ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național de Istorie a României a readus în țară două monumente epigrafice, reprezentând tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis(județul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 - 180 d.Hr).

Artefactele, furate din România în 2002, reprezintă "cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi". Cele două table din bronz reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, și erau aplicabile municipiului roman Troesmis, actualul Iglița, din județul Tulcea.

Documentul este datat între anii 177-180, pe vremea împăratului Marcus Aurelius și nu este complet. Aceasta nu este o noutate, deoarece nicio o lege municipală nu s-a păstrat complet până în zilele noastre.

Printre previziunile conținute pe plăci se numără:
condițiile care trebuiau să fie îndeplinite de cetățenii care solicitau o magistratură sau o funcție preoțească; reglementarea modului de votare al magistraților și pedepsele date celor care o încălcau;
reglementarea modului de votare a magistraților și pedepsele date celor care o încălcau;
criteriile de selectare a solilor municipiului și regulile pe care aceștia trebuiau să le respecte.
 
FOTO: Alex Rădescu