ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


E al 33-lea an de când se sărbătorește, anual, la data de 31 mai, Ziua Internațională Fără Tutun. Acest eveniment a fost creat, în 1987, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), deoarece, din cauza fumatului, mor, anual, mai mult de 5 milioane de oameni.

de081adc-da97-4355-a949-a193f66cb3e1

OMS propune tuturor fumătorilor de pe Glob să se străduiască să reziste, o zi, fără tutun. Timp de 24 de ore, fumătorii sunt provocați la abstinență de la fumat, în favoarea vieții și a sănătății. Chiar dacă o zi nu va rezolva milioanele de cazuri tragice de decesuri din cauza fumatului, totuși, ar putea aduce în conștiința fumătorilor că fumatul nu este o alegere, ci un viciu care le face rău tuturor, nu doar lor, cei care cred că „preferă” fumatul, deși, în realitate, fumatul „îi preferă” pe ei.


OMS atrage atenția asupra faptului că cei mai afectați din ecuație sunt copiii. Aceștia cresc văzând oameni care fumează, zilnic, la toate colțurile, părând că fac ceva normal. Celor mici li se imprimă acest model ca fiind unul pozitiv și asta doar pentru că unii adulți „preferă” să fie egoiști, făcându-și, în același timp, foarte mult rău, singuri.

OMS vorbește despre creșterea taxelor și accizelor pentru tutun, ca strategie de forțare a oamenilor să renunțe la acest obicei dăunător pentru ei, pentru copii, pentru ceilalți oameni și pentru mediu. Observând că, pe măsură ce prețul pe tutun a crescut, o parte din fumători a început să renunțe, concluzia a fost că fumătorii există, într-un număr atât de ridicat, deoarece tutunul e prea accesibil.


Astfel, OMS oferă câteva exemple vii:

În 2012, Guvernul din Filipine a crescut taxele pe tutun, în ciuda rezistenței cu care a încercat să se opună acestei schimbări industria tabacului. „Președintele a validat taxa ”pe păcat” ca pe o reformă urgentă”, a spus președintele senatului Franklin Dilon.

Acțiuni asemănătoare au avut loc și în alte părți ale lumii, precum Egipt, Franța și Turcia, concluzia fiind aceeași, peste tot: „Creșterea taxelor pentru tabac este cea mai eficientă politică de reducere a consumului acestuia”, conform broșurii Campaniei de anul acesta. S-a dovedit că în țările în care prețul tutunului a crescut cu 10%, rata fumătorilor a scăzut cu 4-5%.

În concluzie, „creșterea prețului tutunului salvează vieți”. Acesta este mesajul transmis de Organizația Mondială a Sănătății și toate țările sunt invitate să ia această soluție, în considerare, cât mai curând posibil, în timp ce fumătorii sunt provocați să reziste măcar o zi tentației de a fuma, pentru a vedea: Este oare, imposibil, pentru o persoană obișnuită să fumeze, să refuze acest viciu, categoric, timp de 24 de ore?