ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Horațiu Mălăele s-a  născut la Târgu Jiu, la 1 august 1952.
 
Actor de teatru și film, regizor, caricaturist, pictor și scriitor român, Horațiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche. 

În 1975, și-a început de altfel și cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, pentru ca apoi să ajungă în București, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Național, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, excelând în numeroase roluri de dramă și comedie. 

Printre numeroasele spectacole regizate cu mare succes la public se numără: „Puricele”,„O sărbătoare princiară”, „Poiana boilor”, „Podu”, „Lecția”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Carlo contra Carlo”, „S-a sfârșit cum a-nceput”. În 1975 a debutat și în film, în „Muntele ascuns”, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneț, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu. 

De la debut și până în prezent, Horațiu Mălăele a obținut numeroase premii pentru interpretare și pentru regie, dar și premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru „Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, în 1994, premiul UNITER, pentru „Unde-i revolverul”, în 1998. În august 2012, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Horațiu Mălăele primea o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală.

Într-un interviu recent, actorul a dezvăluit că este un mare patriot și că nu a vrut niciodată să-și părăsească țara, indiferent cât de greu i-a fost.

„N-am vrut să plec, pentru că sunt născut român. Părinții mei s-au născut aici, aici e casa mea. Cum să plec din casa mea? Să plece ei! De ce să plec? Ca să trăiesc puțin mai bine dincolo? Aș fi trăit foarte puțin mai bine. Poate. Depărtarea e un lucru rău. Întrebarea fiind depărtarea de ce? Nu poți să-ți explici, dar undeva, în subsolul tău, lucrurile încep să se agite și-ți dai seama că nu e bine ce faci", mărturisea actorul.

În viață sau în carieră nu are regrete majore, nimic care să poată fi consemnate. 

„A regreta înseamnă a capitula, or eu sunt, încă, în tranșee cu grenada-n mână. Îmi doresc să fiu mult mai bogat decât anul trecut și mult mai sărac decât cel care vine. Spiritualicește. Cum mă definesc? Sunt un conglomerat celular de construcție dumnezeiască ce-și propune să comunice cu lumea. Mă înfurie imbecilitatea programată, fie ea autentică sau mimată”, afirma actorul. Nu știe dacă este un bun manager, știe doar că este foarte atent. Așa a crezut el de cuviință că trebuie să se ocupe de el și așa a și făcut. „Dacă aș fi fost mai atent, m-aș fi ocupat și mai bine de mine. Mi-am fost suficient, atât cât am putut eu să mă ocup de lucrul ăsta. Și s-ar putea ca, în mod fatalist, să spun, sau nu, ca atât să fi fost rostul meu".