ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Bijuteria coroanei”, așa cum este considerată cea mai prestigioasă universitate deținută de George Soros la Budapesta, ar putea fi închisă, după intrarea în vigoare unei modificări legislative a Guvernului Orban care vizează reguli noi pentru universitățile străine din Ungaria.
 
Central European University (CEU), care activează în Ungaria de 26 de ani, este la un pas de a-și închide porțile după o modificare legislativă introdusă de Guvernul de la Budapesta care pare să vizeze direct instituția lui Soros, anunță Bloomberg.

Actul normativ introduce reguli mai aspre în privința universităților străine din Ungaria, măsura ducând la închiderea CEU, anunț făcut chiar de conducătorii universității.

Guvernul lui Viktor Orban nu s-a sfiit să critice organizațiile patronate de Soros, acuzându-le că se opun legilor împotriva migrației dar și că încearcă să răstoarne de la putere actualul guvern.
 
Noua lege trimisă joi către Parlament stipulează ca universitățile străine să aibă un campus atât în Budapesta, cât și în țara de origine. CEU nu operează însă decât în Ungaria

„Amendamentele vor obliga CEU să își deschidă un campus în New York, fapt care nu aduce niciun beneficiu educațional și va atrage noi costuri financiare și umane”, a precizat universitatea într-un comunicat de presă.

Luna trecută, Guvernul de la Budapesta anunța că pregătește un proiect de lege care obligă ONG-urile ce acționează în Ungaria să declare valoarea finanțărilor provenite din străinătate, sub amenințarea că și-ar putea pierde autorizația de a-și desfășura activitățile.
 
Tabăra premierului și-a înăsprit tonul, de la începutul anului, împotriva organizațiilor non-guvernamentale active în Ungaria, în special a celor susținute de miliardarul de origine ungară George Soros.

Szilard Nemeth, vicepreședinte al Fidesz, considera atunci că este necsar ca țara să fie „curățată” de un anumit număr de ONG-uri, mai ales dacă dacă finanțarea străină a activităților unor organizații neguvernamentale reprezintă peste 5-10% din bugetul acestora.

Fondată în 1991 după căderea comunismului, CEU are 1.400 de studenți și angajați din peste 130 de țări.

Fundațiile Open Society sunt active în Ungaria de trei decenii, iar Soros a finanțat burse externe inclusiv pentru mai mulți politicieni maghiari.