ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În acest an se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Printre cei care au luptat în conflagrație s-a aflat și Simion Stoilow.

Simion Stoilow s-a născut la 14 septembrie 1887 la București, în familia unui militar de carieră, și-a petrecut ținerețea la Craiova. Tatăl sau a fost colonel și a luptat la Smârdan în Războiul de Independență din 1877. După ce a studiat la școală elementară „Obedeanu” și la Universitatea din Craiova, Simion Stoilow merge în 1907 la Universitatea din Paris, iar trei ani mai târziu a obținut diploma de absolvent. În anul 1916 obține doctoratul în matematici sub îndrumarea lui Émile Picard.

Imediat după ce a obținut înalta distincție, tânărul Stoilow se întoarce în țară pentru a se înrola în trupele Armatei Române și a lupta în Primul Război Mondial. Este trimis pe frontul din Dobrogea, apoi pe cel din Moldova și reușește să supraviețuiască bătăliilor de pe linia de sud-est.

După încheierea conflagrației, în perioadă 1919-1921 este profesor de matematică la Universitatea din Iași, iar în perioada 1921-1939 la Universitatea din Cernăuți. În 1939 se mută în Capitală, activând mai întâi la Politehnică, iar din 1941 la Universitate, în perioada 1944-1945 fiind rector, iar între 1948 și 1951 decan al Facultăților de Matematică și Fizică.

Simion Stoilow este ambasador al României în Franța între anii 1946-1948, apoi revine în țară. În 1946 este membru al delegației române, conduse de Gheorghe Tătărescu, la Tratatele de pace de la Paris. În iulie 1947 organizează la Club de Chaillot expozita "L'art français au secours des enfants roumains", unde participă Constantin Brâncuși, iar Tristán Tzara și Jean Cassou scriu prefața catalogului.

În 1949 se înființează Institutul de Matematică al Academiei Române. Primul director a fost Dimitrie Pompeiu, iar adjunct era Simion Stoilow. Starea de sănătate a lui Pompeiu nu îi permite să fie activ în poziția administrativă, rol care este preluat de Stoilow. La moartea lui Pompeiu, în 1954, Stoilow trece la conducerea oficială a institutului, unde va rămâne, la rândul său, până la moarte. La 4 aprilie 1961 se stinge din viață la București din cauza unui accident vascular cerebral, fiind incinerat la Crematoriul Cenușa și până în 1990 rămășițele sale pământești fiind conservate la Mausoleul din Parcul Carol I.

Institutul de Matematică al Academiei Române poartă astăzi numele lui Simion Stoilow. Academia Româmnă acordă anual Premiul Simion Stoilow celor cu rezultate deosebite în cercetarea matematică. Casa din Craiova, de pe Calea Unirii nr. 7, în care omul de știință a locuit în copilărie și în adolescență, are o placă memorială care amintește de viața lui Stoilow. Simion Stoilow este creatorul școlii românești de analiză complexă și al teoriei topologice a funcțiilor analitice. El a dat, printr-o teoremă ce-i poartă numele, o caracterizare topologică completă a noțiunii de funcție analitică.