ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 16 mai 1977 a fost demolată Bisericii Ienii (sau Enei, așa cum era cunoscută popular). Biserica fusese ctitorită de jupâneasa Iana ( de unde și numele) pe la 1611, iar în 1724, fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu și soția acestuia au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.

Pretextul uzitat pentru demolarea acestui lăcaș de cult a fost cutremurul din 4 martie 1977. Cu toate că Biserica Ienii nu a suferit nicio avarie din cauza seismului, a fost pusă pe lista de clădiri demolată, fiind pusă la pâmânt la sfârșitul lunii aprilie 1977, la indicațiile Elenei Ceaușescu, din câte s-a spus.

Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși. Etapele demolării rapide a bisericii au fost surprinse în fotografii impresionante de Radu Ștefănescu, pe atunci student la Institutul de Arhitectură, informează Basilica.ro.

Anul trecut, Radu Ștefănescu a făcut publice instantaneele pe care le-a surprins cu ocazia acestui eveniment care a mutilat (încă o dată), Capitala României.
 
 
Demolarea Bisericii Enei în 1977. DOCUMENTE apărute după 39 de ani, împreună cu mărturia autorului, Radu Ștefănescu

Vezi galeria Demolarea Bisericii Enei în 1977. DOCUMENTE apărute după 39 de ani, împreună cu mărturia autorului, Radu Ștefănescu