ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți parlamentari germani din partidele de guvernământ și din opoziție au susținut ideea ca aliații să apere spațiul aerian din vestul Ucrainei de pe teritoriul NATO, a informat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pe 11 mai, potrivit B1Tc și kyivindependent, citate de Cotidianul.

FAZ a scris că unii experți precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la München sau generalul locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor rusești peste regiunile de graniță ale Ucrainei din Polonia și România.

De asemenea, oficialii polonezi au menționat această posibilitate, dar nu au fost prezentate decizii concrete.

„Apărarea spațiului aerian deasupra Ucrainei de Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung”, a spus Anton Hofreiter, de la Partidul Verzilor de guvernământ.

Deputatul a adăugat totuși că chestiunea „nu este în discuție” în prezent, deoarece aliații se concentrează pe furnizarea de ajutor suplimentar pentru apărare Kievului.

Berlinul s-a dovedit a fi lider în sprijinul pentru apărarea aeriană pentru Ucraina, lansând o inițiativă aliată menită să asigure sisteme suplimentare de apărare aeriană și promițând al treilea său sistem Patriot la Kiev.

Agnieszka Brugger, colegul lui Hofreiter de la Partidul Verzilor, a mai spus că ar fi corect să „staționați sistemele de apărare aeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât părțile de vest ale Ucrainei să poată fi protejate”.

Roderich Kiesewetter de la uniunea Creștin Democrată (CDU) de opoziție a comentat că țările occidentale ar putea doborî vehiculele aeriene fără pilot rusești lansate în Ucraina.

„Acest lucru ar ușura povara apărării aeriene ucrainene și i-ar permite să protejeze frontul”, a spus Kiesewetter, comparând situația cu momentul când SUA și alte țări occidentale au protejat spațiul aerian al Israelului fără a deveni parte la conflict.

Marcus Faber de la Partidul Liber Democrat (FDP) al coaliției de guvernământ a fost, de asemenea, de acord că, în principiu, „spațiul aerian de peste regiunile de frontieră cu Ucraina” ar putea fi „protejat de apărarea antiaeriană pe teritoriul NATO”.

Faber a remarcat, totuși, că sistemele de apărare antiaeriană și rachetele sunt deja insuficiente, iar aprovizionarea cu muniție pe termen lung trebuie asigurată.

„În aceste condiții, cred că este posibil”, a adăugat Faber.

Orice formă de implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne extrem de controversată.

Când președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu trebuie exclusă desfășurarea de trupe occidentale, mai mulți lideri, printre care cancelarul german Olaf Scholz, au respins cu tărie opțiunea.