ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda faptului că directorii Pfizer se opun, parlamentarii canadieni din Comisia de conturi publice a Camerei Comunelor au votat pentru ca Departamentul de Lucrări Publice să facă publice contractele țării cu Pfizer, rămase secrete, privind vaccinurile anti-COVID-19, pentru a fi investigate, relatează LifesiteNews.  

Pe 23 martie, directorii Pfizer, în timp ce depuneau mărturie în fața comitetului, au făcut o amenințare voalată potrivit căreia Canada și-ar putea pierde „reputația” și investițiile străine dacă detaliile contractelor legate de vaccinurile Covid, contracte în valoare de 5 miliarde de dolari, ar fi aduse la lumină.

Deputatul Nathalie Sinclair-Desgagné, din partidul Bloc Québécois, a spus că „informațiile confidențiale vor rămâne confidențiale”, însă directorii Pfizer au replicat susținând că orice dezvăluire ar constitui un „abuz de putere”.

Departamentul de Sănătate al Canadei a semnat, în 2021 și 2022, mai multe contracte pentru vaccinurile COVID cu șapte producători diferiți. Printre cei șapte au fost AstraZeneca, Johnson & Johnson, Medicago, Moderna, Novavax, Pfizer și Sanofi.

După discuții în contradictoriu cu directori, parlamentarii au votat ca Departamentul de Lucrări Publice din Canada să predea toate contractele spre investigare.

Contractele ar putea fi vizualizate doar de cei 11 membri ai Comitetului de conturi publice, cu ușile închise, fără acces la dispozitive electronice sau chiar fără note scrise.

În ciuda acestor condiții restrictive, directorii Pfizer au susținut că anumite elemente secrete din contracte nu ar trebui văzute niciodată de niciun deputat.

Președintele Pfizer Canada, Najah Sampson, a susținut că oferirea deputaților a permisiunii de a vedea contractele ar crea un „precedent cu consecințe nedorite asupra reputației Canadei” și „ar transmite un mesaj puternic către partenerii de afaceri și companiile care doresc să investească aici că în Canada detaliile privind protecția confidențialității, negociate cu bună-credință cu guvernul federal, ar putea să nu fie obligatorii.”

Potrivit înregistrărilor Departamentului de sănătate din Canada, aproximativ 238 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID au fost comandate de la Pfizer Canada. Acest număr include aproximativ 30 de milioane de vaccinuri care nu au fost încă livrate în 2023 și 2024.

Costul total pentru fiecare vaccin nu a fost făcut public și încă nu există detalii cu privire la specificul contractelor, deși se știe că vaccinurile COVID în valoare de 1 miliard de dolari au expirat

Când analizăm tarifele cost-per-vaccin din alte țări, prețurile variază de la 14,50 de dolari per vaccin în Uniunea Europeană la 19,50 de dolari în Statele Unite.

Ceea ce se știe este că, potrivit unui raport al Auditorului General din 6 decembrie 2022, costul în Canada este de aproximativ 30 de dolari pe doză.

„Avem dreptul de a accesa aceste informații”

Comentariile lui Sampson au fost imediat criticate de parlamentarii Partidului Conservator din Canada (PCC).

Deputatul CPC Garnett Genuis, care este pro-viață, a spus că parlamentarii au „dreptul” de a ști ce se află în contracte și că încercarea directorilor de a împiedica dezvăluirea informațiilor este „revoltatoare”. „Avem dreptul de a accesa aceste informații”, a spus Genuis.

Genuis a adăugat că „situația este scandaloasă”. „Mă face să mă întreb ce este atât de dăunător pentru dumneavoastră sau pentru guvern încât faptul de a le permite deputaților să le vadă în mod privat ar crea o îngrijorare atât de mare?”