ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Rwandei, Paul Kagame, și directorul general al BioNtech, Ugur Sahin, au lansat joi construcția unei fabrici de vaccinuri cu ARN mesager în Kigali. Acesta este primul din cele trei proiecte planificate pe continent și își propune să producă tratamente împotriva Covid-19 și a altor boli până la începutul anului 2024, transmite AfricaNews.

Kagame se numără printre liderii africani care au salutat la Davos inițiativa „Acord pentru o lume mai sănătoasă”, anunțată la Forumul Economic Mondial de profitorul pandemiei Pfizer. Anul trecut, Rwanda a primit de la China 200.000 de doze de „vaccin” Covid și de la SUA aproape 500.000 de doze Pfizer. Ulterior s-a anunțat și campania „Nu ai vaccin, nu mergi la școală”.

Neinformați de media centrale asupra a ceea ce se întîmplă în lume, nu știm că demența Covid continuă și azi și pare să fie de abia la început pe continentul african.

„BioNTech cercetează și dezvoltă vaccinuri și medicamente pentru a preveni malaria, tuberculoza și HIV. Aceste maladii sunt cauze majore de mortalitate pe continentul african. Ne-am asociat cu Fundația Bill și Melinda Gates pentru a dezvolta vaccinurile împotriva tuberculozei și HIV și dezvoltăm vaccinuri împotriva malariei.”, a declarat Ugur Sahin, directorul general al BioNTech.

Producția va include vaccinuri împotriva Covid, dar și tratamente de pionierat aflate în prezent în curs de dezvoltare împotriva malariei, tuberculozei și HIV, boli care fac ravagii în Africa. Testele pe oameni ale unui vaccin împotriva malariei de la BioNTech care utilizează tehnologia ARNm ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2022, mai scrie sursa citată.

Africa este cel mai puțin vaccinat continent din lume împotriva Covid-19. Mai puțin de 20% din populația sa de 1,2 miliarde de locuitori au primit două doze de vaccin.

Președintele Paul Kagame a descris începerea construcției primei instalații de producție de vaccinuri cu ARNm din Africa, în Rwanda, ca fiind o etapă istorică în abordarea problemei echității vaccinurilor, transmite din presa locală KTPress.

„Rwanda sprijină pe deplin angajamentul BioNTech de a alimenta această fabrică în întregime cu energie verde și vom colabora îndeaproape pentru a realiza acest lucru. Terenul pe care ne aflăm, este dedicat producției biofarmaceutice”, a declarat președintele Kagame.

Se preconizează că lucrările de construcție vor fi complet finalizate în doi ani, iar livrarea primelor module de containere este planificată pentru sfârșitul anului 2022.

Președintele Kagame a declarat că a spus că a spus că facilitatea din Rwanda este un rezultat al deciziei Uniunii Africane de anul trecut de a lua măsuri privind inegalitatea vaccinurilor și că va contribui în mare măsură la abordarea provocărilor legate de vaccinuri cu care se confruntă continentul.

"Această facilitate este una dintre cele trei locații identice planificate de BioNTech, în conformitate cu această strategie, inclusiv Senegal și Africa de Sud. Deci, într-adevăr, un mare mulțumesc tuturor celor care au jucat un rol esențial pentru a ajunge în acest punct. Acesta este doar începutul, dar un mare început", a declarat președintele Kagame.

La ceremonie au participat președintele Ghanei, Nana Akufo- Addo, președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, și ministrul senegalez al afacerilor externe, Aïssata Tall Sall, care l-a reprezentat pe președintele Macky Sall, care este, de asemenea, președinte al UA.

Luând cuvântul la ceremonie, directorul general și cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că înființarea rețelei pan-africane de producție de la un capăt la altul a BioNTech pentru vaccinurile pe bază de ARNm va reprezenta un progres major pentru continentul african în abordarea penuriei de vaccinuri observată în timpul pandemiei Covid-19, scrie sursa citată.

„Răspunsul nostru la pandemia Covid-19 a introdus tehnologia ARNm ca o ultraplatformă. Aceasta are un potențial transformator. Oferă oportunitatea de a regândi accesul global la inovare și de a crea un acces echitabil la noi medicamente.”, a spus turco-germanul.

„Am atins următoarea etapă, odată cu începerea construcției primei instalații africane de producție de ARNm bazate pe BioNTainers - la doar patru luni după ce am introdus conceptul BioNTainer în februarie. Această fabrică va fi prima dintr-o rețea africană care va asigura o capacitate de producție durabilă pentru produsele farmaceutice cu ARNm”, a declarat Sahin, adăugând că sunt planificate să urmeze și alte facilități de producție în Africa și pe alte continente.

Instalația de producție scalabilă de vaccinuri cu ARNm va fi echipată inițial cu două BioNTainers și se așteaptă ca până în 2024 să angajeze aproximativ 100 de persoane, obiectivul fiind ca primul set de BioNTainers de producție să fie livrat la fața locului până la sfârșitul anului 2022.

Compania cu sediul în Germania se așteaptă să înființeze fabrici suplimentare în Senegal și Africa de Sud, în strânsă coordonare cu partenerii săi din țările respective. Situl inițial va deveni un nod într-o rețea africană descentralizată și robustă de producție end-to-end.

Toate vaccinurile care vor fi fabricate în cadrul rețelei vor fi dedicate persoanelor care locuiesc în statele membre ale Uniunii Africane.

La ceremonia de inaugurare a terenului au luat cuvântul, de asemenea, prin intermediul unei înregistrări video, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și cancelarul german Olaf Scholz, care și-au exprimat angajamentul de a susține inițiativa.