ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Steagul de luptă aparținând unei legiuni a lui Avram Iancu va fi expus la Muzeul Universității din București timp de o săptămână, în perioada 20 - 27 octombrie, evenimentul fiind cuprins într-un turneu de promovare a drapelului ce este prezentat în mai multe localități din țară în acest an, informează un comunicat al instituției de învățământ superior.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, la ora 13,00, la sediul Muzeului, situat în Palatul Facultății de Drept. La vernisaj vor participa din partea universității prof. Liviu Papadima, prorector, Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie, și Alin Ionuț Ciupală, de la Facultatea de Istorie.

Universitatea din București îi așteaptă pe toți cei interesați să admire steagul la muzeul său în perioada 20 — 27 octombrie 2016, de luni până joi, între orele 8,00 și 14,00, și vineri, între orele 8,00 și 12,00.

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu este considerat un obiect de o raritate absolută. Expertizele efectuate de specialiștii Muzeului Țării Crișurilor din Oradea au confirmat faptul că obiectul provine de la jumătatea secolului al XIX-lea, adică exact perioada în care a avut loc Revoluția din 1848 — 1849.

Drapelul are formă pătrată, este confecționat în principal din piele și are cusută o icoană brodată pe margini cu fir de argint, care reprezintă pe una dintre fețe momentul Pogorârii Duhului Sfânt, iar pe cealaltă — Înălțarea. Pe marginea drapelului sunt cusute culorile tricolorului românesc.

Expunerea drapelului lui Avram Iancu la Muzeul Universității din București este posibilă prin intermediul omului de afaceri Adrian Thiess, care a cumpărat obiectul în urma unei licitații organizate în luna februarie 2016.