ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La finalul lunii octombrie a anului trecut, la Volgograd, a avut loc ceremonia de reînhumare a rămășițelor pământești a 594 de militari români căzuți în timpul bătăliilor cunoscute generic, de la Stalingrad.

Primii 76 de soldați fuseseră reînhumați aici în urmă cu un an, la inaugurarea acestui cimitir, eveniment deosebit de emoționant, despre care ActiveNews a relatat aici. 

Ca și anul trecut, soldații căzuți la datorie au fost beneficiat de slujba de înmormântare de care nu au mai avut parte acum 70 ani, slujba fiind oficiată de preotul Sorin Pitic, de la Academia Militară din București.

La ceremonia din acest an au participat o delegație oficială comună a Ministerului Apărării Naționale (secretar de stat Otilia Sava) și Ministerului Afacerilor Externe (Mirela Grecu, director), atașați militari străini acreditați în Rusia, reprezentanți ai MAE rus și Administrației regiunii, mass-media și oameni simpli din zonă, anunța ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, unul dintre artizanii acestui eveniment. Dacă la evenimentul de anul trecut au participat și ziariști români, inclusiv de la Televiziunea Română, anul acesta a fost liniște...

„Momente unice, trăiri unice, satisfacții pe măsură. În sfârșit, ostașii noștri uitați zeci de ani de Țară și-au găsit odihna laolaltă cu camarazii lor de arme, având cu toții de azi înainte o cruce la căpătâi și beneficiind de fireasca „veșnică pomenire”, cântată de noi toți cei din România, prezenți la ceremonie. Dacă ei nu au mai ajuns niciodată Acasă, ne-am dus noi la ei, chiar dacă atât de târziu! Măcar atât...Dumnezeu să-i odihnească pe toți militarii noștri căzuți la Stalingrad și Cotul Donului!”, a scris Excelența Sa, Vasile Soare, pe facebook.

La crucea românilor din Cimitirul Militarilor Români de la Rosoșka, a fost depusă o coroană de flori din partea reprezentanților Federației Ruse, dar și a altor oficialități militare străine acreditate la Moscova. După cum a anunțat ambasadorul României la Moscova, în anii următori va fi continuată activitatea de căutare, exhumare și reînhumare în Cimitirul de la Rossoșka a militarilor români căzuți pe front în sudul Rusiei.

În cadrul muzeului amenajat în zonă, s-au expus obiectele găsite asupra soldaților români: foarte multe cruciulițe, mici bijuterii, scrisori, poze ale celor dragi...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STALINGRAD 80. UITAȚI ȘI IGNORAȚI ȘI... ACUM! 80 de ani de la începutul bătăliei de la Cotul Donului. Generalul Dumitrescu: Este o datorie sfântă pentru mine să arăt că infanteria noastră și-a făcut cu prisosință datoria, a stat NECLINTITĂ