Southern Poverty Law Center.