ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai scurt război s-a declanșat în 1896, când Khalid bin Barghas, sultanul declarat al Zanzibarului, arhipelag ce aparține azi Tanzaniei, a adoptat o politică de apropiere cu Germania și a hotărât, pe neașteptate, să întrerupă orice colaborare cu Marea Britanie. Anglia n-a acceptat asemenea ofensă și, printr-un ultimatum trimis Zanzibarului, i-a cerut lui Khalid să se predea garnizoanelor britanice până la 27 august, orele 9:00.

Zanzibarul nu s-a supus, sultanul și-a chemat sub arme efectivele compuse din 2.800 oameni, precum și "întreaga flotă”, compusă dintr-un vas de război, dotat cu un tun și a luat poziție de apărare. Britanicii văzând că rebelul nu se predă, la 9.02 au deschis focul. Dintr-o singură salvă 570 dintre soldații Zanzibarului au fost uciși. Africanii nu au tras vreun foc. S-au predat  fără ordin la ora 9.40.

În aceeași zi, Khalid bin Barghash se refugiază la consulatul german și este adăpostit pe vasul Seeadler, aparținând marinei imperiale germane. În Zanzibar, devine sultan un văr al său, Said Hammoud ibn Mahomed ibn Said al-Bousaid, simpatizant al Marii Britanii. Până la urmă, Khalid este prins de britanici, exilat la Seychelles, apoi pe insula Sfânta Elena și revine în Africa Orientală în 1925. Moare în 1927, la Mombassa, care în acea vreme aparținea Zanzibarului, continuând să se laude că el a îndrăznit să înfrunte puternica Anglie timp de 38 minute.