ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se spune că orice creație artistică are un mesaj ascuns și chiar așa și este. Dar, nu întotdeauna ideea de a descoperi un secret a adus peliculei succesul de casă, ci o reclamă bine cumpănită. Nu despre aceste genuri de realizări vă voi vorbi, ci despre cele care nu poartă amprenta comercialului.
 
Să fim bine înțeleși. Eu nu condamn ideea de business, dar de multe ori genul acesta de filme falsifică realitatea, prezintă un trecut inexistent și promovează un viitor cel puțin dubios. Ați ghicit, este vorba despre Hollywood, dar, chiar și așa nu voi ocoli excepțiile. Oricum, va fi vorba despre filme nu neapărat noi, nici măcar obligatoriu anglofone, dar trebuie ca respectiva creație cinematografică să fi rămas în conștiința publicului pentru ceva. Un CEVA de care nu toată lumea a fost conștientă, deoarece mesajul subliminal este cel mai greu de identificat ca atare, cu toate că vei acționa în viață după aceea exact după schema filmului american "Inception".
 
A doua categorie de filme despre care vă voi vorbi va fi reprezentată de cele care au în centrul lor omul. Omul simplu, cu problemele sale existențiale, cu ceea ce face bine în viață sau cu ceea ce lasă moștenire spirituală. Dar, o introducere prea lungă este în dezavantajul mesajului articolului, așa că să purcedem la prezentarea filmelor. Repet, într-o ordine total aleatorie, fie ele alb-negru, color, mute sau 3 D, americane, daneze sau japoneze. 

17. Wild Bunch (Gașca nebună 1969) 

Un western atipic, dar cu siguranță printre cele mai bune din producția de serie a Hollywood-ului. De altfel, întreaga istorie cu care sunt îndoctrinați tinerii bizoni americani se reduce la pac-pac, indieni, nemți și Holocaust. Chiar povestea reală a cowboys-ilor americani nu a durat decât maximum 15 ani. Canalul Mississipi și traversarea forțată a cirezilor de vite a devenit inutilă după darea în folosință a primei căi ferate transcontinentale. Ca să revenim la film, să remarcăm că o bandă de nelegiuiți trece frontiera în Mexic și, cam fără voia lor, se amestecă în teribilul război civil de la sud de Rio Grande. Dar, nici urmăritorii lor nu se lasă mai prejos și trec și ei frontiera în căutarea bandei de moși. De aici va interveni o sumă interesantă de schimbări de situații, destul de credibile și care fac din această peliculă una dintre cele mai reușite ale genului. În plus, călăreții noștri se confruntă și cu niște automobile și aud chiar de existența avionului, motiv pentru ei să filosofeze asupra faptului că jobul lor este deja condamnat de istorie. Nici nu mai contează dacă sunt prinși sau nu, progresul îi va înghiți pe toți, pe făptași și pe oamenii legii deopotrivă.


18. Europa

Film de avangardă al marelui regizor danez Lars von Trier. Într-o Germanie post-belică, într-un oraș necunoscut, într-o casă neobișnuită, apar câteva personaje care vor face deliciul filmelor lui von Trier. Totul este alb-negru, dar se poate spune la fel de bine că totul este prezentat în alb și negru, într-o situație fără ieșire pentru un american de origine germană care încearcă să găsească un job de controlor de bilete pe un tren de noapte. Există oare rezistență împotriva aliaților? Există oare conspiratori anti-americani? Interese obscure care încearcă să păstreze vechile relații sociale din Germania lui Hitler sau chiar din Republica de la Weimar? Trenul circulă noaptea, roțile se învârtesc, totul este să închizi ochii și să numeri cu glas tare până la 10. Odată ajuns la acest număr, totul este clar. Ești în Europa și călătorești cu trenul. Vii de undeva și mergi nu se știe unde. Un film excepțional, puțin cunoscut publicului larg, dar care i-a adus cineastului nordic faima mondială.

https://www.youtube.com/watch?v=lWqOL2Y7KeM

19. Unforgotten (2015)

În premieră, vă prezint și un film care este un serial, de fapt. One-off series, cum zic americanii. Adică, fără niciun sezon următor. O realizare britanică de excepție, care reia cunoscutului stil insular al căutării modelului polițistului perfect. De data aceasta, este vorba despre o EA, dar un investigator înrăit, care dorește cu orice preț să îl găsească pe autorul unei crime de la a cărei comitere trecuseră 40 ani. Dar, nu este bine să sapi în trecut. Adevăruri urâte încep să iasă la suprafață, și poate că mulți dintre acei oameni ar fi trebuit să fi fost lăsați în pace. Singura lor vină este că au o legătura tangențială cu crima, iar doamna polițist este decisă să-i calce în picioare pentru a afla adevărul. De fapt, chiar ea admite că totul este istorie deja. Pur si simplu, vrea să afle cum a reușit acel asasin să își continue viața netulburat de nimeni timp de 40 ani și fără să aibă nicio remușcare. Un mare film britanic inspirat, cred eu, de romanul Raven Black, chiar daca timpul și personajele nu corespund absolut deloc cu cele din carte. Dar, există un asasin? Este el în viață? Interacționezi cumva all the time cu el fără să știi acest lucru? Atentie, a nu se confonda cu FILMUL Unforgotten, cu care nu are absolut nicio legătură. Poate doar că sunt tot englezești. Eu v-am recomandat SERIALUL.


20. Malena

Regizorul Giuseppe Tornatore a dedicat Siciliei multe dintre filmele sale, iar Malena este unul dintre ele. Probabil, cel mai bun. Ca sa-l citez pe autor, "Băi, țăranilor, sunt și lucruri frumoase în Sicilia, voi arătați lumii numai mizeria. Iar cultura și căldura oamenilor de acolo sunt doar două exemple". Nici nu este de mirare, dacă ținem cont de faptul că Tornatore este sicilian get-beget, născut și crescut la Palermo, capitala Mafiei. Revenind la film, să spunem că totul se învârte în jurul femeii, războiului și fascismului. Asta, prin ochii unui puști care este obsedat de o femeie. Dar, nu numai el. Toată insula, de fapt. Și aceste lucruri se vor întoarce împotriva ei. Un singur suflet dorește sincer s-o ajute, dar acesta este puștiul nostru și este prea mic pentru un război atât de mare. Totuși, pasiunea lui adolescentină pentru această femeie ne ajută să refacem o vârstă prin care, iată, am trecut cu toții. Pentru că aceasta este cheia filmului. Malena este un personaj atemporal, este FEMEIA dintotdeauna. 


Recomandare: The Revenant (2015)

Și acum, o recomandare. Cred că anunțatul film "The Revenant" este o ideea foarte bună. O urmărire, man-hunting, chasse a l'homme, caccia all'uomo, e ceva ce ne-a obsedat pe toți. Ideea de a VÂNA un om. Nu neapărat ca în acest film, cu arma în mână, Dar, toți am vrut la un moment dat să fim altfel sau să fim altcineva. Oricum, Alejandro González Iñárritu, regizorul filmului, poate fi acuzat de orice, numai de faptul ca i-ar simpatiza pe yankey nu. Și totuși, de daca aceasta alege un subiect drag americanilor și un loc sălbatic, Alaska, dar totul se rezolvă un pic diferit. Pentru că și evenimentele decurg altfel. Iar de la un moment dat chiar se precipită și totul devine un hău al conștiinței. Nu ratați această urmărire cu aspecte de sadism pe alocuri! În plus, vânatul se poate supăra. Și să se transforme din vânat în vânător! Succes!