ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raluca Turcan, politican bun la toate:

Sibiul a făcut astăzi un gest de recunoaștere publică 

La inițiativa Muzeului Național Brukenthal, cu susținerea autorităților locale și sprijinul Rotary, al Clubului Lions Brukenthal și al mediului de afaceri, Sibiul a făcut astăzi un gest de recunoaștere publică a moștenirii culturale a lui Samuel von Brukenthal, lăsate comunității locale și Transilvaniei.

Samuel von Brukenthal a fost întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul României de astăzi, care reunește mii de lucrări, un protector al mediului cultural local, a cărui moștenire traversează secolele și consolidează patrimoniul cultural național.

Rotary Club Sibiu

Dezvelirea statuii Samuel von Brukenthal

Ieri, 11 septembrie, a avut loc inaugurarea statuii Baronului Samuel von Brukenthal din Piața Mare, amplasată în față muzeului care îi poartă numele.

Această statuie a fost realizată cu sprijinul Boromir, Rotary Club Sibiu și Lions - Brukenthal.

La acest eveniment emoționant am avut parte de invitați de onoare pe Președintele Klaus Johannis, alături de Prima Doamnã și Primarul Municipiului Sibiu - Astrid Cora Fodor.

În întâmpinarea invitaților au fost prezenți:
- Mircea Ureche, sponsorul principal, fost președinte Club Rotary Sibiu 2014-2015 și actual membru de onoare al Clubului
- Marin Crăciun, președinte Rotary Club Sibiu
- Paul Porr, președinte FDGR, fost președinte Lions - Brukenthal
- Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal

Pe această cale dorim să le mulțumim și celor din cadrul Clubului Rotaract Sibiu, care au contribuit la organizarea impecabilă.

A fost un eveniment impresionant care ne face mândri că suntem parte din comunitatea sibiană, aspirând la mai multe proiecte de acest gen.

Mihai Malaimare:

Nu cred că mai este nevoie de o altă demonstrație!

S-au prăbușit și alte imperii, unele chiar mai mari, dar tu, popor român, înainte de a muri, ai uitat să otrăvești fântânile și iată, beau din apa munților tăi niște râme sinistre, niște puturoșenii monstruoase, îmbrăcate în chip și față de om.

Ai uitat să dai foc și iată, pământul tău este călcat de viermi rânjitori și aerul țării tale este împuțit de miasme otrăvitoare. Dacă aceasta este Grădina Maicii Domnului, rău loc și-a ales și răi paznici și-a pus!

Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi, păcătoșii!

Mă uit la circoteca politică și le spun tuturor:
PNL - scârbă, dispari în istorie, a sosit factura pentru crimele din 1907
USR+PLUS - scârbă, faceți de râs până și securitatea care v-a trimis
PSD - scârbă, dispăreți, unde ați fost când acestui popor chiar i-a fost greu și chiar avea nevoie de voi?
Alții - scârbă!
Numitorul comun: SCÂRBĂ!

Alexandru Blaga, cititor ActiveNews:

Toleranță până la români!

Cand e vorba sa-l lanseze in Romania pe cel care i-a tras in roata pe Horia, Closca si Crisan cere toleranta, iar noi trebuie sa-l ascultam cand propovaduieste elogii fata de dusmanii romanilor. Toleranta fata de monumentele lui Horthy care a omorat copii si femei de romani din Transilvania, toleranta fata de poponari si minoritati ce exceleaza prin hotie si batjocura la adresa valorilor romanesti, toleranta fata de mase de imigranti musulmani in Europa si Romania.

In schimb cand vorbim de respectul fata de ortodoxie si fata de eroii romanilor suntem imediat acuzati de xenofobie si antisemitism de catre acelasi tradator de tara ajuns sus prin voia Portii bruxelleze si cu binecuvantarea mediei aservite din Romania si a ONG urilor sorosiste care papuseaza si se disimuleaza in "societatea civila romaneasca"!

Gavrilă Filichi, luptător anticomunist, Brașov 1987, fost deținut politic:

O flegmă aruncată pe Istoria noastră

Recent, actualul președinte, care poate fi identificat, fără posibilitatea de a greși prea tare, ca guvernator al României, a participat la dezvelirea unui monument închinat unui alt guvernator, de tristă amintire, Samuel von Brukenthal, al Transilvaniei din vremea Imperiului habsburgic.

Indiferent de interpretările care se dau privind "domnia" lui Samuel von Brukenthal, numele său va rămâne asociat cu înăbușirea în sânge a Răscoalei de la 1784 și tragerea pe roată a conducătorilor.

A sfida această realitate istorică, chiar din partea celui care se pretinde reprezentantul României și al românilor, înseamnă o flegmă aruncată pe Istoria noastră.

N-ar fi prima oară când se întâmplă acest lucru, când locatarul de la Cotroceni intră în coliziune cu Istoria Recentă sau mai veche a poporului român.

Ne place sau nu ne place, "poporul are întotdeauna dreptate" și bineînțeles "poporul are conducătorii pe care-i merită".

Mihai Tîrnoveanu, Asociația Calea Neamului:

Vom avea o Reacție!

Este inadmisibil, ca un președinte al României să inaugureze statuia unui reprezentant al asupririi românilor din Transilvania, a guvernatorului Samuel Brukenthal, sub care Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a fost înăbușită în sânge, conducătorii ei fiind condamnați la moarte prin frângerea cu roata. Sâmbătă, 18 septembrie, vom fi prezenți la Sibiu pentru a protesta împotriva acestei grave întinări a memoriei martirilor români.

Istoria națională a României nu s-a scris cu galeriile de artă ale baronului, ci cu oasele frânte ale Martirilor. Klaus Iohannis, când ați dezvelit statuia lui Brukenthal împreună cu doamna primar Astrid Fodor, nu ați auzit căderea infernală a Roții de pe Dealul Furcilor? În ce țară trăim???

La Sibiu, odată cu pânza albă ce a căzut de pe statuie, instituția prezidențială a cedat o parte din suveranitatea istorică a României, un semn elocvent pentru aceste timpuri în care suveranitatea statului român este cedată pas cu pas, căci dacă nu ai Istorie nu ai nici prezent.

Ștefan Trașcă:

O statuie lângă alte statui și "buna GUVERNANȚĂ"

Klaus Iohannis a participat la ceremonia de dezvelire a statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piața Mare din Sibiu, ocazie cu care a declarat că acest fapt reprezintă "un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei GUVERNANȚE stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor..."

"GUVERNANȚA" este un nou termen pe lângă altele inventate de K.W Iohannis în cei aproape 7 ani de când își bate joc de poporul român.

Baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Imperiului Habsburgic și a avut o atitudine oprimatoare față de români dictată de coroana maghiară, care pe vremea lui deși erau majoritari nu erau recunoscuți ca națiune conlocuitoare în Transilvania( cele 3 națiuni conlocuitoare erau maghiarii, sașii și secuii). Pe timpul guvernării sale "umaniste" au fost trași pe roată liderii răscoalei țărănești, eroii naționali, Horia, Cloșca și Crișan( acesta din urmă era deja mort întrucât se spânzurase in inchisoare ).

Trebuie reamintit faptul că din noiembrie 2013, dată când la conducerea Primăriei Sibiu se afla actualul Președinte al României, Klaus Iohannis, și până în prezent, unde primar este din 2014 Astrid Cora Fodor, autoritățile locale și Ministerului Culturii se opun sub diferite motive amplasării bustului lui Avram Iancu, erou național, la Sibiu. Pe 10 septembrie 2021, s- au împlinit 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Este o mare rușine pentru români că își uită eroii neamului!

Poftim educație, poftim cultură, poftim normalitate, poftim dreptate, poftim bună " guvernanță"...Eu văd doar loialitate tribală!

Aurel Sibiceanu, scriitor:

Samuel von Brukenthal are statuie!

Klaus a dezvelit cu pompă statuia acestui criminal - care a făcut o avere impresionantă prin exploatarea românilor transilvăneni. Ca guvernator al Transilvaniei, baronul a înăbușit în sânge răscoala de emancipare condusă de Horea, Cloșca și Crișan. Horea și Cloșca au fost trași pe roată, cfm. Constitutio Criminalis Theresiana, o pedeapsă mai cumplită decât crucificarea.
 
Da, baronul a iubit arta și... crima, pentru el românii transilvăneni au fost sub-oameni, românilor nu le-a dăruit nimic.
 
După Unirea din 1918, maghiarii, secuii și sașii au fost despăgubiți cu asupra de măsură - a se vedea documentele oficiale numite „Procesul Optanților”. Printre cei care au primit despăgubiri au fost și moștenitorii în viață ai baronului. Acest hatâr le-a fost făcut de regele Ferdinand pentru a nu se pune rău cu rămășițele fostului Imperiu Austro-Ungar.

Radu Tora, jurnalist:

Atât s-a putut... 

În Romania, președintele țării a inaugurat statuia lui Brukenthal.
În aceeași logică ar urma în Congo să fie dezvelită statuia regelui Leopold al ll-lea, în Armenia cea a lui Tataal Pașa și în İsrael a lui Adolf Hitler.
İohanis este un deschizător de drumuri. Atât s-a putut...
 
Nicolae Voiculeț, artist muzician:

Klaus Iohannis cu ai lui, noi cu ai noștri!...

Klaus Iohanis nu a fost niciodată președintele tuturor românilor. Astăzi ne-a arătat încă odată că a fost doar președintele sașilor și a celor cu care a tranșat Țara.

Domnul #Klaus Iohannis nu a inaugurat în șapte ani de domnie nicio statuie a vreunui mare domnitor sau luptator român care și-a dat viața pentru apărarea pământului românesc împotriva cotropitorilor din Imperiul habsburgic sau Austro-Ungar, dar azi a dezvelit statuia…Baronului Samuel von Brukenthal, un cancelar cu funcții importante în Imperiul austriac… sub domnia căruia au fost persecutați și omorâți românii din Ardeal, precum Horia, Cloșca, Crișan și mulți alții…

Noi, Românii:

„Românii cu Horea, Cloșca și Crișan la Cotroceni, Iohannis la Sibiu cu ucigașul martirilor”

Protest al unor tineri la Cotroceni, anunțat pe pagina de Facebook Noi Românii.