ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 5 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sf. Mc. Teopempt și Teonas și pe Sf. Cuv. Sinclitichi. Astăzi este Ajunul Botezului Domnului, zi de post.

Sfântul Mucenic Teopempt – A trăit la sfârșitul secolului al III-lea și a fost episcop în Nicomidia. În timpul persecuției împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Teopempt a mărturisit că este creștin refuzând să se închine și să aducă jertfă idolilor. A fost prins și supus la chinuri grele. Fiind aruncat în cuptor, prin pronia divină a fost păzit nevătămat. Apoi a fost întemnițat timp de 22 de zile fără apă și mâncare, i s-a scos un ochi însă, prin minune, a fost vindecat de Dumnezeu. A suferit moarte martirică prin decapitare.

Sfântul Mucenic Teonas – A trăit în vremea împăratului Dioclețian și a fost vrăjitor. Teonas a fost chemat de împărat ca să „risipească farmecele creștinești ale lui Teopempt”. Teonas i-a dat Sfântului otravă să bea și văzând că Dumnezeu l-a ocrotit pe Teopempt s-a convertit la creștinism, fiind mai apoi botezat în temniță de către acesta. Refuzând să se lepede de credința creștină, Sfântul Mucenic Teonas a fost îngropat de viu, trecând astfel la Domnul.

Sfânta Cuv. Sinclitichia – S-a născut într-o familie credincioasă din Macedonia. Atunci când părinții ei au trecut la cele veșnice, a împărțit averea săracilor și a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu în post și rugăciune. Îmbolnăvindu-se, după trei luni de zile de răbdare în suferință a trecut la Domnul.