ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoria este o componentă a identității naționale a românilor, ea însăși în criză, participând la compunerea de acum două secole și totodată la dezordinea ei conceptuală de astăzi prin combinația între informația istorică provenită din opera istoricilor profesioniști și mitologia sau legenda istorică despre trecutul poporului român, din care rezultă o imagine vagă (Vulgata istorică) suficientă, dar nu și eficientă. Spre deosebire de alte națiuni (engleză, germană, franceză, poloneză), unde componenta Istorie din identitatea națională este bine definită prin politici culturale sănătoase conduse timp de peste 60 de ani și care au identificat valoarea culturală și gradul de integrare a mitului în Istorie, la noi Istoria este privită ca un ansamblu de „subiecte și personalități controversate” și de evenimente contextuale, din care nimic nu este sigur și corect. Totul pare o „mitologie” realizată prin „scenarii„, scrie AM Stoenescu în evz.

Stoenescu abordează subiectul Corneliu Zelea Codreanu prin prisma evenimentelor din iunie 1990.

„În timpul adunărilor de seară, foști membri ai Mișcării legionare, cu vârste între 70 și 80 de ani, strângeau în jurul lor tineri și le povesteau „adevărul” despre Legiunea Arhanghelului Mihail și Căpitanul Corneliu Zelea Codreanu, martir anticomunist de mare puritate sufletească și simbol al naționalismului românesc, într- o perioadă (similară) a istoriei României în care politicienii și oamenii de afaceri trădaseră interesele naționale„, afirmă Stoenescu.

Istoricul afirmă că invocatul pericol legionar din 1990 a fost exagerat de către agenţii serviciilor de informaţii,  care amplificau episoade marginale şi rare din Piaţă.

„Ofițeri ai SRI și UM 0215, infiltrați în piață, vor bombarda conducerea instituțiilor și a FSN cu note informative care dădeau o dimensiune exagerată, amenințătoare și militantă acestor întâmplări cu totul marginale şi episodice ale fenomenului Piaţa Universitaţii. Istoricul strain va constata din documentele oficiale şi ca întâmplarile respective s-au aflat la originea „rebeliunii legionare” din 13 iunie 1990″, scrie AM Stoenescu.

Pentru a citi continuarea articolului, faceţi CLICK AICI