ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 32 de ani, în București începeau unele dintre cele mai sângeroase zile de după evenimentele din 1989.

Șase morți, peste 1.000 de răniți, sute de persoane arestate și o intervenție în forță a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, acesta a fost bilanțul oficial al mineriadei desfășurată în perioada 13-15 iunie 1990 în București. Asociațiile victimelor mineriadelor susțin însă că numărul persoanelor ucise este mult mai mare: peste 100!

Astăzi, la Brașov, trei fotografi care au imortalizat evenimentele din 1990 le vor expune pentru publicul din oraș în Piața Sfatului, începând cu orele 13.00:

INVITAȚIE LA ISTORIA BRUTĂ: Fenomenul Piața Universității și Mineriada din Iunie 1990 în Piața Sfatului din Brașov: Luni, 13 iunie, Ora 13. Expoziție de fotografie documentară realizată de fotojurnaliștii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea

Filmul evenimentelor de acum 32 de ani, pe scurt:

13 iunie 1990. În centrul Bucureștiului, forțele de ordine se ciocnesc cu manifestanții. Pe măsură ce orele trec, totul se transformă într-o luptă de stradă. Sediile Ministerului de Interne, Poliției Capitalei și Serviciului Român de Informații sunt incendiate. Zeci de oameni au nevoie de îngrijiri medicale. Președintele Ion Iliescu cheamă ajutoare: „să instaurăm o democrație veritabilă, responsabilă în fața poporului. Acum, aceste elemente au căutat să submineze viața noastră democratică”, spunea el pe 13 iunie.

14 iunie 1990. Două garnituri de tren cu mineri din Valea Jiului ajung în București. Misiunea lor era să îi evacueze din Piața Universității pe cei care manifestau împotriva puterii instalate după Revoluția din decembrie. Un protest spontan, spunea noua putere. O convocare premeditată, spuneau cei care se aflau în stradă.

Pe 14 și 15 iunie au loc confruntări violente între mineri și manifestanți, soldate cu pierderi de vieți și arestări în rândul protestatarilor. Presa internațională își manifestă stupoarea față evenimentele de la București, care aduce un prejudiciu adânc imaginii României.

În 15 iunie 1990, după valul de violențe, minerii au fost urcați în autobuze și duși la complexul Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit. VIDEO mai jos urmat de o GALERIE FOTO:

Fenomenul Piața Universității 1990 și Mineriada din Iunie 1990

Vezi galeria Fenomenul Piața Universității 1990 și Mineriada din Iunie 1990