ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 27 august s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Primul ofițer mort în conflagrație a fost Gheorghe Poenaru-Bordea, care a fost ucis la Fundata, unde se afla granița dintre România și Transilvania.

Satele care fac parte astăzi din comuna Fundata erau la începutul secolului jumătate în România, jumătate în Austro-Ungaria. Urmele vechiului hotar pot fi văzute și azi.

Începutul războiului îl găsește încadrat pe Gheorghe Poenaru-Bordea în Regimentul 30 Infanterie Muscel, unde deținea funcția de ajutor al comandantului. Acesta a participat încă din prima noapte de război - 14-15 august 1916 - la acțiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama Giuvala, situat de pe șoseaua Câmplung - Brașov. Gheorghe Poenaru Bordea a căzut eroic la datorie doborât de gloanțe, în momentul în care își îndemna luptătoii la atac. A fost prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial. Alți 30 de militari români au murit în acea noapte.

Lt. colonel Gheorghe Poenaru Bordea s-a născut în 12 februarie 1871 la București. În anul 1892 a intrat la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie din București, pe care a absolvit-o după doi ani cu gradul de sublocotenent. A fost avansat apoi  până la gradul de locotenent colonel.

Pentru comemorarea lui, la Fundata, în locul în care a căzut la datorie este ridicat un monument. O stradă din Câmpulung, dar și una din București, îî poartă numele.

Comuna Fundata este situată la cea mai mare altitudine din țară - 1360 metri.