ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea articolelor despre români sau România de pe Wikipedia în limba engleză au fost rescrise de o rețea de utilizatori naționaliști unguri, scrie evz.ro.  

De obicei acești useri, naționaliști unguri, petrec cea mai mare parte a timpului scriind articole legate de istoria Ungariei. Cu toate acestea, el pare să aibă un interes deosebit și pentru istoria României, fiind extrem de activi pe multe dintre cele mai importante articole de istorie românească.

Ceea ce a început să tragă un semnal de alarmă este atenția acordată subiectelor extrem de sensibile în contextul iredentismului maghiar și un stil clar de editare din punct de vedere tehnic pe Wikipedia.

Practic, prin tot ce înseamnă tehnica din spate, aceștia modifică articolele legate de istoria României, cu ajutorul unei rețele de sprijin, în încercarea de a manipula articole istorice pentru a reflecta o agendă naționalistă.

Ce urmăresc naționaliștii unguri prin această mișcare

Pe scurt, principalul lor scop este să rescrie istoria pentru a se conforma teoriei conform căreia românii sunt imigranți nomazi veniți din sudul Balcanilor în secolul al XII-lea, după ce ungurii erau deja stabiliți, și că nu au existat la nord de Dunăre înainte de acest moment. Această teorie este cunoscută sub numele de teoria imigraționistă, conform informațiilor de pe Reddit.

Aceasta este o preocupare majoră pentru ei, evidențiată în toate editările pe care le fac. Orice mențiune despre români înainte de secolul al XII-lea în teritoriul României este ștearsă sau rescrisă pentru a evita această interpretare. În plus, ei propagă diverse narative false despre români. Uneori încearcă să sugereze că limba română derivă dintr-o limbă slavă sau albaneză, alteori încearcă să rescrie evenimente istorice în care ei erau asupritori, prezentându-i pe români ca fiind asupritori sau infractori.

Metode ascunse

Ei lucrează în mod organizat și folosesc tactici pentru a părea că respectă regulile Wikipedia. Adaugă surse care susțin teoria lor și șterg orice surse care o contrazic. Sursele lor sunt prezentate mereu ca fiind fiabile, chiar dacă nu sunt, în timp ce cele care contrazic teoria sunt considerate speculații, naționaliste sau neacademice. Orice încercare de corectare, inclusiv cu surse legitime, este imediat anulată de cineva din rețeaua lor, sub pretextul că ar fi vandalism. Dacă situația ajunge la administratori, aceștia vin să se apere unul pe altul.

Ceea ce este îngrijorător este că și unii români, considerând că Wikipedia este o sursă de încredere, încep să creadă aceste teorii și alte invenții anti-românești.

Informații eronate despre România pe Wikipedia

Recent au fost doi utilizatori extrem de activi în editarea articolului: CritiKende și OrionNimrod, ambii fiind utilizatori unguri. CritiKende a făcut primul său edit la articol pe 31 ianuarie 2023, iar OrionNimrod pe 6 aprilie 2023. În prezent, 53.9% din întregul text al articolului este scris doar de aceștia doi.

Acești doi utilizatori fac parte dintr-o rețea extinsă. Există multe conturi, iar ei practică această activitate de mulți ani. Dacă verificați xtools pentru a vedea cine editează orice articol popular despre români, limba română, originea românilor sau istoria românilor, veți observa că majoritatea au fost rescrise aproape în întregime.