ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum ActiveNews a anunțat, luni, 26 noiembrie, la Apșeronsk a fost inaugurat al doilea cimitir al soldaților români căzuți pe frontul din Rusia în cel de-al doilea război mondial.

Astăzi, grație artizanului acestui mare eveniment, Excelența Sa, domnul Vasile Soare, vă putem oferi imagini și video de la inaugurare. Pe lângă reprezentanții statului român, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale și centrale din Rusia, dar și din partea Cultului Eroilor de la Moscova.

Primele demersuri pentru realizarea Cimitirului Militarilor Români căzuți în luptă în Kuban-Caucaz au început în aprilie 2016, când Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, s-a deplasat în sudul Rusiei unde a efectuat – împreună cu reprezentanții autorităților locale și ai Asociației ruse „Voennîe Memorialî” – o amplă documentare în teren pentru identificarea unui loc adecvat amenajării acestui cimitir militar românesc.

Ulterior, au fost obținute aprobările legale ale autorităților centrale și locale ruse pentru amplasarea cimitirului românesc chiar lângă Cimitirul Militar German de la Apșeronsk, amenajat în anii 2003-2005, care se întinde pe 2,8 ha și unde au fost reînhumați, până în prezent, aprox.18.000 de ostași germani din totalul celor cca.50-60.000 căzuți în Kuban în luptele din 1942-1943.

In urma semnării, în august 2018, a contractului economic între Oficiul National pentru Cultul Eroilor și Asociația „Voennîe Memorialî” (F.Rusă), la 24 septembrie 2018 au început lucrările de construcție a cimitirului, care s-au desfășurat în ritm alert, astfel încât acestea s-au încheiat cu o săptămână înainte de inaugurarea cimitirului românesc.

Acesta este amplasat între cimitirul german (în dreapta) și cel slovac (în stânga), toate aceste trei necropole de război fiind situate la cca. 7 km de orașul Apșeronsk, Ținutul Krasnodar, la 400 m de șoseaua Apșeronsk – Maikop.

Cimitirul Militar Românesc de la Apșeronsk se întinde pe o suprafață de cca. 800 mp (40 m lungime și 19,8 m lățime), fiind constituit din următoarele: gard metalic împrejmuitor cu lungimea totală de cca. 220 m; monument central (o cruce cruce ortodoxă din granit, înaltă de 3,0 m); platou central pentru ceremonii; o placă centrală din granit pe care s-a inscripționat, în română și rusă, textul „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CĂZUȚI ÎN LUPTĂ ÎN ZONA KUBAN”; 4 plăci comemorative pe care sunt enumerate denumirile a 24 de localități din zonă în care – în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 1942-1943 – au existat cimitire de campanie românești, o placă indicatoare, la intrarea în cimitir, cu textul „CIMITIRUL MILITARILOR ROMÂNI APȘERONSK”; alei interioare pavate și bordurate; două catarge(pentru înălțarea drapelelor României și Rusiei), două băncuțe de odihnă; parcare și scări pietonale de acces în cimitir, precum și o suprafață de peste 500 mp destinată viitoarelor reînhumări. 
In 2003-2016, pe timpul exhumărilor efectuate de către VDK Germania (VolksbundDeutsche Kriegsgräberfürsorge / Societatea germană pentru îngrijirea mormintele de război), au fost identificate – în 7 localități din zonă – și osemintele a 88 de militari români căzuți – alături de camarazii lor germani – în 1942-1943, în luptele din Kuban.

 
În discursul său, ambasadorul Vasile Soare a precizat că cimitirul nu s-ar fi putut realiza fără implicarea statului român și sprijinul autorităților rusești, în special cea a raionului Krasnodar. Acesta a mai mulțumit Uniunii Populare Germane, organizația care a găsit rămășițele celor 88 de ostași români înhumați ieri, în cimitirul de la Apșeronsk.

Vasile Soare a precizat că statul român, prin Oficiul Național al Cultului Eroilor, va continua să-i caute și îi va găsi pe toți soldații căzuți pe teritoriul Rusiei, pentru a fi înhumați cum se cuvine, în cimitirele românești.
 
La finalul slujbei de pomenire, atât invitații români cât și cei ruși au participat la masa oferită de Ambasada României la Moscova.


 

Inaugurarea celui de-al doilea cimitir românesc din Rusia, la Apșeronsk

Vezi galeria Inaugurarea celui de-al doilea cimitir românesc din Rusia, la Apșeronsk