ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar dacă unele pelicule impresionează la festivaluri de gen din străinătate, multe filme româneşti abuzează de un limbaj care te face să roşeşti. Regizorii şi producătorii justifică asta prin faptul că acest lucru îi reprezintă pe români.

Marin Moraru, unul dintre cei mai talentaţi actori, a făcut un pas în spate şi critică dur aceste filme: "Cum pot eu să deschid gura să zic <<’te-n nară>>? Cum pot eu să spun aşa ceva?" 

"Ce să fac? Cu beep-uri d-astea de nu te mai saturi de ele. „’te-n gură, ‘te-n nară, ‘te-n suflet” şi alte lumânări... Asta este oribil, aşa ceva nu se poate! Ei cred că sunt „reali”, că sunt normali, că asta-i realitatea. Cum pot eu să mă duc să fac aşa ceva? Cum pot eu să deschid gura să zic „’te-n nară”? Spune-mi şi mie. Toate filmele româneşti fără asta nu există. D-asta nu mă duc la film. Nu se poate aşa ceva....", a spus Marin Moraru pentru Adevarul.
 
Ajuns la 79 de ani, maestrul s-a retras din viaţa publică, dar recent a apărut la TIFF, unde a primit Premiul de Excelenţă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului.
 
Despre premiile pe care le câştigă românii la festivalurile de film din străinătate, Marin Moraru crede că este vorba de politică: "Da, datorită politicii se dau premii. Şi indienii primesc. Şi coreenii. Şi noi dăm premii, care nu sunt de valoare, dar din punct de vedere politic fac bine".