ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu mai pun oboseala de după sărbători, găsesc cu șansă un loc de parcare și îmi dau curaj să fac act de prezență și la ședința inopinată a asociației de proprietari din seara aceasta. De ce atâta grabă? Unde arde?

Sala e plină. Bine că n-am ajuns de la început. Iar cu aberații, proiecte inutile, cerșit de bani. Acuma cică a venit o comisie de la primărie cu niște cercetători britalici să verifice structura de rezistență a blocului. Ne prezintă o soluție tehnică foarte bună în caz de gutremur. Bla, bla, bla- îmi zic și mă strecor afară. Simt deja în nări mirosul apetisant al hamburgerilor de rucola. Tot de la primărie- cadou de la partenerul strategic pentru reducerea sau creșterea a nuș ce încălzire sau răcire globală. Whatever- vorba lu bunicu- îmi zic și mă duc la cină.

Și presa centrală a început să ne arate tot mai multe gutremure în special în zonele aflate în curs de dezvoltare. Județul Siciglia a fost devastat de un seizmde 1,5 grade, la fel la noi în Francea și în Faslui- tot 1,5 grade. E maxim pe scala Urs Vonder Aer. Vor să înceapă consolidările pe Fonduri Ameuropene. De asta veniseră și specialiștii. Cu noua metodă DFM au consolidat județele de la centru și acum ne-a venit și nouă rândul. Sper să nu se termine iar fondurile. Partidele promit 30% din PIB pentru acest proiect. Cu asta au câștigat alegerile cei de la SUE(Statele Unite ale Europei).

Luni au făcut o serie de teste la noi în bloc. Spațiile comerciale au fost evacuate și au injectat în crăpăturile din pereți o soluție concentrată de DFM. Cercetătorii au descoperit că o anume enzimă apărută în urma maturizării DFM poate interacționa cu electronii de pe ultimul strat ai betonului din pereți și îi transformă în ceva indistructibil. Sună bine.

Oricum, de când a fost interzis consumul de dulciuri, DFM se folosește cam peste tot. Se pune la parchet, ferestre termopane, borduri, etc. E foarte rezistent . Poate așa o să avem și noi autostrăzi. Chiar dacă sună un pic ciudat, DFM (Deutsche Fruchte Marmelade) a devenit unul dintre cele mai bine vândute produse din Uniune. Cele mai mari stocuri le-a făcut guvernul nostru LCK. Știe el ceva...

Acum, intrăm mai greu în bloc de când au început să protesteze proprietarii spațiilor comerciale. Niște înapoiați. Bine, și pompierii mascați îți cer să le arăți sticluța cu DFM la intrarea în bloc, plus cizmele din PET. Au reciclat izoletele de la plandemia precedentă.

Ne-am obișnuit până la urmă. Mai greu a fost cu tăierea țevilor de apă și a cablurilor de curent electric. Cică pe acolo apar vibrații de la anti-DFM-iștii care nu înțeleg să își consolideze casele. Degeaba stau ei pe deal dacă întreg orașul se va prăbuși de la vibrații. Guvernul are un termen limitat să-i convingă, apoi toată țara va ajunge în situație de în- frig-ment. Niște cretini.

Un pic de efort și apoi, după ce aplatizăm curba dezastrelor, strângem corturile și ne putem întoarce toți acasă, putem face baie, putem să facem ce vrem. Deocamdată, doar la serviciu și la supermarket. Măcar noi știm ce înseamnă să respecți recomandările oamenilor de știință.

După ce consolidează toate clădirile, specialiștii vor fixa DFM-ul cu un produs revoluționar de la un inventator francez pe nume E. Macrou. Produsul se numește Mouche et gay și se dă pe deasupra ferestrelor și în baie. Pereții se colorează frumos în albastru. Femeia de serviciu a vrut să îl șteargă cu o cârpă.

---Ce faci Rașela?-izbucnesc eu

- Dau mucegaiu jos.

-Pleacă de acolo, toanto, că ăla e tratamentul anti seizm și o să se dărâme blocu!!!

De un’ să știe ea ce e tehnologia. Așa se formează grupuri-grupuri de tembeli neiformați si vorbesc vrute și nevrute, dacă-i asculți zici că statul ne vrea răul. De aia s-au umplut pușcăriile cu voi, nătărăilor!

Uite ce zice la Protefau (proTV n.r.): 40 de case prăbușite în Siciglia în 2023. La Faslui au căzut 4 clădiri de chirpici și doi pereți de la un grajd, dar dacă nu scoteau instalațiile electrice și hidro-termice din tot județul, se ducea falia până la Iași.

În 2024 și 2025, datorită tratamentelor cu DFM, n-a căzut nicio clădire. Bine, s-au surpat câțiva pereți de la Mouche et Gay (la Faslui, cei doi șoferi de taxi îi zic mușegai- sunt adorabili chiar cu slaba lor pregătire tehnică) dar am fost norocoși. În China e prăpăd - vuiește presa centrală-, iar ei n-au început încă tratamentele cu DFM.

Noi am trecut deocamdată de primul val, clădirile sunt consolidate în proporție de 41,5% cu prima mână de DFM, mai trebuie date 2-3 mâini, că cică se coclește DFM-ul în timp, dar suntem mulțumiți. Primăria a acoperit aproape toate costurile, noi plătim doar reparațiile de după consolidare, cablurile și TVA-ul.

A căzut și o parte din peretele de la baie. Ăla albastru. Sigur e mâna Rașelei, dar nu mai zic nimic. Bine că am salvat orașul de seizm.

Mâine mă duc iar cu mașina la serviciu, că au început să distribuie bobulatoare. Le dă gratis Uniunea Ameuropeană. La TV zice că sunt foarte eficiente pentru tratarea apei. Apropo: voi nu ați observat că apa e cam rece? S-a ajuns până acolo încât apa are acum 10 grade Celsius!!! Specialiștii au identificat o moleculă de haș-doi-o care ne poate pune viața în pericol. De haș mai auzisem, dar asta parcă e prea de tot! Cu asta nu e de joacă. Instalezi bobulatorul și scapi. Doar dacă își instalează toată lumea. Dar precis se vor găsi căte unii cârcotași să refuze. Bobulatorul consumă puțin(1,99 Kwh), suflă aer ionizat direct pe țeava de alimentare- zic specialiștii- și doar așa putem să ne întoarcem la viața noastră de dinainte. Se montează împreună cu sistemul centralizat de încălzire pentru că centralele individuale de apartament trebuie scoase până joia viitoare. Doar câteva săptămâni și am scăpat. E chiar așa de greu de înțeles?!

Poate la următoarele sărbători o să fim din nou toți acasă, o să stăm în jurul focului și o să mâncăm cozonac. Parcă deja simt mireasma pătrunzătoare. Arahat.

Premiul III la Concursul de Eseuri ActiveNews - Era Covid și Marea Resetare - starea actuală, perspective, soluții, categoria SCHIȚE.