ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Proroc Maleahi a făcut parte din seminția lui Levi. A trăit cu patru sute de ani înainte de întruparea Domnului și a profețit în timpul lui Ezdra. Cartea profetului Maleahi redă mustrările adresate de Dumnezeu lui Israel prin el și profeția despre Mesia, îndemnând poporul la pocăință. Vremea lui Maleahi a fost una de decădere a cinstirii lui Dumnezeu.

Numele „Maleahi” se tâlcuiește „înger”. A primit acest nume pentru că vorbea față în față cu îngerul Domnului și pentru că păzea îngereasca curăție.

A murit de tânăr și a fost îngropat la un loc cu părinții săi.

Sfântul Mucenic Gordie a trăit în vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Gordie a renunțat să mai fie ostaș și s-a retras în munți. Revine în cetate în ziua prăznuirii lui Marte, zeul războiului, ca să-L mărturisească pe Hristos. Nevoind să lepede credința în Hristos, din porunca împăratului, i s-a tăiat capul.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe cuviosul Petru Stegarul.

Tot azi, se consemnează descoperirea moaștelor Sfântului Mucenic Efrem cel Nou. Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și patimirile sale. Mai mult, la Doxologia.