ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cuv. Justin Pârvu:

„Postul este cel mai bun străjer al sufletului, cel mai sigur tovarăș al corpului, arma vitejilor, întărirea atleților. El alungă spiritele, îndeamnă la pietate, face a iubi înfrînarea, inspiră modestie, dă curaj în război și te învață a iubi pacea. Postul dă aripi rugăciunii, pentru a se înălța și a pătrunde în ceruri. Postul este sprijinul caselor, părintele sănătății, povățuitorul tinerimii, podoaba bătrînilor, plăcutul tovarăș al călătorilor, amicul sigur al soților”.

Dacă le ai pe toate astea prin post, ce-ți mai trebuie altceva? Dacă renunți la post, e ca și cum te-ai dezarma singur. Dacă un tînăr învață de la părinte să se abțină azi de la carne și de la mîncăruri de dulce, mîine va învăța să se abțină de la droguri, de la tutun, de la alcool. Lecția abținerii, a interdicțiilor care salvează trupul și sufletul la un moment dat, ajută pe om să treacă peste multe ispite, peste multe necazuri. Spui azi: Ei, copilul e școlar, nu-1 postesc, ca să poată învăța carte! E o greșeală, carte înveți și dacă mănînci fructe, legume, pîine... Ba mintea e mai liberă, trupul e mai liber, poate să facă efort mai mare.

De asta are creștinul proba postului, să învețe să se înfrîneze, să mute atenția de pe bunătățile materiale pe bunătățile spirituale. Să deschidă poarta cerului și a sufletului cu cheia rugăciunii. Că zicea și un Sfînt Părinte că acel care se domină pe sine îi domină și pe ceilalți și o face cu înțelepciunea duhului și a minții. Omul se privește superficial pe sine, e gata întotdeauna să cedeze primului impuls în tot ce face, fără să se sfătuiască cu îngerul său, fără să se raporteze la harul cu care a fost îndumnezeit.

Spune, de altfel, și Maxim Mărturisitorul: „Iubirea de Dumnezeu este tendința virtuoasă a sufletului, iar cel ce o are nu dorește nimic din lucrurile create, mai presus de iubirea de Dumnezeu. Cu toate acestea, e cu neputință să păstrezi o astfel de iubire dacă simți cea mai mică aplecare spre lucrurile lumești. Cel ce îl iubește pe Dumnezeu duce o viață îngerească pe pămînt. El postește, veghează, se roagă și are tot gîndul bun pentru semenul său”."

Monahul Filotheu - Cuvânt la intrarea în Postul Mare: