ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristian Mungiu îi atrage atenția ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o scrisoare deschisă, că industria cinematografică nu a fost niciodată o prioritate a autorităților.
 
Regizorul, premiat cu Palme d'Or în 2007, spune că, în urmă cu mai bine de zece ani, realizatorii de film au elaborat o strategie, care însă nu a fost pusă în practică pentru că nu a existat niciodată voința politică necesară. 

"Stimate domnule ministru, mă adresez dvs. în următorul context: după cum știți, recent a fost promulgată legea care interzice activitățile în clădirile cu risc seismic. Cu această ocazie, s-au închis în București ultimele trei cinematografe cu săli de peste 350 de locuri: Patria, Studio și CinemaPRO. Erau ultimele săli din Capitală unde mai puteai aduna un pic de public - atât cât a mai rămas pentru film românesc, european și non-mainstream-hollywoodian", spune Mungiu, potrivit b1.ro.

Regizorul amintește și că "în ultimii 25 de ani, din rațiuni de management catastrofal și de privatizări dubioase, s-a distrus încetul cu încetul întreaga rețea de peste 600 de săli de cinematografe”. Cineastul spune că, în urma acestor măsuri au dispărut sălile destinate unui "întreg public pentru care cinematograful însemna o sală mică, apropiată de casă, unde mergi special ca să vezi un film anume”.

"Și atunci de ce, domnule ministru? De ce suntem tratați la categoria și alții? Ce ar mai trebui să facem ca să devenim și noi la un moment dat o prioritate? Întrebarea mea, domnule ministru, este: când va deveni și cinematografia o prioritate pentru decidenții politici din România?”, mai arată Mungiu în scrisoarea deschisă.