ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un reportaj realizat de Jurnal TV din Republica Moldova dezvăluie drama românilor deportați din Basarabia în perioada stalinistă. Deși au trecut mulți ani de atunci, oamenii trecuți prin această suferință au încă amintiri tulburătoare.

Antonina Grecu are 82 de ani și e născută în satul Dondușeni din Republica Moldova. Avea doar șase ani, când a fost deportată în Siberia, împreună cu mama și sora ei.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a fost ridicat și tatăl Antoninei Grecu. La gara din Dondușeni, familia a fost despărțită. Mai târziu, ea avea să afle că tatăl a fost dus într-un lagăr de concentrare, unde a fost împușcat.

Prin calvarul deportării a trecut și Alexandru Năstase din Văleni, Cahul. Avea 14 ani când a fost urcat în tren și dus în Kazahstan, împreună cu mama lui și cu cei patru frați mai mici.

Bărbatul în vârstă de 89 de ani spune că nu poate uita calvarul prin care a trecut până a ajuns în Kazahstan, dar și ororile care au urmat.

Au trecut 75 de ani de la primul val de deportări staliniste. Conform datelor oficiale aproximativ 25.000 de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică.

Ȋn 1949 și 1951, au urmat încă două valuri de deportări, în urma cărora au avut de suferit alți 40.000 de oameni.