ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociațiunea culturală ASTRA Carei a ajuns la vârsta Centenarului. La data de 12 iulie 1923 aveau loc la Carei ample manifestări dedicate constituirii ASTRA Carei. Primul președinte ales a fost preotul Gheorghe Mureșan.

La data de 12 iulie 2023, de la ora 12,00, se va săvârși un serviciu religios la biserica Sf.Andrei din Carei și se vor depune flori la mormintele astriștilor.

Sunt invitați să participe toți cei care doresc să cinstească memoria românilor care au contribuit  la constituirea acestei asociații culturale românești.

Centenarul ASTRA Carei va fi marcat sâmbătă, 15 iulie 2023, de la ora 16,00, la Sala Festivă de la Liceul Iuliu Maniu.

Asociațiunea  Transilvană  pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român  ASTRA  s-a înființat în anul 1861 la Sibiu, în scopul înfăptuirii solidarității organice a românilor prin cultură. Prima conducere a organizației a fost girată de președintele  Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, vicepreședintele  Timotei  Cipariu și secretarul George Bariț. A fost asigurată în acest fel  în  conducerea ASTRA   reprezentarea  religiei ortodoxe  și  a celei  Greco-catolice deopotrivă.

La Carei, Despărțământul  ASTRA ia ființă în data de 12 iulie 1923 după numeroase  încercări și greutăți create de fosta  stăpânire.  Primul președinte a fost preotul canonic Gheorghe Mureșan, secretar  Octavian Câmpianu,  casier  Ludovic Vida,  bibliotecar  distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu iar  controlor directorul de bancă Albina Ariu Stupariu.

A fost o zi de mare sărbătoare după cum consemna presa vremii.

La ora actuală, Asociațiunea culturală ASTRA Carei este cea mai longevivă asociație culturală din județul Satu Mare.

Daniela Ciută,

președinte ASTRA, Despărțământul „Aurel Coza” Carei

ActiveNews urează organizației și președintei ei La Mulți Ani!