ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„România: patru patrii'' face parte din seria de filme documentare „Europa scriitorilor'' produsă de canalul Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc astfel despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale.

Documentarul, realizat în 2015, îi are ca protagoniști pe Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu.

Filmul portretizează România ca o țară tânără în raport cu alte țări, dezamăgită de imaginea sa peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziția ei periferică în Europa, și totuși plină de umor.

Filmul documentar „România: patru patrii'', cu regia și scenariul semnate de Alexandru Solomon, va fi prezentat miercuri în premieră în Austria, la cinematograful Village Cinema din Viena. Va fi prezentată versiunea în limba germană, proiecția fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu scriitorul Norman Manea și producătorul Ada Solomon.

Evenimentul marchează debutul unui turneu literar al scriitorului în Austria, informează ICR Viena.

Documentarul îi are ca protagoniști pe Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu. Patru scriitori, patru stiluri și patru generații diferite; doar o singură țară: România. Filmul descrie experiențele lor de viață și desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu alte țări, dezamăgită de imaginea sa peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziția ei periferică în Europa. Și totuși plină de umor.

„România: patru patrii'' face parte din seria de filme documentare „Europa scriitorilor'' produsă de canalul Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc astfel despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România.