ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marilena Rotaru, co-președintele Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, jurnalist și documentarist, a făcut public, în premieră, un film (materialul brut) despre vizita Principesei Ileana a României - Maica Alexandra în România.

Filmarea a avut loc în septembrie 1990, atunci când Principesa Ileana, fiica reginei Maria și a regelui Ferdinand, a venit la București la invitația doctorului Pavel Chirilă, cu prilejul lansării Fundației Christiana.
 
Principesa Ileana a României a fost o femeie specială cu credință în Dumnezeu. S-a născut pe 23 decembrie 1908, la București, și a murit în ianuarie 1991, în SUA.

Era copilul preferat al mamei sale, regina Maria, mare prințesă a Angliei și Irlandei, nepoată a reginei Victoria, din cei șase pe care aceasta i-a avut cu Ferdinand, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, unicul moștenitor al regelui Carol I.
 
A fost singura femeie din România care a obținut brevet de căpitan de cursă lungă, navigându-și singură yachtul „Isprava”. 
 
Pentru principesa Ileana a fost aranjat în 1931 un mariaj cu arhiducele Anton de Austria, ea primind titlurile de arhiducesă a Austriei și principesă de Habsburg-Toscana prin căsătorie.

 În anii următori Ileana a locuit împreună cu soțul lângă Viena și i-au fost permise doar scurte vizite în România, regele interzicându-i să dea naștere copiilor săi în România.

Ileana a continuat activitatea caritabilă a mamei sale, îngrijindu-se în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Germania nazistă de militarii români răniți.

Atașată inexorabil de România, s-a stabilit în timpul regimului Antonescu împreună cu familia în țară și a deschis la Bran Spitalul „Inima Reginei”, care a funcționat prin eforturile sale.


La scurt timp după abdicarea, la 30 decembrie 1947, a regelui Mihai, nepotul ei, Ileana a fost nevoită să părăsească din nou țara, proprietățile fiindu-i confiscate în cursul anului 1948.

Principesa s-a mutat cu întreaga sa familie întâi în Elveția, apoi în Argentina. La Buenos Aires a înființat un cămin destinat refugiaților politic români, cămin ce a purtat numele mamei sale, "Regina Maria”. În 1950, Ileana împreună cu copiii au ajuns la Boston, Statele Unite.

În 1954, mariajul cu Arhiducele Anton s-a terminat prin divorț. În același an principesa s-a recăsătorit, de acestă dată cu Ștefan Isărescu în Newton, Massachusetts, mariaj terminat în 1965 prin divorț. 

În 1959, principesa a fost foarte afectată de moartea fiicei sale, Maria Ileana (Minola) și a soțului ei, contele polonez Jaroslav Kottulink, într-un accident aviatic în Brazilia (15 ianuarie 1959). Principesa s-a călugărit și, sub numele Maica Alexandra, a devenit stareță ortodoxă a mănăstirii cu hramul "Schimbarea la Față" din Ellwood City, Pennsylvania, până la moartea sa în 1991.


După căderea regimului Ceaușescu, Maica Alexandra a vizitat România în septembrie 1990, la vârsta de 81 de ani și suferindă. Câteva luni mai târziu, la 21 ianuarie 1991, a murit la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown, Ohio, ca urmare a unor complicații survenite în urma fracturii bazinului, accident survenit chiar în chilia mânăstirii unde a locuit de la început. Este înmormântată în Mănăstirea „Schimbarea la Față”, potrivit b1.ro.

Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951, iar în România, în 2005, sub titlul "Trăiesc din nou."