ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat marți că orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această țară în războiul cu Rusia va deveni o „țintă prioritară” pentru trupele ruse, declarație catalogată de un oficial militar francez drept o „provocare iresponsabilă”, transmite Reuters, citat de Cotidianul.

Referindu-se la ideea avansată recent de președintele Macron asupra unei posibile trimiteri de trupe străine în Ucraina, șeful spionajului rus a spus că orice astfel de contingent francez „va deveni o țintă legitimă și prioritară pentru trupele ruse”. „Aceasta este soarta care i-a așteptat pe toți francezii veniți vreodată cu o sabie pe teritoriul lumii ruse”, a indicat Serghei Narîșkin.
 

„Considerăm iresponsabile acest tip de provocări”, a reacționat un oficial din armata franceză, citat de Reuters și neprecizat, care a adăugat că declarația șefului spionajului rus este un nou exemplu de „dezinformare” rusească.

După o conferință internațională de susținere a Ucrainei pe care a găzduit-o pe 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câștige acest război”.

Într-un interviu acordat presei ruse săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a pus această reacție „emoțională” a lui Macron pe seama faptului că Rusia a „călcat pe coadă” Franța în Africa, ceea ce a generat „resentimente” la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din țări africane precum Mali și Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franța și s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner și-a intensificat operațiunile pe continentul african.