ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană risipește o mulțime de bani pentru cauze distopice precum banii digitali centralizați (Moneda Digitală a Băncii Centrale, CBDC), pentru dezvoltarea cărora tocmai au fost alocați 1,3 miliarde de euro.

Într-un anunț de la începutul lui ianuarie, Banca Centrală Europeană (BCE) a informat că a lansat cinci invitații pentru depunere de proiecte „pentru a stabili acorduri-cadru cu potențialii furnizori de componente și servicii conexe legate de moneda euro digitală”.

„Scopul procesului de selecție este de a stabili acorduri-cadru cu cei mai potriviți furnizori externi pentru a se asigura că Eurosistemul este pregătit să înceapă dezvoltarea unui euro digital în viitor, dacă se justifică”, se menționează pe site-ul BCE.

BCE își continuă planurile mult mai devreme decât se așteptau observatorii, anunțul fiind perceput de unii ca o surpriză. 

Un total de cinci parteneri din sectorul privat vor primi acum contracte uriașe. În trecut, Amazon a fost implicat în mod controversat în dezvoltarea prototipului de plăți în comerțul electronic.

Modul cum o companie care a încălcat normele UE de protecție a datelor și a fost amendată cu 887 de milioane de dolari în 2021 și-a găsit drumul către a deveni un „partener” al UE în proiecte de acest gen i-a nemulțumit pe unii membri ai Parlamentului European. Și nu vor fi încântați să afle că Amazon ar putea fi selectat cu ușurință și de această dată, scrie Reclaim the Net.  

Potrivit anunțului BCE, destinatarii banilor vor avea sarcina nu numai să creeze prototipuri CBDC, ci și să dezvolte o aplicație relevantă, scheme de plată offline și măsuri pentru „gestionarea riscurilor și a fraudei”.

Pentru această ultimă inițiativă vor fi alocați 237 de milioane de euro, în timp ce majoritatea fondurilor vor fi direcționate către crearea de plăți offline – 662 de milioane de euro.

Indiferent de cât de multe critici sunt aduse CBDC-urile, în special în ceea ce privește posibilitatea de acaparare a puterii prin acestea, susținătorii par convinși că moneda euro digitală va îmbunătăți infrastructura financiară a blocului.

De asemenea, se pare că UE va dori să păstreze banii „în familia Big Money”: Jonas Gross, președintele Digital Euro Association, consideră că cei care vor obține cel mai probabil contractele sunt „furnizori de tehnologie CBDC consacrați cu capacități offline”, companii Big Tech, companii globale de consultanță financiară și firme de software „mai mici” (dar și „mai mari”).