ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traseul Regelui Mihai I, după abdicarea din 1947, a fost subiect de controversă între fanii și contestatarii fostului monarh. Astfel, unul din subiectele "fierbinți" de pe această agendă este chestiunea unei eventuale rente financiare primite din partea statului comunist, pe perioada exilului său.

Detractorii Regelui au spus că acesta, a făcut, astfel, o pactizare rușinoasă cu regimul comunist.

În acest sens, fostul director al Serviciului de Informații Externe, Ioan Talpeș, a spus fără ocolișuri, că într-adevăr Regele Mihai I a primit o sumă de bani de la statul comunist. 
 
Moștenitorul Casei Regale este statul român, întotdeauna a fost așa. Casa Regală ( a României -n.r.) o putem inventa și o putem duce mai departe cu oricine. Parlamentul este decisiv în această chestiune și poporul, prin vot. 

"A existat așa ceva, am cunoscut și oamenii care trebuiau să tranfere banii respectivi. Nu era o sumă mare, era absolut normal să aibe așa ceva. I se luaseră bunurile personale și deci era o chestiune de eleganță", a spus Talpeș la emisiunea "Amintiri din Viitor" de la Prima TV.
 
Tot legat de Regele I, Talpeș a mai afirmat că fostul monarh a greșit atunci când a semnat Tratatul de Pace de la Paris din 1947, atunci când România a fost considerată țară învinsă în urma celui de-al doilea război mondial.

"Dacă nu semna tratatul de pace din 1947, Regele Mihai ar fi venit pe cai albi în 1989", a declarat fostul director al SIE.