ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Chinei Xi Jinping a fost primit miercuri la Belgrad cu mare fast de omologul său sârb Aleksandar Vucic.

Aleksandar Vucic i-a cerut miercuri lui Xi Jinping sprijinul Beijingului în fața presiunilor externe cu care se confruntă Belgradul ca urmare a faptului că urmează o politică „autonomă”, transmite agenția EFE, citată de Cotidianul.
 

„Ca țară mică, ne confruntăm cu presiuni venite din diferite părți din cauza politicii autonome pe care o ducem, apelăm la dumneavoastră, stimate președinte Xi, și la colaboratorii dumneavoastră, pentru a vă solicita sprijinul”, a spus Aleksandar Vucic după ce l-a primit pe Xi Jinping într-o vizită de stat în capitala sârbă.

Vucic nu a precizat la ce presiuni se referă și nici care sunt țările ce le exercită asupra Serbiei, dar a denunțat de mai multe ori în trecut presiunile occidentale menite să determine Serbia să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei după invazia în Ucraina.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, dar a refuzat până în prezent să aplice sancțiuni contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

Însoțit de o delegație de aproximativ 400 de persoane, președintele chinez a început miercuri o vizită de două zile în Serbia, pentru a consolida relațiile politice și economice cu această țară care este primul partener comercial al Chinei în Europa Centrală și de Est.

China a investit miliarde de euro în Serbia și în Balcani, în special în sectoarele minier și manufacturier. Semn al solidității relațiilor, Beijingul și Belgradul au semnat anul trecut un acord de liber-schimb.

Însoțit de soția sa Peng Liyuan, Xi Jinping a fost primit miercuri de Aleksandar Vucic pe covorul roșu, în fața principalelor clădiri guvernamentale, în sunet de fanfară militară.

Președintele chinez a fost întâmpinat cu imnul național al țării sale, înainte de a da mâna cu mai mulți responsabili sârbi.

„Avem o poziție clară și simplă în ceea ce privește integritatea teritorială a Chinei”, a declarat Vucic în fața unei mulțimi adunate în fața clădirii guvernului. „Da, Taiwanul este China”, a subliniat Vucic, potrivit televiziunii de stat sârbe RTS.

Această declarație l-a încântat probabil pe Xi Jinping, în condițiile în care China revendică insula cu 23 de milioane de locuitori, pe care o consideră parte a teritoriului său național, notează AFP.

Președintele chinez a sosit la Belgrad marți seara târziu, după o vizită de stat în Franța.

În afară de Franța, celelalte două țări alese de Xi Jinping pentru prima sa deplasare în Europa după 2019 – Serbia, apoi Ungaria, unde se va deplasa miercuri seara – sunt considerate cele mai amicale față de Rusia și China de pe continentul european.

Ministrul sârb al finanțelor, Sinisa Mali, a declarat pentru canalul public RTS că discuțiile de miercuri vor viza un „mare proiect”, fără a face alte precizări.

Vizita lui Xi Jinping la Belgrad coincide cu data comemorării a 25 de ani de la bombardamentul NATO asupra ambasadei Chinei, care a făcut trei morți, pe 7 mai 1999.

Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii de bombardamente de mai multe luni întreprinse de NATO împotriva unor ținte sârbe, în timpul războiului din Kosovo.

Ulterior, SUA și-au prezentat scuze, afirmând că hărți neactualizate l-au făcut pe pilotul avionului incriminat să greșească ținta.

Revenind asupra acestui eveniment într-un articol publicat marți în cotidianul sârb Politika, Xi Jinping a scris că NATO „a bombardat fără rușine” ambasada chineză.

„Poporul chinez prețuiește pacea, însă el nu va permite niciodată ca tragedia istoriei să se reproducă”, a subliniat Xi, lăudând totodată „prietenia invincibilă” dintre China și Serbia.