ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Națiunile Unite au avertizat vineri că ajutoarele pentru Fâșia Gaza ar putea fi oprite în câteva zile, în timp ce trupele israeliene au dus războiul terestru cu luptătorii palestinieni în orașul aglomerat Rafah, un coridor cheie de ajutor pentru această fâșie amenințată de foamete, relatează Reuters.

Tancurile israeliene au capturat drumul principal care desparte secțiunile estică și vestică ale orașului Rafah, încercuind efectiv partea estică a orașului, într-un asalt care a determinat Washingtonul să blocheze o parte din ajutorul militar.

Locuitorii au descris vineri explozii aproape constante și focuri de armă la est și nord-est de orașul de la marginea sudică a Fâșiei Gaza, cu lupte intense între forțele israeliene și militanții din Hamas și Jihadul Islamic.

Hamas a declarat că a întins o ambuscadă tancurilor israeliene în apropierea unei moschei din estul orașului, semn că israelienii au pătruns mai mulți kilometri dinspre est spre periferia zonei construite.

Israelul a ordonat civililor să părăsească partea de est a orașului Rafah, forțând zeci de mii de oameni să se refugieze în afara orașului, anterior ultimul refugiu a peste un milion de persoane care au fugit din alte părți ale enclavei în timpul războiului, deschide o nouă filă.

Israelul spune că nu poate câștiga războiul fără a ataca Rafah pentru a elimina mii de luptători Hamas despre care crede că se adăpostesc acolo. Hamas spune că va lupta pentru a o apăra.

Aprovizionarea se scurge deja și operațiunile de ajutorare ar putea fi oprite în câteva zile, pe măsură ce stocurile de combustibil și alimente se epuizează, au declarat agențiile de ajutorare ale Națiunilor Unite.

"Timp de cinci zile, niciun combustibil și practic niciun ajutor umanitar nu a intrat în Fâșia Gaza, iar noi ne zgândărim până la fundul butoiului", a declarat coordonatorul principal de urgență al UNICEF în Fâșia Gaza, Hamish Young.

Agențiile umanitare spun că bătălia a pus deja în pericol sute de mii de civili deja strămutați.

"Nu este sigur, tot Rafah nu este sigur, deoarece obuze de tancuri au aterizat peste tot de ieri", a declarat pentru Reuters Abu Hassan, în vârstă de 50 de ani, un locuitor din Tel al-Sultan, la vest de Rafah, prin intermediul unei aplicații de chat.

"Încerc să plec, dar nu-mi permit 2.000 de shekeli (540 de dolari) pentru a cumpăra un cort pentru familia mea", a spus el.
 
"Există o mișcare crescută a oamenilor care pleacă din Rafah chiar și din zonele vestice, deși acestea nu au fost desemnate ca zone roșii de către ocupație.

"Armata țintește tot Rafah, nu doar estul, cu obuze de tancuri și lovituri aeriene."

Tancurile israeliene au izolat deja partea estică a Rafah dinspre sud, capturând și închizând singurul punct de trecere între enclavă și Egipt. O avansare vineri pe drumul Salahuddin, care taie în două Fâșia Gaza, a completat încercuirea "zonei roșii", unde au ordonat locuitorilor să iasă.

"Pe parcursul ultimelor trei zile sau cam așa ceva, situația s-a deteriorat incredibil de dramatic în Rafah", a declarat James Smith, un medic de urgență britanic care lucrează ca voluntar la Spitalul European, aflat la nord de Rafah.

"Numărul de lovituri aeriene a crescut. Numărul loviturilor de artilerie a crescut și am auzit că echipamente militare grele, tancuri și așa mai departe, au fost pe străzile din estul Rafah și au fost, de asemenea, la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul", a spus el într-un mesaj vocal transmis către Reuters de către un coleg.

"Toate convoaiele de ajutor umanitar nu au putut să treacă în Gaza dinspre sud în ultimele două zile. Nu a intrat niciun combustibil și deja ONU face planuri pentru cel mai rău scenariu, raționalizând combustibilul doar pentru activitățile esențiale."

Armata israeliană a declarat că forțele sale din estul Rafah au localizat mai multe puțuri de tunel, iar trupele susținute de un atac aerian au luptat corp la corp cu grupuri de luptători Hamas, ucigând mai mulți.

Aceasta a precizat că avioanele israeliene au lovit mai multe locații de unde au fost lansate rachete și mortiere spre Israel în ultimele zile, inclusiv la punctul de trecere Kerem Shalmon.

Perspectiva unui asalt complet asupra Rafah în această săptămână a deschis una dintre cele mai mari rupturi din ultimele generații între Israel și cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite, care a blocat livrările de arme către Israel pentru prima dată de la începutul războiului.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul va "lupta cu unghiile" dacă va trebui să o facă. Într-un interviu acordat unei televiziuni americane, el a declarat că speră că Israelul va depăși dezacordurile cu președintele Joe Biden.

Operațiunea israeliană de la Rafah a blocat livrările de ajutoare prin ambele puncte de control din sudul Gaza - inclusiv prin singurul punct de trecere dinspre Egipt și prin cel din apropiere, Kerem Shalom, dinspre Israel. Israelul a declarat că a redeschis Kerem Shalom, dar agențiile umanitare spun că nu au reușit să facă să treacă provizii.

În Ierusalimul de Est, principala agenție a ONU pentru palestinieni, UNRWA, a închis vineri un complex după ce demonstranții israelieni au dat foc la unele părți ale terenului său.

Negocierile de încetare a focului au fost, de asemenea, întrerupte joi, fără a se ajunge la un acord privind încetarea luptelor și eliberarea ostaticilor capturați în atacurile din 7 octombrie, conduse de Hamas, care au precipitat războiul.

La începutul săptămânii, Hamas a declarat că a fost de acord cu o propunere înaintată de mediatorii din Qatar și Egipt, care fusese acceptată anterior de Israel. Israelul a declarat că propunerea Hamas conținea elemente pe care nu le poate accepta.

Peste 34.000 de locuitori din Gaza au fost uciși în cele șapte luni de război, potrivit autorităților sanitare din enclava controlată de Hamas, care spun că alte mii de morți sunt probabil îngropați sub dărâmături. Israelul a lansat asaltul pentru a anihila Hamas după atacurile din 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane, potrivit unui bilanț israelian.