ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tinerii din satul clujean Mărișel păstrează un colind de sute de ani, iar acesta a fost de curând inclus în patrimoniul UNESCO, informează Digi24.

Îmbrăcați în straie tradiționale, tinerii necăsătoriți umplu ulițele satului, urează, joacă și invită la dans fetele necăsătorite. Colindul Junilor are loc în fiecare an și durează câte trei zile.

Măișel se află la o altitudine de 1.000 de metri, fiind înconjurat de pădurile seculare ale Munților Apuseni. Este cea mai mare comună din Europa, cu o suprafață mai mare decât Bucureștiul, dar cu o populație mult mai mică.

„Costumul de jun îi după cum se vede portul de cizme negre și pantaloni albaștri închiși, cu geacă neagră și un clop”, a spus un jun din Mărișel.

„Colindăm una într-una, acum am intrat în biserică și pe urma continuăm. Fiind un sat răsfirat nu terminăm decât în data de 27 dimineața”, a spus un alt colindător.