ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul gândac croitor, care a năruit visul românilor de a avea o autostradă de la Sibiu la Pitești, ar putea fi relocat. Autoritățile române  susțin că au găsit o soluție pentru a nu pierde finanțarea europeană pentru construcția autostrăzii: vor să mute insectele de pe traseul șoselei de mare viteză, cu ajutorul unei soluții cu feromoni (grupări chimice, care chiar în diluții foarte mari, au rolul de a transmite semnale, mesaje, diferitelor specii în mediul viețuitoarelor - n.r.), potrivit Jurnalul.ro.

Măsura ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, vine în contextul în care construcția autostrăzii Sibiu-Pitești a fost sistată din cauza unei specii numită Gândacul croitor, Morimus Funereus. 

Acesta a explicat că metoda a fost folosită cu succes de mai multe state europene aflate în situații asemănătoare. Mai mult, ținând cont de complexitatea proiectului care bate pasul pe loc din cauza acestor insecte, măsura propusă este una utilă și ușor de implementat. În schimb, alți experți care pregătesc răspunsul către Comisia Europeană, spun că această specie de gândaci va fi păstrată în zonă.
 
Impactul autostrăzii Sibiu-Pitești asupra unor specii de insecte și animale din siturile Natura 2000 a fost sesizat de Comisia Europeană într-o scrisoare oficială transmisă în decembrie 2019. 

Boloș a mai declarat că România va răspunde observațiilor Comisiei până la termenul-limită din 2 februarie, o delegație din Ministerul Fondurilor Europene fiind chiar în aceste zile la Bruxelles pentru discuții pe această temă.